Πόλεμος στην Ουκρανία – Ρωσία: «Περιμένουμε απάντηση για τη ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Ζαπορίζια»

Από τη στιγμή που ο πυρηνικός σταθμός καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, η περιοχή έχει γίνει στόχος πολλών και απανωτών βομβαρδισμών, προκαλώντας την καταδίκη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία περιμένει απάντηση για τη θέση της όσον αφορά τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα (2.12.2022) το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Επικαλούμενο τις δηλώσεις του επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom, το RIA μετέδωσε πως «ο εκπρόσωπός μας στον ΔΟΑΕ (Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας) στην Βιέννη Μιχαήλ Ουλιάνοφ εργάζεται δραστήρια, όπως καταλαβαίνουμε, αλλά τώρα η απόφαση δεν βρίσκεται στη ρωσική πλευρά, δεν βρίσκεται στη Μόσχα» για τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας.

Από τη στιγμή που ο πυρηνικός σταθμός καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, η περιοχή έχει γίνει στόχος πολλών και απανωτών βομβαρδισμών, προκαλώντας την καταδίκη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Η ανησυχία για ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρού δυστυχήματος είναι υψηλή και γι’ αυτό ο ΔΟΑΕ ζήτησε να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει ήδη εκθέσει τη θέση της για τη ζώνη ασφαλείας και περιμένει απάντηση.

ΔΟΑΕ: Ελπίζουμε σε συμφωνία μέχρι τέλος του έτους

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, σημείωσε σε σημερινές δηλώσεις του ότι ελπίζει πως ως το τέλος του έτους θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία και την Ουκρανία για την δημιουργία της ζώνης αυτής προστασίας γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας πριν από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

«Έχω δεσμευτεί για την επίτευξη λύσης το ταχύτερο δυνατό. Ελπίζω ως το τέλος του έτους», υπογράμμισε ο Γκρόσι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ δεν απέκλεισε συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως και συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο σκοπός μας είναι να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα, όχι να δημιουργήσουμε μια στρατιωτική κατάσταση που θα ευνοήσει την μία ή την άλλη πλευρά», υπογράμμισε ο Γκρόσι.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments