Πώς η επαφή με τη φύση μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σου υγεία – 4 τρόποι για να το κάνεις πράξη

Η επαφή με τη φύση είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μυστικά για να χαμηλώσεις τα επίπεδα άγχους, να ασκηθείς χωρίς να το καταλάβεις, να χαλαρώσεις, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου.

Πώς η επαφή με τη φύση μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σου υγεία – 4 τρόποι για να το κάνεις πράξη Φωτογραφία από Rachel Claire (pexels.com)

Όποια πηγή και εάν αναζητήσεις, μία από τις βασικότερες συμβουλές για την ψυχική υγεία είναι η επαφή με τη φύση, με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί κάποιος να εφαρμόσει αυτή την προτροπή.

Είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μυστικά για να χαμηλώσεις τα επίπεδα άγχους, να ασκηθείς χωρίς να το καταλάβεις, να χαλαρώσεις, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου.

«Ο χρόνος στη φύση έχει βρεθεί πως βοηθά με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Για παράδειγμα, έρευνα για την eco-θεραπεία έχει αποδείξει πως μπορεί να βοηθήσει σε ήπια έως μέτρια κατάθλιψη», με συμμετέχοντες σε έρευνα να δηλώνουν πως η επαφή με τη φύση τούς έχει βοηθήσει με πολλούς και διαφορετικούς τύπους προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως αναφέρεται στο mind.org.uk.

Πώς μπορείς λοιπόν, να πετύχεις την ιδανική επαφή με τη φύση προς όφελος της ψυχικής σου υγείας;

1. Όταν είσαι στη φύση να βρίσκεσαι εκεί
Το να βγεις από το σπίτι σου για έναν περίπατο για παράδειγμα, είναι το πρώτο βήμα, όμως στους πολυάσχολους καιρούς που ζούμε, υπάρχει η πιθανότητα ακόμα και τον σκύλο να βγάζεις βόλτα, να είσαι διαρκώς στο κινητό σου, τσεκάροντας ίσως από τα μέιλ μέχρι τα social media. Το ιδανικότερο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις το κινητό σπίτι ή (στην περίπτωση που σκέφτεσαι να το έχεις πάνω σου για έκτακτη ανάγκη), να το βάλεις για όσο διαρκεί η βόλτα σου σε airplane mode.

2. Χρησιμοποίησε όλες σου τις αισθήσεις
Πολλές φορές, βασιζόμαστε τόσο στην όρασή μας και επικεντρωνόμαστε απλά στο να ακολουθήσουμε μία διαδρομή, που δεν παρατηρούμε καν το περιβάλλον γύρω μας. Μπορείς να δοκιμάσεις την τακτική 5-4-3-2-1: να παρατηρήσεις πέντε πράγματα που μπορείς να δεις, τέσσερα που μπορείς να ακουμπήσεις, τρία που μπορείς να ακούσεις, δύο που μπορείς να μυρίσεις και ένα που μπορείς να γευτείς. Θα σε βοηθήσει να κάνεις focus σε ό,τι υπάρχει τριγύρω σου.

3. «Κατανάλωσε» τη φύση ακόμα και διαδικτυακά
Προσωπικά, θεωρώ προτιμότερο να έχεις άμεση επαφή με τη φύση, όμως εάν για κάποιον λόγο δε μπορείς να το κάνεις αυτό, ακόμα και η online «κατανάλωση» φύσης μπορεί να ωφελήσει. Έρευνα έχει δείξει πως το να βλέπεις και να παρακολουθείς εικόνες και βίντεο από τη φύση ακόμα και στην τηλεόραση ή το κινητό σου, μπορεί να έχει επίδραση στην ψυχολογία σου.

4. Γίνε δημιουργική
Η επαφή με τη φύση πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει και σε επαφή με τη δημιουργικότητα, οπότε αυτό δε χρειάζεται να το περιορίσεις, ίσα-ίσα θέλουμε να το βάλουμε και αυτό στο παιχνίδι. Την επόμενη φορά που θα πας μία βόλτα στη θάλασσα για παράδειγμα, μπορείς να πάρεις μαζί το σημειωματάριό σου και να καταγράψεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, ενώ μπορείς πάντα να βγάλεις φωτογραφίες, όχι απλά για ένα instagram story, αλλά προσπαθώντας να αποτυπώσεις τη στιγμή ακόμα και εάν δεν τη δει ποτέ κανενός ανθρώπου μάτι.

 

Με πληροφορίες από happiful.com

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ