Ποπ πορν

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

 

Βούιξε ο τόπος: Ενας φοιτητής περιφερόταν στην πόλη της Κοζάνης ολόγυμνος. Τον φωτογράφησαν και ανάρτησαν το θέαμα στο διαδίκτυο.

Στα όνειρά μας οι περισσότεροι βλέπουμε ότι κυκλοφορούμε γυμνοί σε δημόσια θέα, από εσφαλμένη εκτίμηση των καταστάσεων. Και ενώ συνειδητοποιούμε με αίσθημα αισχύνης τι συμβαίνει, δεν επιστρέφουμε να βάλουμε ένα βρακί, αλλά συνεχίζουμε την περιφορά, βυθιζόμενοι όλο και βαθύτερα στην αισχύνη.

Ο φοιτητής της ιστορίας μας, δια της περιφοράς του, ίσως και να κατέκτησε μια ανοσία στη ντροπή. Τι άλλο ντροπιαστικό μπορεί να σου συμβεί. Εκτός αν βέβαια ο ίδιος βλέπει στον ύπνο του εφιάλτη ότι είναι όλοι γυμνοί και εκείνος ντυμένος. Και υποφέρει.

Βούιξε ο τόπος, 2ο μέρος: Η «Πελοπόννησος» αποκάλυψε ότι κυκλοφορούν από κινητό σε κινητό βιντεοσκοπημένες περιπτύξεις ή γυμνά κοριτσιών από την Πάτρα. Την επομένη σείστηκε το διαδίκτυο και ρεπόρτερ του κέντρου αναζητούσαν στοιχεία, πρόσωπα, μαρτυρίες, θύματα. Το κοινό διψούσε για ενημέρωση. Κάποιοι μας ρωτούσαν ποιες είναι αυτές οι κοπέλες. Μάλλον όχι από διάθεση συμπαράστασης.

Η πυρηνική βόμβα και η δυνατότητα λήψης βίντεο με το τηλέφωνο ήταν βέβαιο ότι θα αξιοποιούνταν, ανεξάρτητα πόση καταστροφή θα μπορούσαν να αποφέρουν. Η διαφορά είναι ότι τη βόμβα τη ρίχνεις με σκοπό την καταστροφή, ενώ τη συμφορά που μπορεί να προκαλέσει το βίντεο, σπάνια την υποπτεύεσαι. Εκτός αν πρόκειται για λήψη με δόλιο σκοπό, τον οποίο το θύμα συνήθως δεν χαμπαριάζει: Εμπιστεύεται τον λήπτη. Και κάποιες φορές τραβάει τα μαλλιά του μετά. Και μακάρι να κάνει μόνο αυτό, γιατί έχουν γίνει και αυτοκτονίες ή απόπειρες και έχουν ρημαχτεί ψυχές.

Εικονογράφηση προσωπικών στιγμών: Γιατί γίνεται; Πίσω από το παιχνίδι, υπάρχει ο ναρκισσισμός. Ολοι τρέφουμε μια δόση, μικρότερη ή μεγαλύτερη. Η ματαιοδοξία μας κάνει να φωτογραφιζόμαστε συνέχεια. Η ματαιοδοξία μας κάνει και να μην φωτογραφιζόμαστε ποτέ. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι η άλλη όψη της ματαιοδοξίας, καθώς πιστεύεις ότι ο εαυτός σου είναι πολύ σημαντικός, και άρα δεν κάνει να βγεις σε μια πόζα αταίριαστη.

Το παιχνίδι: Πώς ερμηνεύεται; Ο ερωτισμός διεγείρεται πρωτίστως με το βλέμμα. Πρώτα βλέπεις και φαντασιώνεσαι, ωμά ή ρομαντικά, και μετά έρχονται τα υπόλοιπα. Συνεπώς η κάμερα του κινητού προεκτείνει πολύ δελεαστικά τα εργαλεία του ερεθισμού και του πόθου. Η ίδια η διέγερση επενεργεί ηδονιστικά. Φαίνεται ότι ένα ποσοστό ροπής στην οφθαλμοπορνεία το έχουμε οι περισσότεροι, άλλοι ανομολόγητα και ενοχικά, μη επιτρέποντας στον εαυτό τους να ενδώσει- εξ ου και ο σκανδαλισμός με τον πουριτανισμό είναι πρώτα ξαδέλφια- και άλλοι ομολογημένα και ανερυθρίαστα: Φέρε να δούμε.

Η διακίνηση: Πολλοί προεξόφλησαν πορν ριβέντζ, εκδίκηση μέσω έκθεσης προσωπικών στιγμών. Προφανώς σε μεγάλο ποσοστό ισχύει αυτή η εξήγηση ως προς την πηγή προέλευσης. Αλλά μην παραβλέπουμε την κομπορρήμονα διάθεση που διέπει πολλούς, όχι μόνο αρσενικούς πια, ως προς το σεξ, που το αντιμετωπίζουν και ως επίδειξη τροπαίων. Η διατυμπάνιση ήταν παλιά συνήθεια των ανώριμων. Τώρα με το βίντεο έχεις και την τεκμηρίωση. Η οποία δένει και με τη χαβαλεδιάρικη τάση της κοινωνικής μαρίδας, που διασκεδάζει μέσα από το σεξ ως ξε—-λιαριλίκι: Η αντίληψη αυτή έρχεται να καλύψει προσωπικές μειονεξίες και χαμηλό κοντέρ, που θεραπεύεται παρηγορητικά μέσα από την χαμουροποίηση της γυναίκας.

Η ετυμηγορία: Δεν το συζητάμε. Πλήθος κόσμου γύρω μας αποφαίνεται ότι υπάρχει, κατ’ αρχήν ευθύνη των κοριτσιών για την παγίδευση. Μπορεί. Είτε επειδή ακκίζονται αυτοκαστροφικά και ανεπίγνωστα, είτε επειδή εμπιστεύονται με αφέλεια. Αλλά εδώ υπάρχει το ασύμμετρο μεταξύ σφάλματος και συνέπειας. Εκανα μια πατάτα. Θα πρέπει να τιμωρηθώ με διαπόμπευση που θα με οδηγήσει στην αυτοχειρία;

Η ιστορία τελειώνει με την αρχή της. Ενας γυμνός νέος κυκλοφορεί στους δρόμους. Και γίνεται σάλος. Πόσος δρόμος μας χωρίζει μέχρι την αποενεχοποίηση της γύμνιας και την αποδραματοποίηση του σεξ; Αλλά αν φτάναμε σ’ αυτό το στάδιο, μήπως μας απειλεί η απομυθοποίηση του ίδιου του ερωτισμού, με έκπτωση στη συγκίνηση, στο θρίλερ, στην έξαψη;
Νομίζεις ότι ζεις στο 1920; Ρωτάει κάποιος.

Ας αλλάξουμε θέμα. Σε λίγα χρόνια, καθένας μας θα έχει το άλμπουμ με τις ερωτικές στιγμές του που θα τις προβάλλει στο σαλόνι του, όπως τα βίντεο από τις διακοπές του.

Εδώ είμαστε στη Σαμοθράκη. Πολύ ωραίο στρώμα. Της Σαντορίνης ήταν σκληρό.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ