Πνιγμός 6χρονης στην Κόρινθο: «Κόλαφος» ο εισαγγελέας για τον πατέρα – «Την άφησε στο βυθό και την καταδίκασε»

Ο εισαγγελέας στην πρότασή του πιστεύει ότι ο πατέρας αποδέχθηκε το ενδεχόμενο θανάτου της ανήλικης κόρης του όταν είχε βρεθεί στον βυθό της θάλασσας και δεν έκανε κάτι για να τη σώσει.

6χρονης

«Κόλαφος» εμφανίζεται ο εισαγγελέας στην πρότασή του για τον πατέρα της 6χρονης Αμέλια που έχασε τη ζωή της με τραγικό τρόπο από πνιγμό σε θαλάσσια περιοχή του Καλαμακίου Κορινθίας στις 22 Αυγούστου 2022.

Ο πατέρας της που ήταν μαζί της την ημέρα που συνέβη η τραγωδία οδηγήθηκε στον ανακριτή ως κατηγορούμενος, όπου τελικά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Δεκαέξι μήνες μετά η εισαγγελική πρόταση για τη δίκη του, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πατρίς» είναι «καταπέλτης» καθώς προτείνει να αλλάξει η αρχική κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου και να δικαστεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως διά παραλείψεως τελουμένη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός καταλογίζει στον πατέρα της ότι ουσιαστικά έθεσε την κόρη του σε κίνδυνο για το γεγονός ότι δεν έλαβε υπόψιν μία σειρά από παράγοντες όπως το προσωπικό του ιατρικό πρόβλημα, μπάνιο σε μη οργανωμένη παραλία με μεγάλο βάθος, τις καιρικές συνθήκες, την πρόσφατη λήψη γεύματος, το ότι η ανήλικη δεν γνώριζε κολύμπι, αλλά και την κακή εφαρμογή ακατάλληλου σωσιβίου.

«Δεν προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να κληθεί-αποτελεσματικά και στον κρίσιμο χρόνο βοήθεια για την προσπάθεια διασώσεως της κόρης του»

Επίσης, ο εισαγγελέας στην πρότασή του πιστεύει ότι ο πατέρας αποδέχθηκε το ενδεχόμενο θανάτου της ανήλικης κόρης του όταν είχε βρεθεί στον βυθό της θάλασσας κάτω από τη βάρκα και πως ενώ θα μπορούσε παρέλειψε να της δώσει ή να καλέσει έγκαιρα σε βοήθεια, καταδικάζοντας ουσιαστικά την 6χρονη Αμέλια σε θάνατο.

«Έφερε σε κατάσταση κινδύνου ζωής την κόρη του»

Η μικρούλα με τον πατέρα της εκείνη την ημέρα είχαν φάει σε ταβέρνα της περιοχής. Λίγη ώρα αργότερα ο πατέρας έδωσε – όπως αναφέρεται – στην κόρη του την άδεια να κολυμπήσει με εκείνον να είναι στο πλάι της παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι ο ίδιος είχε πρόβλημα υγείας που του «αναιρούσε τη δυνατότητα για ασφαλή κολύμβηση. Επιπλέον το κοριτσάκι δεν φορούσε μαγιό ενώ είχε στα ποδαράκια του και τα παπούτσια που φορούσε. Σκοπός ήταν να πλησιάσουν μία βάρκα».

«Κατά την προσέγγιση της θαλάσσιας λέμβου και την προσπάθεια επιβιβάσεως της ανήλικης κόρης του σε αυτήν, γλίστρησε το σωσίβιο, που η ανήλικη φορούσε, λόγω μη ορθής εφαρμογής αυτού και η ανήλικη βούλιαξε στον βυθό στο ως άνω σημείο, ο κατηγορούμενος παρέλειψε να τη βοηθήσει και να βουτήξει στη θάλασσα, προκειμένου να την επαναφέρει στην επιφάνεια», προσθέτει ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέροντας στην συνέχεια:

«Ότι ταύτα έπραξε μολονότι γνώριζε ότι τα ως άνω αναφερόμενα δεδομένα (προσωπικό του ιατρικό πρόβλημα, μπάνιο σε μη οργανωμένη παραλία, με μεγάλο βάθος πυθμένα, καιρικές συνθήκες μη συμβατές για ασφαλή κολύμβηση, πρόσφατη λήψη γεύματος, άγνοια κολυμβήσεως της ανήλικης σε συνδυασμό με κακή εφαρμογή ακατάλληλου σωσιβίου και έλλειψη κολυμβητικού ιματισμού) μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής για την ως άνω ανήλικη κόρη του.

Ότι περαιτέρω, μετά τη βύθιση της ανήλικης κόρης του στο ανωτέρω σημείο, απομακρύνθηκε από εκεί και απουσίασε για αρκετή ώρα. Εν τέλει, η ανήλικη ανασύρθηκε από τρίτο πρόσωπο, νεκρή διά πνιγμού».

Η 6χρονη Αμέλια και ο πατέρας της

6χρονης

«Το παιδί δεν ήξερε να κολυμπάει»

Σύμφωνα με την κατάθεση της μητέρας της, η 6χρονη Αμέλια δεν ήξερε να κολύμπι. «Το παιδί δεν ήξερε να κολυμπάει. Μπορούσε να μπει στη θάλασσα μόνο με μπρατσάκια, αλλά φοβόταν τη θάλασσα και δεν πήγαινε πολύ μακριά. Μόνο εκεί που πατούσε και κρατούσε κι εμένα από το χέρι. Όταν είχε αέρα ή κύμα ή δεν ήταν καλός ο καιρός, η Αμέλια δεν βουτούσε στη θάλασσα, φοβόταν. Εκείνη την ημέρα, που πήγε για μπάνιο με τον πατέρα της, έβρεχε και δεν ήταν να πάει για μπάνιο, γιατί έκανε κρύο και γι’ αυτόν τον λόγο δεν της είχα δώσει την τσάντα της».

Ο πατέρας ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι η μικρούλα επέμενε να κολυμπήσει και κατάφερε να τον πείσει. Μπήκε στη θάλασσα με τα ρούχα και τα παπούτσια της για να μην πατήσει αχινούς ενώ εκείνος ήταν δίπλα της. Τίποτα δεν προμήνυε το κακό μέχρι τη στιγμή που έφθασαν στη βάρκα με το κοριτσάκι να προσπαθεί να ανέβει σε αυτή:

«Την προοπτική της ανάβασης στην εν λόγω αγκυροβολημένη βάρκα αντιμετώπισε η ανήλικη ως ‘παιχνίδι’, προκειμένου να περιεργαστεί τα εξαρτήματά της λέμβου και ό,τι ευρίσκετο πάνω σε αυτήν. Το ανωτέρω σημείο είχε βάθος πυθμένα περίπου 3 μέτρων.

Η ανήλικη, κατά την προσπάθειά της να επιβιβαστεί στη λέμβο-πιάνοντας το χέρι του πατέρα της, την ώρα που ‘έβγαινε’ από το σωσίβιό της-γλίστρησε και-καθώς ο πατέρας της δεν κατάφερε να τη συγκρατήσει-βυθίστηκε στον βυθό. Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε ανθρωπίνως δυνατή ενέργεια για τη διάσωση της κόρης του», αναφέρει ακόμα.

«Δεν προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε άμεσες ενέργειες»

Επίσης, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι βγήκε από τη θάλασσα και επειδή δεν υπήρχαν άλλοι λουόμενοι στην παραλία επιχείρησε να καλέσει την αστυνομία με το κινητό του τηλέφωνο, αυτό όμως ήταν πλήρως αποφορτισμένο. Οπότε, ανέβηκε στη μοτοσικλέτα του και κατευθύνθηκε προς την οικία του, η οποία ευρίσκετο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου από την παραλία και κατόπιν ενημέρωσε την Αστυνομία για το επίμαχο συμβάν.

«Πάρα ταύτα, δεν προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να κληθεί-αποτελεσματικά και στον κρίσιμο χρόνο βοήθεια για την προσπάθεια διασώσεως της κόρης του», σημειώνει ακόμα στην πρότασή του ο εισαγγελέας.

«Ο πατέρας ήξερε τι ακριβώς είχε γίνει με το παιδί»

Το κοριτσάκι βρέθηκε τυχαία από έναν άντρα που είχε πάει για ψαροντούφεκο. Σοκαρισμένος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς:

«Όταν έβγαλα το παιδί έξω στα χαλίκια, άρχισα να ψάχνω για γονείς και κόσμο, που να μπορεί να βοηθήσει. Εκεί, είδα ότι το σωσίβιο ήταν λίγο πιο πέρα, στη στεριά. Στην παραλία, εκτός από τη γυναίκα μου, δεν υπήρχε άλλος. το παιδί φορούσε σορτσάκι, πεδιλάκι και μια μπλούζα. Όταν έφτασε ο πατέρας με τον αστυνομικό, ο πατέρας φορούσε μια βερμούδα και ένα πόλο μπλουζάκι. Δεν θυμάμαι το είδος των υποδημάτων του.

Τα ρούχα του ήταν στεγνά. Όταν ο πατέρας έφτασε στο σημείο μαζί με τον αστυνομικό για τον εντοπισμό του παιδιού o αστυνομικός ρώτησε τον πατέρα, τι έγινε, πού πνίγηκε το παιδί, o πατέρας του έδειξε τη βάρκα, κάτω από την οποία το παιδί ήταν πνιγμένο. Ο πατέρας ήξερε, δηλαδή, τι ακριβώς είχε γίνει με το παιδί. Γνώριζε ότι τα παιδί του ήταν πνιγμένο κάτω από τη συγκεκριμένη βάρκα».

Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρότασή του είναι σαφής καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «ο κατηγορούμενος-κατά την κρίση μας-αποδέχθηκε το ενδεχόμενο θανάτου της ανήλικης κόρης του, καθ’ όσον η παράλειψή του να παράσχει ή να αναζητήσει την αναγκαία βοήθεια μέσα σε ρεαλιστικά χρονικά πλαίσια ουσιαστικώς καταδίκασε την ζωή της».

Τον τελικό λόγο πλέον έχει το δικαστικό συμβούλιο.

«Το μόνο που ζητάει η μητέρα είναι δικαίωση»

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» η δικηγόρος της μητέρας της αδικοχαμένης Αμέλια, Ανθούλα Ανάσογλου, σημείωσε ότι το μόνο που ζητάει είναι δικαίωση. «Μέσα από την εισαγγελική πρόταση ακούστηκε η φωνή του παιδιού. Που έφυγε άδικα μία ημέρα που απλώς πήγε να ζωγραφίσει.

Είναι πολύ λυπηρό που ο κατηγορούμενος πατέρας δεν αισθάνθηκε τον πόνο, τη θλίψη και το τραύμα ώστε να ομολογήσει τη βαρύτατη πράξη του και χρειάστηκε μια διαδικασία περίπου 18 μηνών για να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα τον οδηγήσουν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Η μητέρα το μόνο που ζητά είναι δικαίωση».