Πολωνία: Ρώσοι χάκερς έπληξαν το σύστημα φορολογικών δηλώσεων

Η Βαρσοβία καταγγέλλει τους Ρώσους χάκερς για επίθεση στο ηλεκτρονικό σύστημα φορολογικών δηλώσεων.

Πολωνία

Αξιωματούχος της πολωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την επίθεση χάκερ που μπλόκαραν τη πρόσβαση των χρηστών στο διαδικτυακό σύστημα φορολογικών δεδομένων, ενώ η ένταση μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας έχει κλιμακωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει παγκοσμίως ηγετική θέση στις κυβερνοεπθέσεις και χρησιμοποιεί κυβερνοκατασκοπεία σε βάρος ξένων κυβερνήσεων. Η Μόσχα έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι πραγματοποιεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

«Οι Ρώσοι είναι υπεύθυνοι για τη χθεσινή επίθεση, πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό. Έχουμε πληροφορίες που καθιστούν πολύ πιθανόν πως αυτός ήταν ο αντίπαλος», δήλωσε ο Γιανούς Σιτζίνσκι, κυβερνητικός αξιωματούχος υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση, στο δίκτυο Polsat News.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία ανέφερε σε δήλωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «έχει ήδη συνηθίσει στο γεγονός ότι στη Δύση μπορείς τώρα να κατηγορείς τη Ρωσία για το οτιδήποτε χωρίς στοιχεία. Αυτή είναι μια άλλη τέτοια περίπτωση με το γνωστό τρόπο του να λες ότι είναι ‘πολύ πιθανόν’».

Ο Σιτζίνσκι δήλωσε ότι επρόκειτο για επίθεση DDoS (distributed denial of service) που είχε ως αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η πρόσβαση στην ιστοσελίδα αλλά δεν διέρρευσαν δεδομένων φορολογουμένων. «Είναι μια επίθεση που μπλοκάρει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα αλλά δεν μπλοκάρει την ασφάλεια και δεν θέτει τα δεδομένα μας σε κίνδυνο», δήλωσε ο ίδιος.