Πού σπαταλούν περισσότερο ρεύμα τα νοικοκυριά – Σε τι οφείλονται οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί

Τι έχει αναγκάσει πολλούς καταναλωτές να αλλάξουν τις ενεργειακές τους συνήθειες, αλλά και τον τρόπο (και τη συχνότητα) που ανοιγοκλείνουν τους διακόπτες στα σπίτια τους.

Πού σπαταλούν περισσότερο ρεύμα τα νοικοκυριά - Σε τι οφείλονται οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί

Το ηλεκτρικό ρεύμα, αναμφίβολα, έχει καταστεί είδος πολυτελείας, με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς να προκαλούν… τρόμο σε κάθε νοικοκυριό.

Παρά τις κρατικές παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης, οι τιμές στην ενέργεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται.

Όλα αυτά έχουν αναγκάσει πολλούς καταναλωτές να αλλάξουν τις ενεργειακές τους συνήθειες, αλλά και τον τρόπο (και τη συχνότητα) που ανοιγοκλείνουν τους διακόπτες στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν το 2020, τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 27% των συνολικών ενεργειακών αναγκών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 31% αυτής της ενέργειας παράγεται από φυσικό αέριο, το 24,8% από ηλεκτρισμό, το 20,3% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 12,3% από πετρέλαιο, το 8,2% από θερμότητα και το 2,7% από άνθρακα.

Όσον αφορά τη χρήση της ενέργειας των νοικοκυριών, το 62,8% αφορά τη θέρμανση των σπιτιών, ενώ ο ηλεκτρισμός για τον φωτισμό και τη λειτουργία των οικο-συσκευών αντιπροσωπεύει μόλις το 14,5% (εξαιρείται η χρήση ρεύματος για συστήματα θέρμανσης, ψύξης και μαγειρικής).

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται για το ζεστό νερό κυμαίνεται στο 15,1%. Οι συσκευές μαγειρικής, από την πλευρά τους, δεσμεύουν το 6,1% της ενέργειας των νοικοκυριών, ενώ τα συστήματα ψύξης, δηλαδή τα κλιματιστικά, αφορούν μόλις το 0,4%.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η θέρμανση των δωματίων και του νερού, αθροιστικά, απαρτίζει το 77,9% της συνολικής ενέργειας, την οποία καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Motor Oil: Σε συμφωνία για την πώληση του 50% του Alpha - Πόσο θα...«κοστίσει»
Τράπεζα της Ελλάδος: Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2022
Εξοικονομώ 2021: «Πράσινο» φως σε όλες τις αιτήσεις - Διπλασιασμός του προϋπολογισμού
Bronze award & 2 αστέρια ποιότητας για το Bitteráneo Mediterranean Arbaroriza Bitters!