Πολλά τα προβλήματα στην παραγωγή Αιγιαλείας και Δυτ. Αχαΐας λόγω κλιματικής αλλαγής, τι γίνεται με τις ελιές και τη σταφίδα
Η ξηρασία «σιγοκαίει» τον καρπό της ελιάς

Η έναρξη των δακοκτονιών στους ελαιώνες συμπίπτει φέτος με τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στην παραγωγή των ελαιοπαραγωγών. Σε καθοριστικό παράγοντα σε αυτήν την προβληματική κατάσταση εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή, που πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες, με τις επιπτώσεις σε πρώτη φάση στον αγροτικό κόσμο και σε δεύτερη φάση στους καταναλωτές να είναι μεγάλες.
Φυσικά το πότισμα θα βοηθούσε την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό, όμως δυστυχώς υπάρχει έλλειψη νερού. Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες, καθώς το καλοκαίρι είναι πίσω και ίσως χειροτερέψει η κατάσταση. Δεν θεωρώ, πάντως, ότι θα είναι μια χειρότερη χρονιά από την περυσινή. Σε ό,τι αφορά τον καταναλωτή, δεν θεωρώ ότι θα έχουμε ανατιμήσεις. Ο παραγωγός θα έχει το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί περίμενε φέτος χρήματα, αλλά μάλλον αυτό δεν θα συμβεί. Αυτή θα είναι δυστυχώς η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην οποία η παραγωγή θα είναι κάτω του μετρίου. Αυτό ισχύει και σε άλλες καλλιέργειες. Το πρόβλημα νερού και η κλιματική αλλαγή αποτελούν μεγάλα προβλήματα».
Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης ανέφερε
Δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Περιμέναμε κάτι καλύτερο. Πιστεύω ότι θα επιβαρυνθεί πολύ η κατάσταση από την ξηρασία. Ακόμη, πάντως, δεν μπορούμε να πούμε αν θα επηρεαστεί η τιμή. Αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική αγορά, είναι παγκόσμιο. Η πρόβλεψή μου είναι ότι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση σε ένα-δύο χρόνια θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις. Τολμώ να πω ότι δεν θα υπάρχουν καλλιέργειες στην περιοχή μας λόγω έλλειψης νερού. Γι΄ αυτό, λοιπόν, ζητάμε άμεσα την επέκταση του φράγματος του Πηνείου. Είναι κάτι που έπρεπε να να γίνει χθες, όχι σήμερα, ούτε αύριο. Η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της».
«Η σταφίδα ανακάμπτει με καλύτερη τιμή»
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τον καρπό της ελιάς, το τοπίο στη σταφίδα είναι σαφώς πιο ενθαρρυντικό και οι προβλέψεις για το μέλλον αρκετά ευοίωνες, παρά το γεγονός ότι πολλά δεδομένα αλλάζουν καθημερινά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
Και συνέχισε: «Από την πλευρά μας είχαμε ζητήσει από το υπουργείο να απορροφηθεί όλο αυτό, όπως εγινε με το κρασί και με άλλα προϊόντα, όμως κάποιες συντεχνίες και κάποια συμφέροντα εμπόδισαν αυτό το μέτρο, το οποίο είναι αλήθεια ότι θα έδινε άλλη πνοή στην καλλιέργεια. Και κάπως έτσι φτάσαμε να πουλιέται η σταφίδα μέχρι 60 λεπτά το κιλό! Αν τύγχανε και η σταφίδα της τύχης και της αντιμετώπισης που είχαν άλλα προϊόντα, τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα για όλους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τώρα που το απόθεμα έφυγε από τη μέση, μετά και τη μικρή παραγωγή που καταγράψαμε πέρυσι, το πλεόνασμα απορροφήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς και, πλέον, δεν θα έχουμε βαρίδια και εμπόδια.
Με λίγα λόγια, πλέον, θα έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε μια καλύτερη τιμή και αυτή η νέα τιμή θα ανοίξει καλύτερα. Θυμίζω ότι ξεκινήσαμε από 1.40 ευρώ πέρυσι, όταν οι τιμές μέχρι εκείνη την ώρα ήταν 1.15 έως 1.25 ευρώ. Πλέον, έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να στηρίξουμε μια πολύ καλύτερη τιμή, αρκετά πιο πάνω και από 1.50 ευρώ. Διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες και καλύτερες τιμές. Ολοι πρέπει να αντιληφθούν εξαρχής ότι η σταφίδα μας, είναι ένα κοστοβόρο προϊόν. Ολοι πρέπει να το καταλάβουν και κυρίως εκείνοι που κάνουν εύκολη κριτική. Πρώτα θα πρέπει να γνωρίζεις ένα προϊόν και μετά να τοποθετείσαι. Φέτος θα είναι η τελευταία μας ευκαιρία να συνεργαστούμε για να προχωρήσουμε μπροστά».
Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ξεκαθάρισε: «Η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο. Ο νέος καύσωνας που περιμένουμε, θα συρρικνώσει την παραγωγή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πάντως, η νέα παραγωγή που έρχεται στη σταφίδα φαίνεται ποιοτικά καλή. Προσωπικά θα ήθελα να απευθύνω κι ένα κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους στο σταφιδεμπόριο: Θα ήθελα να βοηθήσουν άπαντες τον παραγωγό να μείνει στην καλλιέργεια».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News