Πόλεμος – Ουκρανία: Φάρμακα αρχίζουν να τελειώνουν στη Ρωσία – 2,2 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες

Το Πεκίνο κατηγορεί το NATO ότι ώθησε την ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας «στα άκρα».

Πόλεμος - Ουκρανία: Φάρμακα αρχίζουν να τελειώνουν στη Ρωσία - 2,2 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες

Τα 2,1 – 2,2 εκατομμύρια εκτιμάται ότι έχει φτάσει ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο Φιλίπο Γκράντι σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε επίσκεψή του στη Στοκχόλμη ότι «τώρα είναι ώρα να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στα σύνορα», παρά να έχουμε συζητήσεις για την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες.

Ο Γκράντι πρόσθεσε ότι ιδιαιτέρως η Μολδαβία, η οποία δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, είναι πολύ ευάλωτη στην τρέχουσα κατάσταση.

Ελλείψεις σε φάρμακα αρχίζουν να εμφανίζονται στα φαρμακεία στη Ρωσία
Στα ρωσικά φαρμακεία, από την άλλη, ελλείψεις σε ινσουλίνη και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη που παρασκευάζονται στο εξωτερικό διαπιστώνονται ήδη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, η οποία αναφέρει έλλειψη πρώτων υλών στην παρασκευή φαρμάκων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμακευτικής Εποπτείας της Ρωσίας (Roszdravnadzor) και η ένωση φαρμακείων αποδίδουν τις ελλείψεις σε ινσουλίνη στην έκτακτη αύξηση της ζήτησης εκ μέρους των ρώσων καταναλωτών, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα φάρμακα για διαβητικούς παράγονται στην Ρωσία και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Kommersant.

Οι ασθενείς που ερωτήθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν με την σειρά τους ότι αυτή η έκτακτη αύξηση της ζήτησης οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπόλοιπα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς παράγονται στο εξωτερικό και, κατά συνέπεια, περιμένοντας την δημιουργία ελλείψεων ή υψηλό πληθωρισμό, αγοράζουν προληπτικά.

Αν και οι δυτικές κυρώσεις δεν στοχεύουν την φαρμακευτική βιομηχανία, η Kommersant προβλέπει ότι οι ρωσικές εταιρείες είναι πιθανόν να βρεθούν χωρίς εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με την ρωσική οικονομική εφημερίδα, η Ευρώπη έχει σχεδόν διακόψει τις εξαγωγές. Οι εισαγωγές από την Κίνα και την Ινδία, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 80% των εισαγόμενων φαρμακευτικών πρώτων υλών, καθυστερούν εξαιτίας της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Τα ρωσικά στοκ μπορούν να διαρκέσουν για διάστημα τριών έως έξι μηνών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία βρέθηκε σχεδόν χωρίς φαρμακευτική βιομηχανία.

Εξαρτημένη επί μακρόν από τις δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες, η Ρωσία συγκρότησε πρόγραμμα υποκατάστασης των εισαγωγών, με στόχο να γίνει εξαγωγική χώρα. Η πολιτική αυτή τροφοδοτήθηκε από τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία.

Όμως, η ρωσική παραγωγή συνεχίζει να εξαρτάται από την εισαγωγή πρώτων υλών.

Το Πεκίνο κατηγορεί το NATO ότι ώθησε την ένταση «στα άκρα»
Οι κινήσεις του NATO ώθησαν την ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία «στα άκρα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τσάο Λιζιάν.

Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες της Κίνας και να αποφύγουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματά της ή τα συμφέροντά της στον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος και των δεσμών με τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε εξάλλου ότι ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα χορηγήσει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5 εκατομμυρίων γιουάν στην Ουκρανία, το οποίο θα συνίσταται από είδη για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα έχει ωθήσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ οι κάτοικοι της περικυκλωμένης από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, υφίστανται ήδη σημαντικές στερήσεις, όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση, τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό έπειτα από περισσότερο από μια εβδομάδα βομβαρδισμών.

Η Κίνα αρνείται να χαρακτηρίσει εισβολή τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία τις χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω Whatsapp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ