Πλανημένοι και ενθουσιασμένοι με την πλάνη

Το κύριο άρθρο της “Π” ασχολείται με το φαινόμενο των αρνητών της πανδημίας ή του εμβολίου.

ΘΕΛΕΙ αναζήτηση με κοινωνιολογικά και ψυχαναλυτικά εργαλεία, πώς προέκυψε η προκατάληψη ότι ένα εμβόλιο μπορεί να είναι σύμβολο ή και μοχλός χειραγώγησης και εθνικής και ατομικής καθυπόταξης. Αλλά πάνω κάτω αυτή ήταν η ιδέα που πρόβαλαν οι αρνητές του εμβολίου, που συγκεντρώθηκαν στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Αν επρόκειτο για μεμονωμένα πρόσωπα, θα λέγαμε ότι το κακό είναι μικρό: Ροπή στην παραδοξολογία και τη συνωμοσιολογία πολλοί είχαν ανέκαθεν. Η ταυτόχρονη κινητοποίηση χιλιάδων αρνητών σε διάφορα αστικά κέντρα κατέδειξε ότι έχει πλέον διαμορφωθεί κίνημα ενορχηστρωμένο και αλληλεπιδραστικό: Ο ενθουσιασμός του ενός παροξύνει τον φανατισμό του άλλου. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα: Παρόμοια κοινωνικά ρεύματα ανέδειξαν έως και βουλευτές.

Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ κρίση, οικονομική αρχικά και υγειονομική στη συνέχεια, εξελίχθηκε σε κρίση αξιοπιστίας του συστήματος και των θεσμών. Το φαινόμενο αυτό επέτρεψε να ανθίσουν ποικίλες καρυδιές. Η διαχείριση του ζητήματος είναι δύσκολη: Μιλάμε για ένα κοινωνικό ρεύμα επέκεινα της λογικής. Ανθρωποι πεπεισμένοι για το δίκιο τους, οχυρωμένοι πίσω από την ιδεοληψία και την προκατάληψη, δεν τους επηρεάζει η πραγματικότητα, για τον απλό λόγο ότι θέλουν να διατηρούν τις απόψεις που έχουν. Η στάση αυτή τους δικαιώνει και τους ψυχαγωγεί.

 Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο και καλύτερα. Το ίδιο και οι φορείς ευθύνης της χώρας. Αλλά πρέπει καθένας μας να αναλάβει την ευθύνη τη δική του και να βραχυκυκλώνει την παραδοξότητα και τον ανορθολογισμό στο κοινωνικό του και εργασιακό του περιβάλλον. Οχι, δεν θέλουμε εμφυλίους. Θέλουμε, όμως, ο παράδοξος να προβληματιστεί κάποια στιγμή και αυτό δεν θα συμβεί εάν σιγοντάρεται και αβαντάρεται.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ