Πως καταγράψαμε την παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο αρχισυντάκτης της «Π» Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατέγραψε τα όσα έγιναν στην 85η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

24676702

Η πανδημία, η οικονομία αλλά κυρίως η πολιτική πορεία της Κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που αναμφίβολα την «τσαλάκωσαν» επιφέροντας και τον «επεισοδιακό» ανασχηματισμό, κυριάρχησαν στη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, την οποία κατέγραψε διά ζώσης η «Πελοπόννησος».

> ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στο τέλος της τετραετίας… διπλές
Μία μέρα μετά την απάντηση που έδωσε στην «Π» ο κ. Μητσοτάκης, στο ερώτημα αν ορθώς κάποιοι πιστεύουν ότι το 2022 θα είναι έτος πρόωρων εθνικών εκλογών -για να πει πως «αφού επιμένουν να βλέπουν και να συντηρούν το σενάριο, δεν έχουν παρά να περιμένουν την επόμενη χρονιά για να δουν ότι θα διαψευστούν»- ο πρωθυπουργός πήρε και πάλι σαφείς αποστάσεις από μία τέτοια εκτίμηση.
«Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και τότε θα επιδιώξει τη νίκη στις εκλογές. Γι’ αυτό και η πολιτική μας από τώρα έχει ορίζοντα 10ετίας» είπε και διέψευσε πως στη μέχρι τώρα θητεία του σκέφτηκε προσφυγή σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.
Για την εκτίμηση του Αλ. Τσίπρα ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, αφού θα πάει σε εκλογές το 2022, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Βλέπει εκλογές, αλλά περιέργως δεν ζητάει εκλογές. Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» σχολίασε με νόημα.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και το παρασκήνιο το οποίο προέβαλε χθες η «Π» για δύο απανωτές αναμετρήσεις. «Θα ζητήσω αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές κι αν δεν υπάρξει, ναι θα ζητήσω διπλές κάλπες. Δεν θ’ αφήσω με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής να συγκυβερνήσει, π.χ. Τσίπρας – Βαρουφάκης. Κάτι τέτοιο δεν θα το αντέξει πάλι ο ελληνικός λαός» τόνισε.

> ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Η πτώση… μας κάνει καλύτερους
Για την κάμψη της ΝΔ στα τελευταία γκάλοπ, ο κ. Μητσοτάκης το απέδωσε σε κοινωνική δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και σημείωσε πως «οι δυσκολίες αποτελούν έναυσμα για να γίνεται η κυβέρνηση καλύτερη». Σε γενικές γραμμές πάντως εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός ότι η ΝΔ στα 2 χρόνια προηγείται με διψήφια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.

> ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Χωρίς αριστερόμετρα και δεξιόμετρα
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέβη σε πολλές αλλαγές στον ανασχηματισμό -για τον οποίο απέφυγε να απαντήσει αν ήταν ο τελευταίος πριν τις εκλογές- επειδή είναι ικανοποιημένος από την κυβέρνησή του. Για τις αλλαγές ωστόσο στην Πολιτική Προστασία επέμεινε στην άποψή του ότι δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Σχετικά με τη σύνθεση κι αν «γέρνει» πολιτικά, δήλωσε: «Δεν χρησιμοποιώ αριστερόμετρα, ούτε δεξιόμετρα αλλά μόνο τον γνώμονα αν η κυβέρνηση κάνει… χιλιόμετρα, με δουλειά και αποτελεσματικότητα».

> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Μέτρα πριν χτυπήσουν τα προβλήματα
Παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία, ο πρωθυπουργός βλέπει ασφάλεια στα οικονομικά και ανάπτυξη 5,9% το 2021, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα ξανακλείσει η χώρα και η οικονομική δραστηριότητα. Χαρακτήρισε παροδικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων, δίνοντας έμφαση στο αντίδοτο των φοροελαφρύνσεων, τους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας, τα μέτρα για το ρεύμα κ.ά. «Κινούμαστε πριν χτυπήσουν τα προβλήματα και γνωρίζοντας ότι θα πρέπει από το 2023 να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα» ανέφερε.

> ΑΝΕΡΓΙΑ: Επιστρέφουν στην πατρίδα οι νέοι
Για την ανεργία, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων στη χώρα από το 2010. Κάτι ενθαρρυντικό είναι, όπως είπε, ότι νέοι που είχαν φύγει στο εξωτερικό δείχνουν πια να θέλουν να επιστρέψουν για να εργαστούν στην πατρίδα τους.

> ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ: Να μη μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ…
Για την αγορά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξη της μικρομεσαίας τάξης. «Επιστρέφουμε σταδιακά αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Να μη μιλάει λοιπόν για μεσαία τάξη και ότι την ξεγελάσαμε προεκλογικά. Τη διέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ιδεολογική της επιμονή» πρόσθεσε.

>ΑΓΡΟΤΕΣ: Οι νέοι να μείνουν στην ύπαιθρο
Ο πρωτογενής τομέας θα στηριχθεί, αφού η Κυβέρνηση θέλει να στηριχθεί η ίδια η ύπαιθρος και να μείνουν οι νέοι εκεί. «Αντεξε στην πανδημία, το ίδιο και οι εξαγωγές προϊόντων μας. Εχει προοπτικές. Θα παρακολουθούμε τις τιμές κι αν χρειαστεί θα παρέμβουμε, αφού θέλουμε βελτίωση της παραγωγικότητας και διασύνδεσή της με τον τουρισμό» ανέφερε.

>ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Περισσότερα εισοδήματα, όχι επισκέπτες

«Κερδίσαμε το στοίχημα, με σχέδιο. Ξεπεράσαμε στόχους μας. Θέλουμε όμως περισσότερα εισοδήματα, χωρίς απαραίτητη αύξηση της επισκεψιμότητας. Πρέπει να προστατευθεί ο πυρήνας του τουριστικού προϊόντος, όχι απαραίτητα με κριτήριο τον αριθμό των επισκεπτών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ακόμα και με αύξηση των εξόδων μετάβασης σε κάποιους προορισμούς.

mitsotakis triantafillopoulos 3

> ΕΜΒΟΛΙΑ: Επέκταση υποχρεωτικότητας και..χλεύη
Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το αν προτίθεται να γίνει πιο αυστηρή η κυβέρνηση προς τους ανεμβολίαστους, άφησε -όχι τυχαία- παράθυρο ανοιχτό. «Θα επιμείνουμε με πειθώ, αλλά αν και δεν είναι στις προθέσεις μας, δεν αποκλείω επέκταση της υποχρεωτικότητας». Για τα φαινόμενα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών, είπε πως δεν πιστεύει ότι αυτά είναι σε μεγάλη έκταση και έστειλε σαφές μήνυμα: «Θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας, αλλά και η δικαιοσύνη θα δράσει. Η χλεύη σ’ αυτές τις περιπτώσεις, με ονοματεπώνυμο, είναι πιο αποδοτική από μία αυστηρή απόφαση».

> ΣΧΟΛΕΙΑ: Ανοιχτά… με εμβολιασμό παιδιών
Για την εκπαίδευση ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο νέο περιβάλλον, με 11.000 προσλήψεις μονίμων για πρώτη φορά από το 2010 και διαβεβαίωσε πως θέλει να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά. Γι’ αυτό κι έκανε έκκληση στους γονείς για εμβολιασμό των παιδιών, ακολουθώντας την ωριμότητα των εκπαιδευτικών.

> ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Πίσω η πανεπιστημιακή αστυνόμευση…
Στο τομέα της προστασίας του πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι θέλει μια Αστυνομία κοντά στους πολίτες, αφού και οι αστυνομικοί πολίτες είναι. Ζήτησε πάντως τη βοήθεια των πρυτανικών αρχών για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία θα πάει μερικούς μήνες πίσω για καλύτερη προετοιμασία.

> ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Χωρίς εντάσεις και επικοινωνία
Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν αλλάζει πολιτική, με την αυτοάμυνα αδιαπραγμάτευτη για την Ελλάδα. «Το καλοκαίρι αυτό πάντως ήταν ήσυχο και χωρίς εντάσεις, ενώ είναι θετικό πως με την Τουρκία έχουμε βρει δίαυλους επικοινωνίας για τις νέες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ypourgeio paideias
oikonomou enimerosi
erdoganNATO9032 1 2048x1366 1
egdmxu5xuaacuzy