Ποια ελληνική πόλη έχει 30.000 ποδήλατα, σχεδόν όσα και τα αυτοκίνητά της;
Απέσπασε το πρώτο βράβείο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Ως η αδιαμφισβήτητη «πόλη του ποδηλάτου» έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα η Καρδίτσα, ένας τίτλος που αποδεικνύεται απόλυτα ακριβής με βάση τα επίσημα στοιχεία της δημοτικής αρχής. Στην πόλη κυκλοφορούν σήμερα περισσότερα από 30.000 ποδήλατα, ένας αριθμός που προσεγγίζει εντυπωσιακά τον αντίστοιχο των επιβατικών ιδιωτικών αυτοκινήτων.
Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι η χρήση του ποδηλάτου δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για όλους τους πολίτες, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, οι οποίοι το επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους προς την εργασία, το σχολείο ή την τοπική αγορά.
Η εξέλιξη του δικτύου και οι υποδομές
Η συστηματική προσπάθεια για την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στον αστικό ιστό ξεκίνησε το 2003, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μεταφορών και βάσει ειδικής μελέτης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Βλαστού. Σήμερα, ο Δήμος Καρδίτσας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και δομημένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το οποίο εκτείνεται σε:
-
7.300 μέτρα εντός του αστικού ιστού (με αφετηρία τις πρώτες παρεμβάσεις στις οδούς Μπλατσούκα, Καραϊσκάκη και Υψηλάντου).
-
10.500 μέτρα περιαστικού δικτύου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η δημοφιλής διαδρομή 3,5 χιλιομέτρων που συνδέει τον σιδηροδρομικό σταθμό με το περιαστικό άλσος της Παπαράντζας.
Ευρωπαϊκή διάκριση
Η κουλτούρα αυτή και οι συνεχείς επενδύσεις στις υποδομές απέφεραν στην Καρδίτσα το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Σε δήλασή του, ο δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Βασίλης Τσιάκος, επεσήμανε τη διαχρονική και στενή σχέση των κατοίκων με το μέσο, τονίζοντας: «Το ποδήλατο για την Καρδίτσα είναι συνυφασμένο με την καθημερινότητα των συμπολιτών μου αλλά ταυτόχρονα είναι συνδεδεμένο και με την ιστορία της πόλης. Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιηθεί η χρήση του αυτοκινήτου και οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης να γίνουν κυρίαρχοι».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος υλοποιεί εκτεταμένο έργο συντήρησης και αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την πλήρη αποκατάσταση των πεζοδρομίων και της πλακόστρωσης, την ανακατασκευή των ραμπών ΑμεΑ, την τοποθέτηση ειδικής όδευσης για τυφλούς, καθώς και τη βελτίωση του δημοτικού φωτισμού, της σήμανσης και του πράσινου. Παράλληλα, η πόλη προετοιμάζεται για τις ετήσιες εκδηλώσεις της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως πρότυπο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News