Πολεμικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή: Αμερικανικά πλήγματα στο νότιο Ιράν εν μέσω εύθραυστων διαπραγματεύσεων – Διατηρεί ελπίδες ο Ρούμπιο
Νέα στρατιωτική όξυνση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά από αμερικανικά πλήγματα στο νότιο Ιράν. Οι όροι του Τραμπ για το ουράνιο και οι δηλώσεις Ρούμπιο για τη συμφωνία.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται εκ νέου οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά τη νέα στρατιωτική κλιμάκωση που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο νότιο τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διπλωματικές επαφές για την επίτευξη μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας, η Ουάσινγκτον προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές, γεγονός που προκαλεί κραδασμούς στην ισχύουσα κατάπαυση του πυρός.
Διαβάστε επίσης:Πετρέλαιο σε άνοδο μετά τις αμερικανικές επιθέσεις στο νότιο Ιράν
Ειδικότερα, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM) ανακοίνωσε τη διεξαγωγή αεροπορικών πληγμάτων στην περιοχή κοντά στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, το οποίο αποτελεί κομβική ναυτική βάση του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της CENTCOM, Τιμ Χόκινς, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε καθεστώς νόμιμης αυτοάμυνας με σκοπό την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων. Οι στόχοι που επλήγησαν περιλάμβαναν εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων, καθώς και σκάφη τα οποία επιχειρούσαν να ποντίσουν ναυτικές νάρκες.
Η αμερικανική πλευρά διαβεβαίωσε ότι επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση, τηρώντας την εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ από τις 8 Απριλίου, παρά τις απειλές που καταγράφονται. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τις εκρήξεις στο Μπαντάρ Αμπάς, με το πρακτορείο Mehr να αναφέρει ότι η κατάσταση ελέγχεται, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής επίσημη κυβερνητική αντίδραση από την Τεχεράνη.
Η παρέμβαση Τραμπ
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τοποθέτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ουάσινγκτον στις διαπραγματεύσεις, εστιάζοντας στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε το εμπλουτισμένο ουράνιο «πυρηνική σκόνη» και ξεκαθάρισε ότι η διαχείρισή του αποτελεί θεμελιώδη όρο για την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το υλικό αυτό θα πρέπει είτε να παραδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ για να καταστραφεί, είτε να εξουδετερωθεί επί τόπου ή σε κάποια άλλη αμοιβαία αποδεκτή τοποθεσία. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί υπό τη στενή επίβλεψη και πιστοποίηση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ή κάποιου αντίστοιχου αρμόδιου φορέα.
Διατηρεί τις ελπίδες ο Ρούμπιο
Παρά το εκρηκτικό κλίμα στο πεδίο των επιχειρήσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο. Σε δηλώσεις του από την Τζαϊπούρ της Ινδίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή πρόσφατων συνομιλιών στο Κατάρ.
Ο κ. Ρούμπιο ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στις ακριβείς διατυπώσεις του αρχικού κειμένου της συμφωνίας, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες. «Ο πρόεδρος έχει εκφράσει τη βούλησή του να καταλήξουμε. Είτε θα συνάψει συμφωνία, είτε δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη είχε κάνει λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι μια οριστική συμφωνία δεν θεωρείται άμεσα επικείμενη.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News