Πως να φτιάξεις το τέλειο σπιτικό burger

Με απλά υλικά, και μικρές τεχνικές θα σου πάρει μόλις 15 λεπτά!

Πως να φτιάξεις το τέλειο σπιτικό burger Pexels: Valeria Boltneva

Τα burgers είναι από τις αγαπημένες λιχουδιές μικρών και μεγάλων. Το ήξερες όμως ότι μπορείς πολύ εύκολα να φτιάξεις το καλύτερο burger στο σπίτι σου; Με απλά υλικά, μικρές τεχνικές και καλό ψήσιμο μπορούμε και οι ίδιοι να παρασκευάσουμε το τέλειο σπιτικό burger και θα σου πάρει μόλις 15 λεπτά!

Τι κιμά να προτιμήσεις

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά. Μπέργκερ χωρίς κιμά δεν γίνεται! Ο ιδανικός κιµάς για να φτιάξουμε µπέργκερ είναι ο µοσχαρίσιος ή ο βοδινός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τις αναμείξεις της αρεσκείας μας. Μια καλή αναλογία για ανάµεικτο κιµά είναι 70% µοσχάρι και 30% χοιρινό.

Καλό είναι το 20% του κιμά να έχει λίπος. Το λίπος στο κρέας παίζει σημαντικό ρόλο καθώς θα κάνει το burger πραγματικά ζουμερό και θα προσθέσει έντονη γεύση. Μπορείς να επιλέξεις κιμά από λάπα ή, για πιο άπαχο αποτέλεσμα, να αναμείξεις τη λάπα με λίγο σπάλα. Μπορείς να πειραματιστείς και με τη βοήθεια του χασάπη σου, ανάλογα με τα γούστα σου.

Σε περίπτωση τώρα που θέλεις να φτιάξεις μπέργκερ με κοτόπουλο, να προτιμήσεις κιµά από μπούτι, που έχει περισσότερο λίπος από ότι το στήθος.

Πως να φτιάξεις το τέλειο σπιτικό burger

Pexels: Helia Ghaharian

Πώς να το ψήσεις σωστά χωρίς ψησταριά

Χωρίζουμε σε ίσα μέρη τον κιμά και σχηματίζουμε μπαλάκια. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στον κιμά χωρίς να ζυμώσουμε.

Τοποθετούμε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, γύρω στα 4-5 λεπτά.

Προσθέτουμε το λάδι ή βούτυρο και στη συνέχεια τις μπάλες από κιμά. Μόλις έρθουν σε επαφή με το καυτό τηγάνι, με μια γερή μεταλλική σπάτουλα πιέζουμε αμέσως προς τα κάτω με δύναμη. Αν ο κιμάς δεν πιέζεται εύκολα, μπορούμε να ασκήσουμε πίεση με μια δεύτερη σπάτουλα πάνω από την πρώτη, κρατώντας μία σε κάθε χέρι.

Ψήνουμε χωρίς να κουνάμε καθόλου το μπιφτέκι για περίπου 2, λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα στο μέρος που ακουμπάει στο τηγάνι. Τότε, γυρίζουμε προσεκτικά το μπιφτέκι με τη σπάτουλα προσέχοντας να μαζέψουμε με αυτήν και όλη την ωραία κρούστα που έχει δημιουργηθεί.

Η δεύτερη πλευρά θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο στο τηγάνι (αυτό εξαρτάται και από το πόσο το έχουμε πιέσει και πόσο λεπτό έχει γίνει), γύρω στο 1 λεπτό. Αν θέλουμε τυρί το προσθέτουμε τώρα πάνω στο μπιφτέκι ώστε να λιώσει.

Τα έξτρα στο burger

Για ένα νόστιμο μπέργκερ όμως παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα. Το ψωμί είναι επίσης σημαντικό. Πρέπει να είναι φρέσκο και μαλακό. Τα καταλληλότερα ψωμιά είναι αυτά από πατάτα ή τα μπριός. Ωστόσο, τα μπριός είναι πιο εύκολο να προμηθευτούμε, αφού υπάρχουν ακόμα και σε σούπερ μάρκετ. Το ψωμάκι το ψήνουμε εσωτερικά στο ίδιο σκεύος που ψήνουμε το μπιφτέκι, ώστε να πάρει γεύση και κυρίως να δημιουργηθεί μια κρούστα που δεν θα το αφήσει να μουλιάσει.

Το κρεμμύδι: Πρέπει να είναι κομμένο σε λεπτές ροδέλες, αφαιρώντας το κέντρο, δηλαδή τη φύτρα, που έχει πιο έντονη γεύση.

Οι πίκλες: Για κάποιους είναι must, αλλά αυτό εξαρτάται και από τα γούστα του καθενός.

Το τυρί: Σίγουρα με το τυρί μπορούμε να πειραματιστούμε. Αν θέλουμε να πάμε κλασικά, διαλέγουμε ένα καλό τσένταρ σε φέτες ή ένα αμερικάνικο Μοντερέι Τζακ (Monterey Jack), που λιώνει υπέροχα.

Η ντομάτα: Πολλοί δεν την προτιμούν γιατί προσθέτει υγρά. Αν θέλεις να βάλεις όμως καλό θα ήταν να είναι πολύ λεπτές φέτες.

Από εκεί και πέρα, μπορούμε να βάλουμε μπέικον, σοταρισμένα μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και ό,τι αρέσει στον καθένα.

Πως να φτιάξεις το τέλειο σπιτικό burger

Pexels: Engin Akyurt

Ποιες είναι οι καλύτερες γαρνιτούρες

Η σος μπορεί να είναι απλά μια κέτσαπ ή μαγιονέζα, ή μπορούμε να ετοιμάσουμε μια δική μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να συνδυάσουμε μαγιονέζα με κέτσαπ και λίγο ταμπάσκο.

Μια ακόμα διάσημη σος για τα μπέργκερ είναι φυσικά η BBQ.

Η Γλυκόξινη ή αλλιώς sweet n’ sour είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε σάντουιτς και μπέργκερ.

Ακόμα, ίσως να δοκιμάσεις και την τσιπότλε μαγιονέζας . Στα σάντουιτς και στα μπέργκερ είναι πιο διαδεδομένο να συνοδεύεται με μαγιονέζα, στην οποία έχει προστεθεί sour cream και λίγο lime.

Extra tip: Το σημαντικό είναι η σάλτσα να μπαίνει στο πάνω ψωμάκι και όχι στο κάτω, γιατί στο κάτω θα καταλήξουν και ζουμιά από το μπιφτέκι.

 

Πηγές: ilovebbq, clickatlife, ow, gastronomos, ratpack

Διαβάστε επίσης:

Αχαΐα: Ανοχή της ΕΛΑΣ σε μπλόκα, με δικογραφίες κατά αγροτών – Η εξήγηση για την ένταση και τον «αιφνιδιασμό» στο Αίγιο ΦΩΤΟ

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Αχαΐα και Ηλεία στο μάτι του κυκλώνα – Έρχονται ισχυρές βροχές, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι από την Κυριακή

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύντομα η αύξηση του ορίου για τη Golden Visa σε αστικά κέντρα και νησιά

Θρήνος στην Κρήτη: Έχασε τη μάχη το δίχρονο αγοράκι που χαροπάλευε στην ΜΕΘ

Συνέντευξη Ιερώνυμου στην «Π»: «Πώς να δεχθούμε γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων;

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ