Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 20.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες – Ραγδαία η αύξηση μέσα σε ένα 5μηνο

Πιο μεγάλος ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν  σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

νεκροί

Στους 22.644 ανέρχονται μέχρι τώρα οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία του BBC και το Mediazona.

Μάλιστα σχεδόν οι μισοί από αυτούς σκοτώθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες στην Ουκρανία, ενώ οι ρυθμοί αύξησης των απωλειών υπερβαίνουν τους μέσους δείκτες του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι των εν λόγω μέσων ενημέρωσης μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα 10.230 Ρώσων που σκοτώθηκαν την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου του 2022 έως σήμερα , όταν ο ρωσικός στρατός επιχείρησε να εξαπολύσει επιθέσεις σε αρκετές περιοχές του Ντονμπάς.

Οι μισοί που σκοτώθηκαν την περίοδο αυτή της ρωσικής επίθεσης (5.522) ήσαν εθελοντές, επίστρατοι και κρατούμενοι φυλακών, άτομα δηλαδή που προηγουμένως δεν είχαν σχέση με τον στρατό.

Οι καταγραφή αυτή, που βασίζεται σε ανοιχτές πηγές, δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό των νεκρών. Ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι διπλάσιος από τον αριθμό αυτών που έχουν ταφεί στη Ρωσία.

Οι δημοσιογράφοι του BBC και του Mediazona κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, μελετώντας την κατάσταση στα νεκροταφεία σε περισσότερα από 65 κατοικημένα σημεία της Ρωσίας τους τελευταίους 14 μήνες.

Επομένως με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Ρωσία θα μπορούσε να έχει 45.000 νεκρούς.

Οι συνολικές αμετάκλητες απώλειες της Ρωσίας (δηλαδή ο αριθμός εκείνων που κατέστησαν ανίκανοι λόγω τραυματισμού, θανάτου ή επειδή θεωρούνται αγνοούμενοι) μπορεί να φθάνουν τουλάχιστον τις 203.000 άτομα.

Ο αριθμός αυτός συνάγεται βάσει των παρατηρήσεων του Κέντρου Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες σε κάθε έναν Ρώσο στρατιώτη που σκοτώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναλογούν τουλάχιστον τρεις τραυματίες.

Στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται όσοι πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας και ανήκουν στις λεγόμενες «λαϊκές αστυνομίες» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Επίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ακόμη και κατά προσέγγιση ο αριθμός των αγνοουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ