Πόλεμος στο Σουδάν: 100.000 πρόσφυγες – 334.000 εκτοπισμένοι λόγω των συγκρούσεων

Ο πόλεμος στο Σουδάν συνεχίζεται από τις 15 Απριλίου και μετά ανάμεσα στον στρατό και την παραστρατιωτική οργάνωση RSF.

Πόλεμος στο Σουδάν: 100.000 πρόσφυγες – 334.000 εκτοπισμένοι λόγω των συγκρούσεων

Οι φονικές συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν προκαλέσει την μετακίνηση πληθυσμού περισσότερων των 330.000 ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας , ενώ άνω των 100.000 έχουν διασχίσει τα σύνορα καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα της βοήθειας προς το Σουδάν δεν έχει χρηματοδοτηθεί φέτος παρά στο 14% και στους οργανισμούς αρωγής λείπει ποσόν 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα που ήδη υπήρχε, αλλά επιδεινώθηκε εξαιτίας των συγκρούσεων.

Έκκληση προς την διεθνή κοινότητα

Εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε, απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις οργανώσεις αρωγής.

«Χωρίς αυτό, απλώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στην Γενεύη διευκρινίζοντας ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες στερούνταν πόρων για να λειτουργήσουν στο Σουδάν ήδη πριν από το ξέσπασμα των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τις δυνάμεις των παραστρατιωτικών από τα μέσα Απριλίου ανάγκασαν περισσότερους από 334.000 ανθρώπους να διαφύγουν από την χώρα.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες ξεπερνούν όλες τις μετακινήσεις που συνδέονται με την σύρραξη στο Σουδάν το 2022», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο ΟΗΕ φοβάται μαζική έξοδο από το Σουδάν «άνω των 800.000 ανθρώπων», αν συνεχισθούν οι συγκρούσεις, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές αγνοούν τις συμφωνίες για εκεχειρία, ενώ η διεθνής κοινότητα φοβάται ανθρωπιστική καταστροφή.

«Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται στις αρχές της και προσπαθούμε να παραθέσουμε τους αριθμούς για να δώσουμε μία εικόνα για τις διαστάσεις της έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Ολγκα Σαραγκάντο, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ