Πόλεμος στην Ουκρανία: Για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ετοιμάζεται η ΕΕ

Για την ύφεση που αναμένεται και τη λήψη ειδικών μέτρων μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ετοιμάζεται η ΕΕ

Την ετοιμότητά τους να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία και στο καθεστώς Πούτιν υπογράμμισαν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα έχουν επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, μία ημέρα πριν από το αυριανό Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin), τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επανέλαβαν την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν την ενοποιηση της Ευρωζωνης με τη διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup τον ερχόμενο Μάιο, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα επιβραδυνθούν φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, η ύφεση και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως είπε, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες εξελίξεις.

Στο παρασκήνιο της συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης, η Ισπανία και η Ολλανδία, δύο κράτη – μέλη της ΕΕ που μέχρι πρότινος τηρούσαν τελείως διαφορετική στάση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, συμφώνησαν κατ΄αρχήν ότι χρειάζεται να υπάρχουν ρεαλιστικές πολιτικές για την απομείωση του δημοσίου χρέους κάθε κράτους – μέλους της ΕΕ.

Με λίγα λόγια, η τέταρτη και η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, το οποίο προβλέπει ότι κάθε κράτος -μέλος θα πρέπει να έχει δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα στο 3%, θα πρέπει να αφήνει περιθώριο στα 19 κράτη της Ευρωζώνης ώστε να επιλέγουν τα ίδια το χρονικό διάστημα απομειωσης του δημοσίου χρέους τους.

Βάσει των υφιστάμενων κανόνων, τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης θα πρεπει να μειώνουν το δημόσιο χρέος τους κατά ένα εικοστό ανά έτος, ούτως ώστε να επανέλθουν στα κριτήρια που ορίζουν οι Συνθήκες.

Ολλανδία και Ισπανία τονίζουν ότι στην παρούσα συγκυρία συγκεκριμένες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ήτοι στην απεξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εθισμό, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από άλλες δημόσιες δαπάνες, και να μην καταγράφονται στα κρατικά ελλείμματα, όπως αυτά ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Δηλαδή ότι οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν ώστε τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να δανείζονται σε περιόδους κρίσης και να μειώνουν τα χρέη τους σε σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης.

Ο λόγος που η Μαδρίτη και Χάγη (ήτοι η τέταρτη και η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης) συνεργάζονται τόσο στενά, είναι ότι τα δύο αυτά κράτη – μέλη της ΕΕ προσπαθούν να συντονιστούν ώστε να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην τεράστια επιρροή της Γαλλίας και της Γερμανίας (και σε δεύτερο βαθμό της Ιταλίας), χώρες που ενδέχεται να προκαλέσουν στρεβλώσεις στις αγορές μέσω κρατικά επιβαλλόμενων ολιγοπωλίων, προς οφελος, κυρίως, γαλλικών εταιρειών.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε το κλείσιμο του κεφαλαίου της Ελλαδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η χώρα μας ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς τον διεθνή οργανισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ειδικότερα τα εξής: «Σήμερα, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποπληρωμή που – υπενθυμίζεται ότι – ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Κλείνει, έτσι, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, “στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας”. Συνεχίζουμε, με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σενεγάλη: Νεκρά 11 νεογέννητα από φωτιά σε μαιευτήριο - ΒΙΝΤΕΟ
Τουρκία: Τι όρους «βάζει» ο Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Τέξας - Δημοκρατικοί για το μακελειό στο σχολείο: «Ήταν προβλέψιμο» - Παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου του Κυβερνήτη
 Ζαχάροβα: «Πυρά» στις δηλώσεις Μητσοτάκη για ένταξη «από τους πρώτους» στο αντιρωσικό μέτωπο