Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Οι νέες οδηγίες του CDC για τη χρήση μάσκας από τους εμβολιασμένους είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών ανοίγει τον δρόμο ώστε να καταργηθεί σταδιακά η χρήση μάσκας. Οι νέες οδηγίες επιτρέπουν τη μη χρήση μάσκας από άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα σε εξωτερικούς χώρους και έχουν διάφορες διαφοροποιήσεις για τη χρήση τους στους εσωτερικούς χώρους.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στη ενημέρωση της Τετάρτης και η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα απέχουμε ακόμα από αυτό το στάδιο, λόγω του μικρού αριθμού εμβολιασμένων συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, και θα χρειαστεί να επιμείνουμε στα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η καθηγήτρια ανέφερε πως οι νέες οδηγίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων, επεσήμανε όμως, πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι αν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με τον κορωνοϊό, υπάρχει σαφώς μικρότερη πιθανότητα να μεταδόσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν είναι μηδενική.

Η ίδια εξήγησε πως θα πρέπει να γίνει χρήση της κοινής λογικής: «Αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, είπε πως «θα χαρίσει μεγαλύτερη ελευθερία το καλοκαίρι, εντός και εκτός Ελλάδος σε όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι η ώρα ακόμα σήμερα στην Ελλάδα για να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Στη χώρα μας έχουμε ακόμα υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε σύγκριση με το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε τις ελευθερίες που αξίζουν και είναι ασφαλείς, στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί,  δηλαδή μια παρέα έξι ατόμων να βρεθεί σε κανονικό χώρο χωρίς να παίρνουν κάποιο μέτρο», επισημαίνει ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Πρέπει να δώσουμε κίνητρα που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και να απελευθερωθεί ο κόσμος που μπορεί, τόνισε, σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.

«Δηλώσεις του τύπου να προσέχουμε για πάντα και τα καταστροφικά σενάρια αναιρούν αυτό που λέγαμε τόσο καιρό, ότι τα εμβόλια είναι η λύση», είπε.

Πηγή: in.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ