Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά: Η διαδρομή της, η προσωπική της ζωή, η μάχη με τον καρκίνο ΦΩΤΟ

Τελευταία επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στην Αχαΐα ήταν τον περασμένο Ιούνιο, επίσημη προσκεκλημένη της «Π» και του Regional Growth Conference

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά: Η διαδρομή της, η προσωπική της ζωή, η μάχη με τον καρκίνο ΦΩΤΟ

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου από τη ζωή και ο θάνατός της σκόρπισε θλίψη στο Πανελλήνιο. Τραγική ειρωνία: έφυγε τη μέρα που έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, την πιο συχνή νεοπλασία που εκδηλώνεται στις γυναίκες.

Πάντα παρούσα στον πολιτικό στίβο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, δεν επικαλέστηκε ποτέ την ασθένειά της. Παρά τις δυσκολίες, με δύναμη και αξιοπρέπεια κατάφερε να κερδίσει δεκάδες μάχες, όχι όμως αυτή τη τελευταία!

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά: Η διαδρομή της, η προσωπική της ζωή, η μάχη με τον καρκίνο ΦΩΤΟ

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά: Η διαδρομή της, η προσωπική της ζωή, η μάχη με τον καρκίνο ΦΩΤΟ

 

Κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Αχαΐα και την Πάτρα, τον περασμένο Ιούνιο, τίτοπτα δεν προμήνυε τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της και το πόσο γρήγορα θα έφευγε από τη ζωή.

Επίσημη προσκεκλημένη της «Π», ήταν κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση του Regional Growth Conference που έγινε στην Achaia Clauss, στις 3 Ιουνίου του 2021.

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά: Η διαδρομή της, η προσωπική της ζωή, η μάχη με τον καρκίνο ΦΩΤΟ

 

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά: Η διαδρομή της, η προσωπική της ζωή, η μάχη με τον καρκίνο ΦΩΤΟ

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε μία δυναμική Ελληνίδα και δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς της πολιτικής ζωής.

Γεννήθηκε το 1964 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας, κόρη του Γιώργου Γεννηματά. Η επιρροή του πατέρα της στην επαγγελματική της πορεία ήταν σημαντική, αφού ο Γιώργος Γεννηματάς υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο ΕΚΠΑ, όπου συμμετείχε ενεργά στην παράταξη της ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ για τις χρονιές 1982-1987.

Η καριέρα της ξεκίνησε το 2000 όταν εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002.

Το 2003 είχε χρηματίσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς για τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια, διετέλεσε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Το 2014 τέθηκε επικεφαλής της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης, στην οποία δραστηριοποιήθηκε μέχρι το 2019, ενώ παράλληλα ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το 2015 εκλέχτηκε βουλευτής της Β Αθηνών, ενώ την ίδια χρονιά ανέλαβε την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής. Επρόκειτο να διεκδικήσει την επανεκλογή της στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής του Δεκέμβρη, ωστόσο στις 11 Οκτωβρίου μετά από υποτροπή της νόσου που διαπιστώθηκε έπειτα από συμπτώματα ατελούς ειλεού, κρίθηκε απαραίτηση η εισαγωγή της στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

 

Η ζωή της δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα

Όταν ήταν σε ηλικία μόλις 20 ετών, η μητέρα της χτυπήθηκε από τον καρκίνο, με τον οποίο πάλεψε για δέκα χρόνια και τελικά νικήθηκε. Λίγους μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Φώφη Γεννηματά έχασε και τον πατέρα της, Γιώργο Γεννηματά από την ίδια νόσο.

Αυτά τα δυο τραγικά γεγονότα ήταν και ο μεγάλος της φόβος.  Η Φώφη Γεννηματά πάντα φοβόταν ότι ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική της πόρτα και πως τα παιδιά της δε θα προλάβουν να μεγαλώσουν μαζί της. Πράγματι ο καρκίνος χτύπησε την δική της πόρτα το 2008.

«Μου λείπουν… όλα από τον πατέρα μου, η ζεστασιά, η αγκαλιά, το χαμόγελο, το μυαλό, η ανθρωπιά, ο παππούς που χρειάζονταν τα παιδιά μου. Μέσα σε επτά μήνες έχασα και τους δύο γονείς μου. Ο καρκίνος χτύπησε κι εμένα και την αδερφή μου. Το πάλεψα σκληρά. Η μικρή μου κόρη ήταν δύο χρονών, δεν άντεχα να μεγαλώσουν τα παιδιά μου χωρίς μάνα. Είπα θα το παλέψω. Πέρασαν εννέα χρόνια και είμαι εδώ» είχε εξομολογηθεί η ίδια για τις απώλειες αλλά και την δική της μάχη με τον καρκίνο.

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά: Η διαδρομή της, η προσωπική της ζωή, η μάχη με τον καρκίνο ΦΩΤΟ

 

Οι δύο γάμοι και τα τρία παιδια

Σε ηλικία 22 ετών, η Φώφη Γεννηματά πραγματοποίησε τον πρώτο της γάμο με τον Αλέξανδρο Ντέκα. Έναν χρόνο μετά, οι γιατροί θα της πουν πως δε θα μπορέσει να αποκτήσει ένα δικό της παιδί, με την ίδια όμως να μην το βάζει κάτω και τελικά μετά από προσπάθειες δέκα χρόνων να φέρνει στον κόσμο την κόρη της.

«Έναν χρόνο μετά τον πρώτο μου γάμο μου είπαν πως δεν θα κάνω ποτέ παιδιά. Μετά το πρώτο σοκ, είπα στον εαυτό μου ότι δεν μπορεί να είναι αλήθεια αυτό και πως εγώ θα γίνει μητέρα οπωσδήποτε. Μετά από 10 χρόνια προσπαθειών, ήρθε στον κόσμο η πρώτη μου κόρη. Ο γιος μου Γιώργος ήρθε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ήμουν υπερνομάρχης στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτρεχα από το πρωί μέχρι το βράδυ με αποτέλεσμα να γεννηθεί πρόωρος. Αισθάνθηκα μεγάλες τύψεις, έλεγα ότι έφταιγα εγώ. Αλλά τελικά όλα πήγαν καλά και τώρα τελειώνει το Δημοτικό» είχε δηλώσει η ίδια στο παρελθόν.

Το 2003 παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, Ανδρέα Τσούνη με τον οποίο απέκτησε ακόμη μια κόρη και έναν γιο.

Αναφερόμενη στην τρίτη της εγκυμοσύνη σε συνέντευξή της, η Φώφη Γεννηματά είχε δηλώσει πως πίστευε ότι θα ήταν δύσκολα, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά και απέκτησε την μικρότερη της κόρη Κατερίνα.

Όταν το 2008 θα έρθει αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού, θα αναγκαστεί να υποβληθεί σε μαστεκτομή και αμέσως μετά θα μεταφερθεί στο εξωτερικό προκειμένου να ακολουθήσει την κατάλληλη αγωγή.

«Πέρασα δύσκολα με τον καρκίνο, αν και τα είχα περάσει με τους γονείς μου, είναι διαφορετικό να συμπαραστέκεσαι στους δικούς σου και διαφορετικό να το ζεις στον οργανισμό σου. Η μικρή μου ήταν μόλις δύο ετών. Είναι μεγάλη αγωνία για κάθε μητέρα να σκέφτεται αν θα καταφέρει να ζήσει για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Είπα όμως ότι ή θα σε πάρει από κάτω ή θα πεις τη ρουφάω της ζωή κι αν είναι να ζήσω δύο χρόνια, θα ζήσω όπως θέλω εγώ» εξομολογήθηκε λίγα χρόνια μετά όταν όλα έδειχναν πως είχε ξεπεράσει το πρόβλημα με την υγεία της και οι γκρίζες μέρες έδειχναν να ανήκουν στο παρελθόν.

Τους τελευταίους μήνες όμως ο καρκίνος επανήλθε και πάλι αυτή τη φορά πιο απειλητικός. Η Φώφη Γεννηματά όμως δεν λύγισε, πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Ανδρέας Λοβέρδος: Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα - ΒΙΝΤΕΟ
Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Γιώργος Παπανδρέου: Σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής - ΒΙΝΤΕΟ
Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει - ΒΙΝΤΕΟ
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: 11.000 οι ψηφοφόροι στην Αχαΐα- Καθαρό προβάδισμα Ανδρουλάκη, θρίλερ με Παπανδρέου -Λοβέρδο ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ