Ποιοι πολεμούν τη σταφίδα;

Ο Μαρίνος Σκανδάμης γράφει για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη σταφίδα.

Από τις 31 Μαρτίου 2021, όταν η Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών, μαζί με κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις, απευθύνθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εν μέσω πανδημίας οικονομική στήριξη του κλάδου της κορινθιακής σταφίδας και μέχρι σήμερα, δεν έχει αναληφθεί καμία κυβερνητική πρωτοβουλία για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Αντίθετα, υπήρξαν στοχευμένες κινήσεις όπως του Επιμελητηρίου Αχαΐας που με επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό, χωρίς να λάβει υπόψη τις θέσεις της πιο πάνω Ένωσης και των σταφιδοπαραγωγών μας, ζήτησαν να παύσει κάθε διαδικασία απόσυρσης των πλεονασμάτων σταφίδας με την επίκληση των διατάξεων για παραβίαση του ανταγωνισμού.

Όμως όλα αυτά κατά τη γνώμη μας αποτελούν πρόφαση, αφού δεν παραβιάζεται κανένας ανταγωνισμός. Διότι ενδεικτικά: α) Δεν υπάρχει υπερσυγκέντρωση του προϊόντος καθότι ανέκαθεν μεγάλο μέρος της κορινθιακής σταφίδας διακινούνταν με κανόνες συνεταιριστικούς και όχι τους ιδιωτικά αγοραίους, β) οι ιδιώτες έμποροι που ζητούν να αγοράσουν απειρολάχιστη από την αδιάθετη ποσότητα, δηλαδή 200 τόνους έναντι των περίπου 8.000 αδιάθετων τόνων και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή κτήσης του προϊόντος από τον παραγωγό, δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική απορρόφηση των ποσοτήτων και κατά συνέπεια καμία λύση στο ζήτημα, γ) το προϊόν της σταφίδας δεν είναι ούτε για φέτος περιζήτητο στην αγορά, ακριβώς λόγω της πανδημίας, γεγονός που απαιτεί πολιτικές οικονομικής ενίσχυσης, ενώ δ) υπάρχει ήδη το ευρωπαϊκό  κεκτημένο λόγω της πανδημίας, όπου η ΕΕ στήριξε διάφορα προϊόντα, παραγωγούς και εταιρίες, χωρίς να θεωρηθεί ότι υπάρχει η οποιαδήποτε παραβίαση του ανταγωνισμού.

Η στάση λοιπόν του Επιμελητηρίου είναι δυσεξήγητη και είναι προφανές ότι έρχεται να παράσχει βοήθεια στο Υπουργείο για να αποφύγει την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης στις εν γένει εξαγωγικές επιχειρήσεις για το αδιάθετο προϊόν συγκομιδής 2020, αλλά και στους παραγωγούς για το 2021, δεδομένου ότι δεν έχει ομαλοποιηθεί η αγορά.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τη στάση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχει αποφύγει κάθε ανάμιξη στο ζήτημα, αδιαφορώντας δηλαδή στο να συμπαρασταθεί  στο κοινό αίτημα της Παναιγιάλειας Ενωσης και των ιδιωτικών εξαγωγέων και να δώσει λύση στην αγωνία των χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών, διαμορφώνεται ένα τοπίο με πολιτικά χαρακτηριστικά σύμπλευσης κεντρικών και τοπικών κοινών συμφερόντων.

Το γεγονός μάλιστα ότι μια άλλη Περιφέρεια, αυτής της Πελοποννήσου και ένα άλλο Επιμελητήριο, αυτό της Μεσσηνίας συμπαρίστανται στους ανωτέρω εξαγωγείς, αποκαλύπτει μια ενοχλητική συμπόρευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Επιμελητηρίου μας με τις πολιτικές επιθυμίες  του Υπουργείου, που δημιουργεί αλγεινή εντύπωση.

Πρέπει λοιπόν σήμερα, το Υπουργείο και οι πιο πάνω φορείς να πάψουν να καλύπτονται πίσω από τις ιδιωτικές συνομιλίες τους και την κατά παραγγελία αλληλογραφία τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας θα φέρουν την αποκλειστική ευθύνη αν δεν δοθεί άμεση λύση σε ένα δίκαιο αίτημα.

Τουλάχιστον, ας ενεργήσουν μια φορά υπέρ των υπέρ των σταφιδοπαραγωγών, των συνεταιριστικών οργανώσεων και των όποιων υγιών ιδιωτικών επιχειρήσεων συμβάλλουν στην στήριξη του προϊόντος, όσο και αν αυτό είναι μακριά από την νεοφιλελεύθερη λογική τους, που θέλει το κράτος απόν και την αγορά να δίνει λύσεις τύπου ζούγκλας.

*Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι δικηγόρος, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ