Ποιοι μπορούν να εργάζονται και να παίρνουν επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ και ΚΕΑ

ΚΕΑ

Διπλό μπόνους σε ανέργους του ΟΑΕΔ και δικαιούχους ΚΕΑ – Προϋποθέσεις

Η έλλειψη εργατών γης σε συνδυασμό με την αύξηση των ανέργων δημιουργεί κίνητρα για την αντιμετώπιση του διπλού αυτού προβλήματος.

Από τον επόμενο μήνα οι Έλληνες άνεργοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σαν εργάτες γης και να εισπράττουν το μισό επίδομα ανεργίας συν τον μισθό τους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Χρήστο Γιαννακάκη η κάλυψη σε εργατικά χέρια για τη νέα περίοδο καλλιεργητικών εργασιών (2023) αναμένεται να επιτευχθεί από ανέργους που θα κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.

Συγκεκριμένα τόνισε πως “ο σκοπός μας αυτού του προγράμματος είναι να βοηθήσει, ώστε να απασχοληθεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, καθώς παρατηρείται ότι, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι άνεργοι δεν ασχολούνται με τις εποχιακές εργασίες, προκειμένου να μη στερηθούν των επιδομάτων ανεργίας».

Κίνητρο και για τους δικαιούχους ΚΕΑ

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται, να δοθεί αντίστοιχη δυνατότητα και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ). Μέσα από πρόταση που έχει διατυπωθεί πάλι από την ΕΘΕΑΣ δια στόματος του αντιπροέδρου της, κ. Γιαννακάκη, ζητείται να δοθεί η δυνατότητα να δουλέψουν στον αγροτικό τομέα είτε ως εργάτες γης, είτε στα διαλογητήρια και κονσερβοποιεία, με ένα οικονομικό κίνητρο. Συγκεκριμένα προτείνεται οι δικαιούχοι του ΚΕΑ να μπορούν να κάνουν 50 – 60 ημερομίσθια το χρόνο χωρίς να χάνουν το επίδομά τους. Παράλληλα να έχουν και μια προσαύξηση του επιδόματος κατά 50 ευρώ το μήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από τους αρμόδιους υπουργούς και αν όλα πάνε καλά όπως αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.