Πόσο θα μας «κάψουν» τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια – Πόσο επιβαρύνουν το λογαριασμό ρεύματος

Πόσο επιβαρύνουν το λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια

δώρο Χριστουγέννων 2022

Φουσκωμένος έως και 100 ευρώ επιπλέον μπορεί να φθάσει ο μηνιαίος… λογαριασμός εξαιτίας των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών που χρησιμοποιούμε για τον στολισμό του δένδρου και γενικότερα του σπιτιού .

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, Βαγγέλη Πάνο, μία με δύο σειρές από φωτάκια τύπου LED, έχουν κόστος 40-50 ευρώ τον μήνα. Το κόστος εκτοξεύεται στα 100 ευρώ για όσους στολίσουν με παλαιά τύπου φωτάκια.

Με αφορμή τις υπερβολές που γίνονται στους στολισμούς κατά την περίοδο των εορτών, ο κ. Πάνος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε: «Καλό είναι να μην έχουμε πάρα πολλές σειρές από φωτάκια και να είναι τύπου LED, πιστοποιημένα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να γνωρίζετε πόσο ρεύμα καταναλώνετε πρέπει να κάνετε τον εξής υπολογισμό:

  • Μια σειρά από 10 φωτάκια, των 50 Watt έκαστο, είναι της τάξεως των 500 Watt.
  • Διαιρείτε τα 500 Watt με το 1000 και προκύπτει 0,5 κιλοβάτ.
  • Αν τα φωτάκια είναι σε λειτουργία για 15 ώρες την ημέρα, πολλαπλασιάζετε το 0,5 κιλοβάτ επί 15, και έχετε 7,5 κιλοβάτ.
  • Στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με το 0,16 ευρώ, το μέσο κόστος της κιλοβατώρας (τιμολόγηση της ΔΕΗ για κατανάλωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες) και προκύπτει η ημερήσια κατανάλωση που στο συγκεκριμένο παράδειγμα φθάνει τα  1,2 ευρώ.
  • Αν η κατανάλωση ξεπεράσει τις 500 κιλοβατώρες (μέχρι 1.000 KW) το μέσος κόστος της κιλοβατώρας είναι 0,21 ευρώ, άρα στο παραπάνω παράδειγμα το ημερήσιο κόστος φθάνει τα 1,575 ευρώ.

Οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν για μια μικρή σειρά από φωτάκια, αφορούν την κατανάλωση μόνο μίας ημέρας, για 15 ώρες. Με δεδομένο ότι η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση διαρκεί περίπου 45 ημέρες, με πολύ περισσότερες σειρές από φωτάκια, γίνεται κατανοητό ότι το μηνιαίο κόστος μπορεί να εκτοξευτεί.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments