Δυτική Αχαΐα: Πώς αγρότες… κλέβουν νερό – Τι ανακάλυψαν οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι έγιναν… ντεντέκτιβ και έκαναν βιντεοσκόπηση της κλοπής του νερού σε δύο σημεία του δικτύου. Το βίντεο το οποίο είναι στην διάθεση της «Π» έχει τραβηχτεί στις 16 Απριλίου 2022.

Δυτική Αχαΐα: Πώς αγρότες… κλέβουν νερό - Τι ανακάλυψαν οι κάτοικοι

Ο οικισμός Γκρινίτσα παραλίας Λακκόπετρας αποτελείται από 70 σπίτια και 4 επιχειρήσεις εστίασης.

Δεν είναι μόνο παραθεριστές, αρκετοί διαμένουν μόνιμα. Το διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη νερού, κυρίως για τα σπίτια που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο του οικισμού. Κύρια αιτία έλλειψης νερού βάσει αναφορών στην ΔΕΥΑ Δυμαίων και το δήμο Δυτικής Αχαΐας είναι η μη επαρκής λειτουργία της δεξαμενής της Λακκοπετρας εξαιτίας τριών ζητημάτων, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι:

1) Μειωμένη απόδοση από τη γεώτρηση πλήρωσης της δεξαμενής

2) Μικρή διατομή του υπάρχοντος αγωγού

3) Μόνιμη κλοπή νερού από κάποιους αγρότες της γύρω περιοχής που χρησιμοποιούν το δίκτυο μας για πλήρωση των λιμνοδεξαμενών τους και για άρδευση των καλλιεργειών τους.

Οι ενέργειες του πολιτιστικού Συλλόγου παραλίας Λακκόπετρας είναι συνεχείς και πιεστικές αλλά μάταιες γιατί όπως καταγγέλλεται, δεν υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση από τους υπεύθυνους ( ΔΕΥΑΔ, Αρμόδιους Αντιδημάρχους και ο τοπικός πρόεδρος της κοινότητας).

Ετσι αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν δικαστικό αγώνα με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του αρμόδιου αντιδημάρχου. Η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε πέρυσι, όμως παράλληλα οι κάτοικοι ανακάλυψαν και κάτι άλλο! Οπως δήλωσαν στην «Π», έγιναν… ντεντέκτιβ και έκαναν βιντεοσκόπηση της κλοπής του νερού σε δύο σημεία του δικτύου. Το βίντεο το οποίο είναι στην διάθεση της «Π» έχει τραβηχτεί στις 16 Απριλίου 2022.

Αμεσα οι κάτοικοι ενημέρωσαν την ΔΕΥΑΔ και τον τοπικό πρόεδρο για το τι συμβαίνει και σε ποια σημεία γίνονται οι κλοπές. Τους είπαν ότι μετά το Πάσχα θα ενεργήσουν! Κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Μετά από ένα μήνα και αφού δεν είχε γίνει το παραμικρό, δημιουργείται το γραφείο καταγγελιών στη ΔΕΥΑΔ στο οποίο ξανάκαναν αναφορά μέσω τηλεφώνου αλλά και e-mail.

Μετά από περίπου μία εβδομάδα, ήρθε συνεργείο της ΔΕΥΑΔ για έλεγχο των υποδειχθέντων σημείων και επιβεβαίωσαν στο ένα εξ αυτών την διενεργούμενη εκείνη την στιγμή κλοπή νερού. Το συνεργείο ανέφερε στους εκπροσώπους του συλλόγου παραλίας Λακκόπετρας ότι θα κάνει αναφορά για τα τεκταινόμενα. Ακολούθως μετά από 2-3 ημέρες εστάλη συνεργείο με εκσκαφέα για την αποκάλυψη των κλοπών νερού.

Διενεργώντας εκσκαφή σε ένα από τα δύο προαναφερθέντα σημεία, ανακαλύφθηκε μία παράνομη σύνδεση που δεν ήταν αυτή που ανέμεναν οι κάτοικοι σύμφωνα με όσα είχαν δει στο video. Σκάβοντας λίγα ακόμη μέτρα, εμφανίστηκε «παράγοντας» της περιοχής, ο οποίος σταμάτησε τη συνέχιση του σκαψίματος, χωρίς φυσικά να κοιτάξουν – ελέγξουν την δεύτερη επιβεβαιωμένη από το συνεργείο της ΔΕΥΑΔ κλοπή. Ο προϊστάμενος του συνεργείου – δημοτικός υπάλληλος αντιστάθηκε και τον ρώτησε… γιατί να σταματήσει. Για να λάβει την απάντηση πως «εκείνος κάνει κουμάντο και πως αν δεν σταματήσει θα ενημερώσει τους ανωτέρους του».

Μετά από όλα αυτά και κατόπιν τηλεφωνικών οχλήσεων στη ΔΕΥΑΔ, ακόμη και στον διευθυντή της, δεν έχει γίνει το παραμικρό και φυσικά ούτε απάντησαν στο e-mail μας όπως είχε διαβεβαιώσει ο αρμόδιος διευθυντής. Εκπρόσωπος των κατοίκων δηλώνει στην «Π»: «Εχοντας περάσει πλέον δύο μήνες, εξακολουθούμε να μην έχουμε οι περισσότεροι σύνοικοι νερό και οι υπόλοιποι να έχουμε νερό με καθημερινές διακοπές…»!

Η ΔΕΥΑΔ

Πριν μερικές εβδομάδες πάντως η ΔΕΥΑΔ αποφάσισε να προβεί σε 3 ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

-Συγκρότηση ειδικού συνεργείου που θα ασχολείται με τον εντοπισμό κρουσμάτων νεροκλοπής, αρχής γενομένης από τις περιοχές εκείνες στις οποίες έχει καταγραφεί το γεγονός και καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου αν χρειαστεί.

-Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον αρμόδιο εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου, καταγγελίες περιστατικών κλοπής νερού στην αστυνομία – έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή της – ώστε να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη, παράλληλα με την επιβολή προστίμων όπως προβλέπονται από τον κανονισμό της επιχείρησης.

-Δυνατότητα αναφοράς/καταγγελίας στους συνδημότες που έχει πέσει στην αντίληψή τους κρούσμα κλοπής νερού.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ανδριοπουλου Ελενη
Ανδριοπουλου Ελενη
1 μήνα πριν

Ε και τίποτα δεν κάνουν κλοπή σε καθημερινή βάσει ποτιζοντας αμπέλια περιβόλια γκαζόν και νερο για να κάνουμε ενα ριμαδι μπάνιο δεν υπάρχει κι αν μενεις σε όροφο ουτε σταγόνα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ