Πόσο έτοιμη είναι η ΕΕ για τον βαρύ χειμώνα;

Το κύριο άρθρο της «Π»

Η Ρωσία δεν συνεχίζει απλώς αλλά σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σχεδόν καθημερινά χαράσσει και ανακοινώνει ένα επιπλέον βήμα που σφίγγει περαιτέρω των ενεργειακό κλοιό γύρω από τις χώρες της ΕΕ.

Χθες η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 60% για να ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτόν τον χειμώνα.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη δίνει μάχη να γεμίσει τις δεξαμενές της ώστε να εξασφαλίσει έναν λιγότερο επώδυνο χειμώνα για τους πολίτες της. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δύσκολα θα πιάσει το 95% της πληρότητας που είναι ο στόχος της.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο χειμώνας θα πέσει ιδιαίτερα βαρύς στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τα μέλη της θα κληθούν να ζήσουν βάναυσες καταστάσεις. Η Γερμανία είναι από τις χώρες που θα πληγούν περισσότεροι με τους πολίτες της ήδη να έχουν πάρει μία πρόγευση της κατάστασης που διαμορφώνεται.

Οι επιδοτήσεις και τα ενεργειακά πακέτα αποτελούν κοινό παρονομαστή της πολιτικής που εφαρμόζουν σχεδόν όλα τα κράτη μέλη. Αλλά το ερώτημα είναι μέχρι πότε;

Το ευρωπαϊκό πορτοφόλι άνοιξε πάρα πολύ και είναι διερευνητέο πλέον μέχρι πότε το περιεχόμενό του θα είναι αρκετό για να καλύπτει όλες αυτές τις επείγουσες καταστάσεις.

Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τα ευρωπαϊκά όργανα και ελπίζουν ότι με τους χειρισμούς τους θα καταφέρουν να περάσουν σώα την ευρωπαϊκή οικογένεια στην άλλη άκρη. Από την άλλη όμως δεν έχουμε μέχρι στιγμής ενέργειες που να δείχνουν ότι πράγματι έχει αρχίσει να χτίζεται σε γερά θεμέλια αυτή η γέφυρα σωτηρίας.

Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα δώσουν απαντήσεις στους προβληματισμούς για το μέλλον της ΕΕ και θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν όσους βάζουν αρνητικό πρόσημο στους χειρισμούς που έχουν επιφυλάξει μέχρι σήμερα τα όργανά της στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ