Πληρώματα: «Δεν θέλετε να κάνετε Καρναβάλι» – Τι απάντησε η Ήρα Κουρή – Μια συνάντηση γεμάτη ένταση

Η φράση «Δεν θέλετε να κάνετε Καρναβάλι» αλλά και η ερώτηση – απάντηση «Δεν σας προβληματίζει η μικρή συμμετοχή; Σας έχουν γυρίσει την πλάτη τα πληρώματα» ακούστηκαν αρκετές φορές από τους εκπροσώπους των πληρωμάτων.

Πληρώματα: «Δεν θέλετε να κάνετε Καρναβάλι» - Τι απάντησε η Ήρα Κουρή - Μια συνάντηση γεμάτη ένταση

Σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα στα Παλαιά Σφαγεία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η συνάντηση της προέδρου της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ήρας Κουρή με εκπροσώπους πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού. Μια συνάντηση όπου εκτός από την μικρή συμμετοχή κυριάρχησε η ένταση.

Η φράση «Δεν θέλετε να κάνετε Καρναβάλι» αλλά και η ερώτηση – απάντηση «Δεν σας προβληματίζει η μικρή συμμετοχή; Σας έχουν γυρίσει την πλάτη τα πληρώματα» ακούστηκαν αρκετές φορές από τους εκπροσώπους των πληρωμάτων, με την Ήρα Κουρή να επαναλαμβάνει διαρκώς πως δεν πρόκειται να κάνει διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στο θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Μετά από περίπου 6 μήνες από την τελευταία συνάντηση, η οποία και πάλι είχε γίνει στα Παλαιά Σφαγεία, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η νέα με θέματα όπως η ενημέρωση για τις μέχρι τώρα δράσεις, η ενημέρωση για τον προγραμματισμό των καρναβαλικών δράσεων του 2022 και ο Κρυμμένος Θησαυρός.

Ξεκινώντας η Ήρα Κουρή αναφέρθηκε στο γιατί σταμάτησαν οι συναντήσεις τον Ιούλιο, καθώς όπως είπε η Μετάλλαξη Δ δεν άφηνε περιθώρια για συζητήσεις. Έτσι αποφασίστηκε να αφήσουν τον χρόνο να κυλήσει. «Στις 6 Μαρτίου είναι το Πατρινό Καρναβάλι και δυστυχώς οι πληροφορίες δεν είναι ευοίωνες. Μάλλον θα υπάρξει ένα νέο κύμα που θα επηρεάσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και δεν ξέρουμε τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση. Αν έχουν τη δυνατότητα να κάνουμε Καρναβάλι θα σας το πούμε». Εκεί ήταν που ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις με εκπροσώπους των πληρωμάτων να σημειώνουν πως η ΚΕΔΗΠ και ο Δήμος έκανε τώρα την συνάντηση βρίσκοντας άλλοθι από την Κυβέρνηση να μην κάνουμε Καρναβάλι.

«Ο Δήμος αποδομεί συστηματικά ό,τι κτίζαμε εμείς χρόνια» σημείωσαν χαρακτηριστικά με την Ήρα Κουρή να απαντά πως οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι πρόφαση, επαναλαμβάνοντας πως Πατρινό Καρναβάλι χωρίς τα πληρώματα δεν γίνεται. «Ψάξατε και αποφασίσατε. Έξι μήνες σας περιμένουμε» είπε χαρακτηριστικά η Χαρά Αντιόχου, με την Ήρα Κουρή να αναφέρεται στις δράσεις του Καρναβαλιού του 2022, όπως η δημιουργία ντοκιμαντέρ για το Πατρινό Καρναβάλι, η ταινία των X-Saltibagos κ.ά. «Ο ρόλος του Δήμου είναι να σεβαστεί τον ρόλο του Πατρινού Καρναβαλιού. Κανένας δεν σας αγνόησε» σημείωσε η κ. Κουρή για να έρθει η απάντηση από τα πληρώματα «Δεν είστε εντάξει και ας το νομίζετε. Και αυτό φαίνεται από το πόσοι είναι σήμερα εδώ».

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ CARNIVAL TALK

Συνεχίζοντας η Ήρα Κουρή αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Carnival Talk, στο οποίο συμμετείχαν αρκετά πληρώματα. Μερικές από τις δραστηριότητες που έγιναν ήταν η προώθηση του εμπορικού σήματος του Πατρινού Καρναβαλιού, η ανανέωση του λαβάρου του Καρναβαλιού, η καταχώρηση του Πατρινού Καρναβαλιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η ανανέωση του καταστατικού και η ενημέρωση του μητρώου των πληρωμάτων, η επαγγελματική προσέγγιση του σχεδιασμού και της προώθησης των προϊόντων, το Καρναβαλικό – Θεματικό Πάρκο, η διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής μνήμης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, η σωστή προβολή του θεσμού κ.ά.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΣΟ

Όπως έκανε γνωστό η Ήρα Κουρή, πριν 3 εβδομάδες, μαζί με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και την διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Δήμου Ελένη Αλεξοπούλου είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. «Μας ανακοινώθηκε μία σειρά προγραμμάτων που όταν ωριμάσουν θα μπορέσουμε να κάνουμε προτάσεις για χρηματοδότηση» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ.

Εκεί όμως που άναψαν τα αίματα ήταν όταν η συζήτηση ήρθε στο θέμα της στέγασης των πληρωμάτων. «Από τον Ιούνιο κάνουμε έρευνα αγοράς και υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια. Όμως τίθεται θέμα λειτουργίας του κτιρίου. Υπάρχουν προβληματισμοί από θέμα νομικής πλευράς. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ως νέος ΑΣΟ» είπε η κ. Κουρή παρουσιάζοντας τις δύο εναλλακτικές: α) η δημιουργία από τα πληρώματα ενός φορέα (συλλόγου, σωματείου, ΑΜΚΕ) ώστε να μπορέσει ο Δήμος να κάνει την επιχορήγηση και β) η εύρεση ενός προγράμματος από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την εύρεση χώρου, τον οποίο όμως θα πρέπει τα πληρώματα να τον μοιράζονται με άλλους, καθώς θα πρέπει να είναι χώρος που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο.

«Περιμένετε απαντήσεις από ανθρώπους που τα άρματά τους είναι διαλυμένα; Δεν έχει μείνει τίποτα. Τρεις φορές μετρήσαμε το νάιλον για να σκεπάσουμε τα άρματα και δεν βάλατε τίποτα» ανταπάντησε η Πόπη Αλιβιζάτου σημειώνοντας πως πλέον δεν έχει μείνει τίποτα καθώς πολλά πράγματα έχουν κλαπεί. «Το βράδυ δεν τα φυλάει κανείς. Παίρνουν κομμάτια, ρόδες κλπ» συμπλήρωσε ο Νίκος Κανελλάκης με την Ήρα Κουρή να λέει πως τα άρματα των πληρωμάτων βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τα άρματα του Δήμου.

 

Πληρώματα: «Δεν θέλετε να κάνετε Καρναβάλι» - Τι απάντησε η Ήρα Κουρή - Μια συνάντηση γεμάτη ένταση

Πολύ μικρή ήταν η συμμετοχή των πληρωμάτων στην χθεσινή συνάντηση

Συνεχίζοντας η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ ζήτησε την συνδρομή των πληρωμάτων σε τρία θέματα: την δημιουργία ενός εγχειριδίου οδηγιών για τον Κρυμμένο Θησαυρό, το στήσιμο του Καρναβαλικού Μουσείου και την συμμετοχή τους ως δάσκαλοι σε εργαστήρια ενηλίκων για τη δημιουργία μάσκας και καρναβαλικών αντικειμένων.

Λαμβάνοντας τον λόγο η Χαρά Αντιόχου τόνισε πως θα πρέπει τα πληρώματα να έχουν λόγο και να συμμετέχουν στον προγραμματισμό ενώ έθεσε την ερώτηση «θα κάνουμε Καρναβάλι;» και συνέχισε: «Ζητάτε να σας πούμε προτάσεις στα τέλη Νοεμβρίου. Με 100 κρούσματα τον Ιούνιο δεν μας καλέσατε. Τώρα μας καλείτε με 8.000 κρούσματα την ημέρα, όταν τελειώνει και η ανοσία του εμβολιασμού και ζητάτε και προτάσεις;». «Έχουμε χάσει 6 μήνες πιθανού διαλόγου για να δούμε τι θα κάνουμε το Καρναβάλι του 2022» σημείωσε από την πλευρά του ο Βασίλης Παπαϊωάννου και συνέχισε: «Οι χαμένοι μήνες μας προβληματίζουν. Και πρέπει να προβληματιστούμε γιατί είναι σήμερα τόσοι λίγοι εδώ. Μήπως έχουν κουραστεί από την μη φερεγγυότητα του Καρναβαλικού Οργανισμού απέναντί μας;»
«Τα πληρώματα σας έχουν γυρίσει την πλάτη και σε εσάς προσωπικά» σημείωσε ο Θανάσης Λαμπρόπουλος, ενώ η Ήρα Κουρή ανταπάντησε λέγοντας «Κάνετε λάθος. Αν αλλάξει το άτομο, δεν θα αλλάξει η πολιτική». «Η εικόνα που βγάζετε είναι ότι δεν θέλετε να συνομιλείτε με τα πληρώματα. Η Δημοτική Αρχή μας λέει ότι κατσικωθήκαμε, μας βρίζουν» ανταπάντησε ο Θανάσης Λαμπρόπουλος.

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ

Εκεί που τα πνεύματα οξύνθηκαν ήταν όταν η συζήτηση έφτασε στις καρναβαλικές δράσεις του 2022 και συγκεκριμένα στο αν θα γίνει ή όχι παρέλαση. «Η απόφασή μας αν θα γίνει καρναβάλι εξαρτάται από την Κυβέρνηση, και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το αν θα αντέξουν τα νοσοκομεία» είπε η κ. Κουρή.

«Αν γίνει παρέλαση μόνο για εμβολιασμένους εσείς μπορείτε να το υποστηρίξετε; Γιατί υπάρχει σχέδιο, με πύλες, ασφάλεια κλπ» ρώτησε ο Θανάσης Λαμπρόπουλος με την Ήρα Κουρή να ρωτά το τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους: «Δηλαδή προτείνετε να κάνουμε καρναβάλι για εμβολιασμένους; Δίνετε καραμέλα στον Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά, με τα παρόντα πληρώματα να σημειώνουν πως από πλευράς τους μπορούν να εξασφαλίσουν πως όσοι θα συμμετέχουν στις παρελάσεις θα είναι όλοι εμβολιασμένοι.

Η κυρία Κουρή ζήτησε από όσα πληρώματα προτείνουν κάτι τέτοιο να στείλουν επιστολή στην ΚΕΔΗΠ και συμπλήρωσε: «Εγώ δεν μπορώ να ανακοινώσω ότι θα κάνω παρέλαση μόνο για εμβολιασμένους». «Το ΔΗΠΕΘΕ δεν κάνει παραστάσεις για εμβολιασμένους μόνο; Πώς ο Δήμος κάνει διαχωρισμό και λέει μόνο εμβολιασμένοι στα θέατρα αλλά το Πατρινό Καρναβάλι είναι για όλους; Δείχνει ότι ίσως τον βολεύει να μην κάνει Καρναβάλι» τόνισε ο Βασίλης Παπαϊωάννου με την Ήρα Κουρή να επαναλαμβάνει πως δεν μπορεί να υπάρξει Καρναβάλι μόνο για εμβολιασμένους.

Μάλιστα, όπως είπε ο Δήμος και η ΚΕΔΗΠ έχει ήδη περάσει στον προϋπολογισμό του 2022 ποσά για τα ηχητικά, τα πυροτεχνήματα κλπ, έχουν ήδη εγκριθεί τα άρματα και τα καρναβαλικά στοιχεία και ο στολισμός θα ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί οι Καρναβαλουπόλεις και δράσεις για τα παιδιά, διάφορες μπάντες στους δρόμους κλπ, όμως διαχωρισμός δεν μπορεί να γίνει.

 

Πληρώματα: «Δεν θέλετε να κάνετε Καρναβάλι» - Τι απάντησε η Ήρα Κουρή - Μια συνάντηση γεμάτη ένταση

Το ότι δεν θα κάνει διαχωρισμό μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στο Πατρινό Καρναβάλι επανέλαβε πολλές φορές η Ήρα Κουρή

 

Η απάντηση των πληρωμάτων ήταν πως τα ίδια μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τα μέλη τους. «Γιατί δεν μπορούμε να πάμε στο Παμπελοποννησιακό με security για το κοινό που θα μπαίνει και εμείς, τα πληρώματα με λίγα άτομα το κάθε ένα;» ρώτησε ο Φώτης Λουριδάς σημειώνοντας πως το θέμα τελικά είναι πολιτικό, ενώ ο Θανάσης Λαμπρόπουλος για άλλη μία φορά αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που υπάρχει με παρέλαση, που θα ακολουθεί άλλη διαδρομή και στην οποία θα συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι.

«Το 2020 ακούσατε τον Νόμο και τώρα που λέει πάλι ο Νόμος ότι μπορούν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μόνο εμβολιασμένοι λέτε όχι. Να τιμάτε τον μισθό σας» ανέφερε οΦώτης Λουριδάς, ενώ στην ερώτηση του Θανάση Λαμπρόπουλου «Αν πει το υπουργείο ότι μπορείτε να κάνετε παρέλαση μόνο με εμβολιασμένους, θα την κάνετε;» η κ. Κουρή απάντησε: «Όταν έρθει η ώρα…».

Αυτό ήταν που προκάλεσε έκρηξη των εκπροσώπων των πληρωμάτων που έκαναν λόγο για κοροϊδία και πως τελικά πρόθεση του Δήμου είναι να μην κάνει παρέλαση.

Οι τόνοι ανέβηκαν ψηλότερα όταν το θέμα έφτασε στο παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, το οποίο θα γίνει με φυσική παρουσία. «Δεν κάνουμε παρέλαση όμως κάνουμε Κρυμμένο Θησαυρό» αναρωτήθηκαν τα πληρώματα σημειώνοντας πως ήδη γίνεται ένας πρώτος διαχωρισμός. Η Ήρα Κουρή σημείωσε πως θα συμμετέχουν εμβολιασμένοι αλλά και ανεμβολίαστοι με την επίδειξη rapid test, ενώ θέλοντας να δείξει το πόσο δύσκολο είναι να ελεγχθεί ο μεγάλος όγκος κόσμου, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ αναφέρθηκε στο περιστατικό του 2003 και συγκεκριμένα το σπάσιμο της βιτρίνας του Καμίση, κάτι που φάνηκε λίγο άκαιρο την συγκεκριμένη στιγμή. Και αυτή η φράση προκάλεσε άλλη μία έκρηξη με τα πληρώματα να ρωτούν αν τελικά έχουν αυτά την ευθύνη για το σπάσιμο βιτρινών.

Στο τέλος της συνάντησης η πρόταση των εκπροσώπων των πληρωμάτων ήταν να πραγματοποιηθεί παρέλαση με όρους που το κράτος επιβάλει π.χ. μόνο για εμβολιασμένους, ενώ παράλληλα η Ήρα Κουρή όσον φορά τον Κρυμμένο Θησαυρό ζήτησε από όσους εκπροσώπους πληρωμάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Πληρώματα: «Δεν θέλετε να κάνετε Καρναβάλι» – Τι απάντ… […]


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατρινό Καρναβάλι: Τι θα δούμε στην τελετή έναρξης
Πάτρα: Η πόλη «βάζει» τα γιορτινά της - Ξεκινούν στις 10 Δεκεμβρίου οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις
Λογαράς: «Η αλαζονεία του Νου έχει στρεβλώσει φυσικές μορφές ζωής»
Τριήμερες εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 78 χρόνων από το μπλόκο των Προσφυγικών