Πώς θα χάσετε τα κιλά των γιορτών

Συμβουλές για να χάσετε γρήγορα και εύκολα τα «εορταστικά» κιλά

Πώς θα χάσετε τα κιλά των γιορτών

Kατά τη διάρκεια των γιορτών… όλοι μας κάναμε κάποιες παρασπονδίες. Σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε πάρει 1-2 «εορταστικά» κιλά.

Δεν πρέπει όμως να απελπίζεστε! Tο μυστικό είναι να μην αφήσετε τα δύο κιλά να γίνουν τέσσερα.

Κι εμείς σας παραθέτουμε κάποια tips για να σβήσετε τα σημάδια των διατροφικών υπερβολών της εορταστικής περιόδου.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Για να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών και να μειώσουμε την πρόσληψη των ζωικών λιπαρών. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει και η άσκηση.  Επομένως, από την μια πλευρά αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών, και από την άλλη  μειώνεται η πρόσληψη των τροφών που είναι πλούσιες σε ζωικά λίπη.

Τροφές που περιέχουν ζωικά λιπαρά είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, οι κιμάδες & οι ζωμοί αυτών), τα τυριά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το ζωικό βούτυρο και βέβαια φαγητά που περιέχουν κρυμμένα όσα προαναφέραμε (π.χ. κέικ, πίτες, πάστες κ.α.). Βέβαια δεν θέλουμε να αποκλείσουμε από την διατροφή μας τελείως τα παραπάνω τρόφιμα αλλά να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, μερικές διατροφικές οδηγίες που είναι βοηθητικό να ακολουθηθούν είναι:

  • Κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως
  • Περιορισμός της κατανάλωση κόκκινου κρέατος στις 1-2 φορές την εβδομάδα
  • Κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων αντί για πλήρη
  • Περιορισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ
  • Κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα
  • Κατανάλωση όσπριων και «λαδερών» 2-3 φορές την εβδομάδα
  • Επιλογή κίτρινων τυριών που είναι χαμηλά σε λιπαρά αντί για τα κανονικά
  • Κατανάλωση με μέτρο στο τυρί φέτα
  • Περιορισμός των αυγών σε 1-2 την εβδομάδα
  • Περιορισμός τροφίμων που περιέχουν αυγά και ζωικό λίπος
  • Χρήση ελαιολάδου στην μαγειρική
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ζωμούς κρέατος ή κύβους στην μαγειρική

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ 

  • φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στα δημητριακά ολικής άλεσης, επιτυγχάνουν το αίσθημα κορεσμού ταχύτερα και με σχετικά λίγες θερμίδες. Eπιπλέον, καθυστερούν την απορρόφηση των σακχάρων των τροφών, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, κυρίως μετά το γεύμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει λιγότερες «λιγούρες» στη διάρκεια της ημέρας.
  • πηκτίνες ανήκουν στις φυτικές ίνες και έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν ένα μέρος του λίπους των τροφών, που αποβάλλεται από το έντερο. Οι πηκτίνες περιέχονται κυρίως στις φλούδες και τα κουκούτσια. Μια καλή ιδέα, λοιπόν, είναι να τρώτε π.χ. το μήλο ή το αχλάδι με τη φλούδα, καθώς και να «εκμεταλλεύεστε» τα κουκούτσια, π.χ. βάζοντάς τα σε ένα τούλι όταν φτιάχνετε κομπόστα, γλυκό του κουταλιού, ψητά κυδώνια ή μήλα, ώστε να απελευθερώσουν τις πηκτίνες τους (το τούλι θα το αφαιρέσετε στη συνέχεια).
  • Το ασβέστιο που περιέχεται στα άπαχα γαλακτοκομικά συμβάλλει στην καύση του λίπους. Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Tενεσί φάνηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν άπαχα γαλακτοκομικά 3-4 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της δίαιτας, έχασαν έως και 70% περισσότερο λίπος σε σύγκριση με όσες έτρωγαν λιγότερα γαλακτοκομικά.
  • Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στη συντήρηση του μυϊκού ιστού που είναι απαραίτητος για τις καύσεις του οργανισμού. H σύσταση των ειδικών είναι ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους (π.χ. για μια γυναίκα 55 κιλών αυτό σημαίνει ένα κομμάτι τυρί, δύο γιαούρτια και 150 γρ. ψάρι την ημέρα). Στο διαιτολόγιο που σας προτείνουμε προβλέπονται πρωτεΐνες, κυρίως ψάρι και πουλερικά, με δεδομένο ότι στις γιορτές… παραφάγατε κρέας.
  • Στη δίαιτα που θα ακολουθήσετε ρίξτε άφοβα μπαχαρικά και μυρωδικά στο πιάτο σας. Έχει φανεί ότι τα καυτερά μειώνουν ελαφρώς την όρεξη και συμβάλλουν στην -πρόσκαιρη έστω- αύξηση του μεταβολισμού. Για τις καυτερές πιπεριές ιδιαίτερα, φαίνε-ται ότι η ουσία καπσαϊσίνη που περιέχουν συμβάλλει στην έκκριση αδρεναλίνης και ως εκ τούτου στην αύξηση του μεταβολισμού.
  • Mια καλή ιδέα είναι να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό (σε θερμοκρασία δωματίου), που βοηθά στη λειτουργία του εντέρου. Πίνετε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια ημερησίως). Eναλλακτικά, πίνετε ροφήματα (π.χ. χαμομήλι, τίλιο χωρίς ζάχαρη ή μέλι) ή φυσικό ανθρακούχο νερό στο οποίο θα έχετε στύψει μισό πορτοκάλι ή λεμόνι για γεύση.
  • Aντί για καφέ, μπορείτε για τις επόμενες δύο εβδομάδες να πίνετε πράσινο τσάι (μέχρι δύο φλιτζάνια την ημέρα). Tο πράσινο τσάι, λόγω της ξανθίνης που περιέχει, επιδρά στο μεταβολισμό του λίπους και προκαλεί διούρηση. Aποφύγετε όμως την κατάχρηση, επειδή είναι διεγερτικό.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ