Πούτιν: Η πρώτη εμφάνιση μετά την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο

Η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κρύβονται πίσω από την επίθεση στο Κρεμλίνο.

Πούτιν

Την πρώτη του εμφάνιση μετά την επίθεση με τα drones στο Κρεμλίνο έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην συνάντησή που είχε με τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ρεσέτνικοφ, φωτογραφία από την οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Την ίδια ώρα η Μόσχα κατηγορεί ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι κρύβονται πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε στο Κρεμλίνο.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ οι ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ουκρανική επίθεση στην κατοικία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τέτοιες προσπάθειες από Κίεβο και Ουάσινγκτον να αποκηρύξουν την επίθεση στο Κρεμλίνο είναι απολύτως γελοίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες και τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον. Και το Κίεβο κάνει ήδη αυτό που του λένε να κάνει», είπε χαρακτηριστικά o Πεσκόφ.

Αναβάλλονται οι παρελάσεις

Σε τουλάχιστον 21 ρωσικές πόλεις αναβλήθηκαν οι παρελάσεις για την 9η Μαΐου, που θα πραγματοποιούνταν προς τιμήν της επετείου της Νίκης κατά του γερμανικού φασισμού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιστότοπου Verstka.

Οι αρχές των πόλεων Κάλουγκα, Ριαζάν, Οριόλ, Σαράτοβ, της πόλης Γκούσεφ στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και των πόλεων Λιπέτσκ Γιελτς και Τιουμέν ακύρωσαν «για λόγους ασφαλείας» τις παρελάσεις της 9ης Μαΐου.

Επίσης, δεν θα γίνουν παρελάσεις στις πόλεις Πσκοφ και Βελίκιε Λούκι. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Μιχαήλ Μπεντέρνικοφ, στην περιοχή καταφθάνουν πολλοί στρατιωτικοί για αποκατάσταση, οι οποίοι «αντιλαμβάνονται εντελώς διαφορετικά» από τους άλλους τους ήχους των πυροτεχνημάτων, ενώ τα κονδύλια μπορούν να διατεθούν αντί για πυροτεχνήματα, «για τα πιο αναγκαία που χρειάζονται όσοι συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Στην πόλη Κουρτσκ οι αρχές «λαμβάνοντας υπ όψιν την τρέχουσα κατάσταση» αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί η παρέλαση, ενώ στο Μπέλγκοροντ «για να μην προκαλέσουμε τον εχθρό με την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικού οπλισμού και στρατιωτών».

Ο ιστότοπος Vertka επισημαίνει ότι οι αρχές της περιοχής Κρασνοντάρ δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα την ματαίωση των παρελάσεων στο Κρασνοντάρ και το Σότσι, αλλά δήλωσαν ότι φέτος θα μπορεί να δει κανείς τα όπλα του στρατού μόνο στο Νοβοροσίσκ. Ο κυβερνήτης της περιοχής Μπριάνσκ Αλεξάντρ Μπογκομάζ δήλωσε ότι εφέτος οι αρχές δεν θα μπορέσουν «να κάνουν μια γιορτή όπως θα ήθελαν».

Επίσης εορταστικές εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν ακόμη και στις απομακρυσμένες από το μέτωπο πόλεις όπως Νιζνεβαρτόφσκ, Σουργκούτ και Χάντι-Μανσίισκε. Οι δήμαρχοι των εν λόγω πόλεων δηλώνουν ότι θέλουν να εκφράσουν «την αλληλεγγύη τους με τις άλλες περιοχές της χώρας».

Παρελάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν επίσης στις πόλεις της Κριμαίας Κερτς, Συμφερούπολη και Σεβαστούπολη.