Ποικιλίες οίνου για κάθε όρεξη και παραδοσιακό φαγητό

Ποικιλίες οίνου για κάθε όρεξη και παραδοσιακό φαγητό

Το Πάσχα, πέρα από μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, είναι η γιορτή που σηματοδοτεί την άνοιξη και τροφοδοτεί με αισιοδοξία τον λαό, με την κοινωνικότητα που αναπτύσσεται μέσα από τα διονυσιακά αυτά τύπου γλέντια, έστω κι αν φέτος δεν μπορούμε το γιορτάσουμε με αρκετό κόσμο όπως θα θέλαμε.

Ωστόσο, το απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία μιας τέτοιας γιορτής είναι το κρασί. Τι κρασί όμως πρέπει να πιούμε; Η χώρα μας παράγει μια αναμφίβολα τεράστια γκάμα κρασιών που μπορεί να συνοδεύσει τα εδέσματα στο ελληνικό τραπέζι του Πάσχα με τα ψητά αρνιά, κατσίκια, κοκορέτσια, λουκάνικα και όλους τους πλούσιους και λαχταριστούς μεζέδες που προσφέρονται στα ελληνικά σπίτια τη μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης.

Απευθυνθήκαμε σε δύο ειδικούς για να μας δώσουν συμβουλές για το πώς θα ταιριάξουμε το φαγητό μας με το κρασί. Οι Wine2Wine, Ακης Ξένος και Ανδρέας Τζούδας παραθέτουν τις προτάσεις τους, σας εύχονται καλό Πάσχα και στην υγειά σας!

 

Για μια καλή αρχή

Το τέλος της νηστείας έρχεται ακριβώς μετά την Ανάσταση του Κυρίου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Από νωρίς το απόγευμα, σε κάθε νοικοκυριό οι μυρωδιές από τα «καλούδια» που μαγειρεύονται μπορούν να «σπάσουν μύτες».

Στη χώρα μας, παραδοσιακά, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο οικογενειακό τραπέζι τρώμε μαγειρίτσα. Την παραδοσιακή σούπα με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια αρνιού (συκωταριά) και ρύζι. Σκοπός του εδέσματος αυτού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για την κατανάλωση κρέατος μετά τη νηστεία την Κυριακή του Πάσχα.

Μετά από μέρες νηστείας και κατάνυξης, τα μαχαιροπίρουνα παίρνουν φωτιά, το ίδιο όμως κάνουν και τα τιρμπουσόν, μια και η μάζωξη γύρω από το εορταστικό τραπέζι θα φέρει άφθονο κρασί στα ποτήρια. Τι είδος οίνου όμως ταιριάζει με την παραδοσιακή μαγειρίτσα; Οι ειδικοί μας, Ακης Ξένος και Ανδρέας Τζούδας μας κατατοπίζουν:

«Ξεκινώντας λοιπόν από το Μ. Σάββατο το βράδυ με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, την οποία ταιριάζουμε με οίνους με φυτικότητα, μέτριο σώμα και αρκετή οξύτητα. Ποικιλίες όπως, Ασύρτικο, Ρομπόλα, Ροδίτης, είναι μερικές από τις επιλογές που προτείνουμε».

Το κλειδί για το ταίριασμα των οίνων με τη μαγειρίτσα είναι η λέξη «επιθετικότητα», καθώς  η αντιμετώπιση του λίπους απαιτεί οξύτητα και τανίνες, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι αναγκαία, όχι όμως και επαρκή, αφού πρέπει να συνοδεύονται και από έλλειψη γλύκας.

Από την άλλη, η μαγειρίτσα είναι πιο ύπουλη απ’ ό,τι φαίνεται, καθώς ναι μεν περιέχει κρέας που αποζητά ερυθρό, όμως κυριαρχείται από το πράσινο στοιχείο που το «τουμπάρει» σε ένα πιάτο για λευκό κρασί. Προφανώς το σώμα πρέπει να είναι το λιγότερο μέτριο, ενώ η οξύτητα θα εξαρτηθεί και από την ένταση με την οποία το λεμόνι και το λίπος είναι παρόντα στη συνταγή.

Οπως προτείνουν οι winemasters, ενδεικτικές ετικέτες και τιμές λιανικής για τις συγκεκριμένες ποικιλίες οίνου από την περιοχή μας είναι:

Ασύρτικο Κτήμα Παρπαρούση 14,50€

Retsina Amphore natur Κτήμα Τετράμυθος 13,50€

Ρομπόλα Gentilini Winery 15,00€

 

Για να ανοίξει η όρεξη

Από το πλούσιο δείπνου του Μεγάλου Σαββάτου, η παραδοσιακή μαγειρίτσα έχει προετοιμάσει το στομάχι μας για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε πιο «βαριές» τροφές μετά τη νηστεία.

Στη χώρα μας, είναι γνωστό πως το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα γεμίζει από το πρωί. Είτε μας επισκέπτονται φίλοι, είτε συγγενείς, το μεγάλο τραπέζι από τις πρωινές ώρες γεμίζει με ορεκτικά,  σαλάτες και πίτες. Οι Ακης Ξένος και Ανδρέας Τζούδας μας εξηγούν πως με αυτά τα εδέσματα ταιριάζουν κρασιά με έντονη αρωματική ένταση και δροσιστική οξύτητα λευκά ή ροζέ. Ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, ξηρό Μοσχάτο, είναι κάποιες από τις επιλογές.

Χαρακτηριστικές ετικέτες και τιμές λιανικής οίνων από την περιοχή μας είναι οι εξής:

Μαλαγουζιά Κτήμα Ορφανού 9,00€

Sauvignon Blanc Κτήμα Κιντώνη 7,50€

Ροζέ Μέγα Σπήλαιο 10,50€

 

Ο δρόμος προς τη δόξα

Οσο περνάει η ώρα, τα ψητά στη σούβλα ετοιμάζονται. Το μενού συνήθως περιλαμβάνει κοκορέτσι, διάφορα λουκάνικα, το παραδοσιακό αρνί στη σούβλα ή κατσικάκι στον φούρνο.

Ποιες είναι οι κατάλληλες ποικιλίες όμως για να συνοδεύσουμε το πλούσιο πασχαλινό γεύμα μας; Και σε αυτή την ερώτηση, οι Wine2Wine έχουν την απάντηση. Τα εδέσματα του τραπεζιού της Κυριακής του Πάσχα τα συνδυάζουμε με κρασιά με έντονη γεύση, συνήθως περασμένα από βαρέλι για να ταιριάξουν με τον καπνιστό χαρακτήρα των κρεάτων.

Συγκεκριμένα, ποικιλίες όπως Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη ξηρή, Syrah, Cabernet Sauvignon και Merlot, είναι κάποιες από τις επιλογές κόκκινων ή ροζέ κρασιών. Για τους λάτρεις των λευκών, ποικιλίες όπως Chardonnay και Ασύρτικο με παραμονή στο βαρέλι ταιριάζουν εξίσου.

Με την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησαν οι δύο ειδικοί προτείνουν ετικέτες και τιμές λιανικής:

Cabernet Sauvignon Νέα Δρυς Κτήμα Αντωνόπουλου 22,00€

Επιλεγμένος Οίνος Κτήμα Παρπαρούση 23,00€

Syrah ροζέ Κτήμα Κιντώνη 8,00€

Μαύρο Καλαβρυτινό, Μαυροδάφνη Κτήμα Μέγα Σπήλαιο 19,50€

Tsigello Κτήμα Ρούβαλη 14,80€

Καλλιστώ Κτήμα Μερκούρη 9,50€

Chardonnay Αναξ Κτήμα Αντωνόπουλου 38,00€

 

Οίνος και με το επιδόρπιο 

Κι αν οι περισσότεροι νομίζουμε πως το επιδόρπιο δύσκολα μπορεί να συνδυαστεί με έναν καλό οίνο, οι Ακης Ξένος και Ανδρέας Τζούδας έχουν διαφορετική άποψη. Ως γνώστες των οίνων που παράγουμε στην ευρύτερη περιοχή μας, κατέληξαν σε συγκεκριμένους συνδυασμούς για να κλείσουμε το υπερπλήρες γεύμα μας με τις κατάλληλες ποικιλίες.

Παραδοσιακά, ο κλασικός συνδυασμός είναι γλυκό ή παγωτό με λευκή κρέμα και σιροπιαστά. Τέτοιου είδους γλυκά συνδυάζονται ιδανικά με Μοσχάτο γλυκό και τα επιδόρπια με βάση τη σοκολάτα συνδυάζονται με Μαυροδάφνη.

Χαρακτηριστικά θα μπορούσατε να συνδυάσετε το γλυκό σας με αυτές τις ετικέτες:

Μοσχάτο Ρίου Πατρών Κτήμα Παρπαρούση 16,00€

Μαυροδάφνη Reserve Achaia Clauss 35,00€

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
anastasop@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ