Πλεύρης: Ενισχύονται οι εφημερίες στα νοσοκομεία με τη συμβολή ιδιωτικών κλινικών

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προβλήματα των νοσοκομείων, λέγοντας πως η κατάσταση αναμένεται να αντιμετωπιστεί με τη συμβολή ιδιωτικών κλινικών.

Πλεύρης: Ενισχύονται οι εφημερίες στα νοσοκομεία με τη συμβολή ιδιωτικών κλινικών

Ενισχύονται οι εφημερίες με τη συμβολή ιδιωτικών κλινικών, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε και στις καταγγελίες για ράντζα στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το News4health, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προβλήματα των νοσοκομείων, λέγοντας πως η κατάσταση αναμένεται να αντιμετωπιστεί καθώς θα ενισχυθούν οι εφημερίες με τη συμβολή ιδιωτικών κλινικών.

«Η πίεση στο ΕΣΥ υπήρξε μεγάλη στον παθολογικό τομέα λόγω covid και έξαρση των λοιμώξεων. Ωστόσο η ανάπτυξη επικουρικών κλινών δε διαφέρει από ότι συνέβαινε μέχρι και πριν την πανδημία. Η πίεση εντοπίζεται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και στο Αττικό νοσοκομείο. Όλα τα νοσοκομεία που εφημερεύουν στην 1η ΥΠΕ δεν αναπτύσσουν άνω των 50 κλινών συνολικά επικουρικών και στο σύνολο τους απορροφούνται την επόμενη ημέρα.

Με την προσθήκη του ΝΙΜΙΤΣ στον Ευαγγελισμό ήδη η κατάσταση βελτιώνεται, είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από το βήμα του στη Βουλή, προσθέτοντας πως «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και ενίσχυση από 2-3 ιδιωτικές κλινικές και για το Αττικό χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς και το πρόβλημα για το επόμενο δίμηνο θα αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό», είπε ο κ. Πλεύρης.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας, στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην απώλεια του στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «εκφράζω για μια ακόμη φορά τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του ήρωα συγκυβερνήτη σε μια δύσκολη ημέρα 27 έτη μετά τη θυσία των ηρώων στα Ίμια».

Εν συνεχεία ο Υπουργός μιλώντας για τις συμβάσεις κύρωσης με το ίδρυμα Νιάρχος για την Ψυχική Υγεία παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία:

-Είναι ιδιαίτερα σημαντική σύμβαση για την ψυχική Υγεία των παιδιών και ανηλίκων.

-Συστήνεται πανελλήνιο δίκτυο αναφοράς.

-Ενισχύεται η εκπαίδευση και κατάρτιση επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας.

-Αποτελεί μέρος συνολικού Εθνικού Σχεδίου για την ψυχική υγεία

-Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το ρόλο της ψυχικής υγείας με ειδικό χαρτοφυλάκιο που φέρει τη σφραγίδα της Ζωής Ράπτη.

Για το πρόγραμμα οδοντιατρικής πρόληψης

Σχετικά με το πρόγραμμα οδοντιατρικής πρόληψης ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «για πρώτη φορά δίνεται δυνατότητα οδοντιατρικής κάλυψης για τα παιδιά 6-12 ετών.

Πρόκειται για πρόγραμμα που αμβλύνει τις ανισότητες δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να έχουν οδοντιατρική κάλυψη. Αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σύμβασης με ΕΟΠΥΥ για οδοντιατρικές πράξεις που ποτέ έως τώρα δεν υπήρχε.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και αφορά άνω των 660.000 παιδιών».

Για τις αλλαγές στον ΙΦΕΤ

Αναφορικά με τις αλλαγές στον ΙΦΕΤ ο Υπουργός Υγείας τόνισε χαρακτηριστικά πως «η χώρα μας κινήθηκε πρώτη με μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων. Από το καλοκαίρι φρόντισε την πλήρη κάλυψη των νοσοκομείων μας σε φάρμακα και τη στήριξη των φθηνών φαρμάκων με πλαφόν στο claw back και κλειστούς προϋπολογισμούς. Παράλληλα με δέσμη μέτρων περιορίσαμε τις ελλείψεις και σήμερα ομαλοποιείται η κατάσταση.

Όταν η αντιπολίτευση μιλούσε για εγχώριο πρόβλημα ήδη είχαμε κρούσει τον κώδωνα της ύπαρξης παγκόσμιου προβλήματος λόγω ελλείψεων πρώτων υλών και αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.

Σήμερα όλη η ΕΕ παρακολουθεί τα μέτρα που πήραμε.

Χθες σε άρθρο του το Politico αναφέρεται σε αυτά τα μέτρα και στην πολλή δύσκολη κατάσταση σε χώρας όπως η Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία και αναφέρεται σε χώρες όπως Βέλγιο και Ρουμανία που θεσμοθετούν τα μέτρα μας.

Με την αλλαγή των διατάξεων του ΙΦΕΤ απλά δίνουμε τη δυνατότητα για να γίνονται πιο εύκολα οι εισαγωγές και να περιορίζονται επιπλέον οι εξαγωγές.

Επιπλέον με τη μεταρρύθμιση στην ΕΚΑΠΥ οδηγούμαστε σε κεντρικούς διαγωνισμούς φαρμάκων.

Βάζουμε κλειστό προϋπολογισμό για τις ηπαρίνες που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των νοσοκομείων και πετύχαμε κλειστούς προϋπολογισμούς με όφελος άνω των 450 ευρώ για το δημόσιο».

Για τις μετακινήσεις των γιατρών

Όσον αφορά στις μετακινήσεις των γιατρών ο Υπουργός ανέφερε πως «δίνουμε για κάθε γιατρό που μετακινείται επιπλέον 1.800 ευρώ στον μισθό του και για κάθε νοσηλευτή 1.200 ευρώ.

Αποτελεί επιπλέον κίνητρο συνδυαστικά με την αύξηση μισθών των γιατρών.

Πλέον οι γιατροί έχουν μεσοσταθμική αύξηση 10%, οι προσωπικοί γιατροί των κέντρων υγεία άνω των 800 ευρώ τον μήνα. Δίνονται επιπλέον επιδόματα σε αναισθησιολόγους γιατρούς ΕΚΑΒ και γιατρούς ΜΕΘ και τώρα επιπλέον 1.800 ευρώ σε γιατρούς και 1.200 σε νοσηλευτές

Με το ήπιο ιδιωτικό έργο δίνουμε τη δυνατότητα για αύξηση εισοδημάτων και οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να είναι και προσωπικοί γιατροί

Παράλληλα διασφαλίζουμε τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις ΤΟΜΥ για αλλά τέσσερα έτη».

«Η στήριξη μας στο ΕΣΥ αποδεικνύεται με πράξεις»

Τέλος αναφερόμενος στο ΕΣΥ είπε πως «η στήριξη τους αποδεικνύεται με τις εξής πράξεις:

– Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό από 3,8 δις ευρώ του 2019 στα 5,2 δει ευρώ. 1,4 δις περισσότερα

– Διασφάλισε ο πρωθυπουργός 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα νοσοκομεία μας και τα κέντρα Υγείας.

– Αυξάνουμε τις προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις και

– Αυξάνουμε για πρώτη φορά τα εισοδήματα των γιατρών».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments