Πρεμιέρα σήμερα για το τοπικό ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μυστικής Συνέλευσης στη Βοστίτσα

Ο Δήμος Αιγιάλειας έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στην τοπική κοινωνία και σε επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορική ταυτότητα της περιοχής μέσα από το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα» του Βασίλη Γεωργαντά.

Πρεμιέρα σήμερα για το τοπικό ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μυστικής Συνέλευσης στη Βοστίτσα Γυρίσματα σε Μέγα Σπήλαιο και Μονή Αγίου Νικολάου Τράπεζας

Η επίσημη πρεμιέρα της πρώτης τοπικής παραγωγής πολεμικού ντοκιμαντέρ, που αφορά στα 200 χρόνια από το 1821, γίνεται σήμερα στο Αίγιο, με τίτλο «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα» του Βασίλη Γεωργαντά, που υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία.

Θα προβληθεί στο Υπαίθριο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου, με ελεύθερη είσοδο, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει, το βράδυ στις 9 το α’ επεισόδιο (128 λεπτά) και αύριο την ίδια ώρα το β’ επεισόδιο (132 λ.).

Ο Δήμος Αιγιάλειας έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στην τοπική κοινωνία και επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορική ταυτότητα της περιοχής, μέσα από ένα έργο που συνδέει τη «Συνέλευση», τη «Φιλική Εταιρεία», την άφιξη Παπαφλέσσα, συγκρούσεις, διαφωνίες, την κήρυξη του αγώνα στη Μολδοβλαχία από τον Υψηλάντη, τις πρώτες τουφεκιές στη Νωνάκριδα, την ορκωμοσία των Οπλαρχηγών στην Αγία Λαύρα, πολιορκίες και απελευθερώσεις πόλεων του Μοριά.

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η καθοριστική αξία των αποφάσεων της Βοστίτσας (1821) μέχρι τη θυσία στο Καστράκι Χελμού με τον Ιμπραήμ (1827) και την Μάχη της Καυκαριάς, χωρίς βέβαια να λείπουν οι αναφορές στον Ανδρέα Λόντο και την πρώτη επαναστατική σημαία του.
Υπάρχουν σκηνές από το Σόλο και τον πρωτεπαναστάτη Σολιώτη, τους Οπλαρχηγούς της Αχαΐας, την πανήγυρη του Αγίου Αλεξίου και το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, τις απελευθερώσεις Αιγίου, Καλαβρύτων, Πάτρας και Καλαμάτας, τους αρχαίους ελαιώνες της πεδινής, αλλά και τα βράχια – λημέρια Κλεφτών της ορεινής Αιγιάλειας, του ορεινού όγκου στον Χελμό, τα μοναστήρια του Μ. Σπηλαίου, τον Πύργο των Πετμεζαίων κ.ά.
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει χαιρετισμούς και συνεντεύξεις για τον Λόντο, τις μάχες αλλά και σημερινές εντυπώσεις φιλοξενούμενων συλλόγων στην επέτειο της Βοστίτσας. Επίσης, εκθέσεις αρμάτων και φωτογραφίας αναβιωτών, επίκαιρα μηνύματα από προσωπικότητες της πολιτειακής, εκκλησιαστικής ζωής και του πνεύματος για το πατριωτικό μας χρέος και την ενότητα των Ελλήνων.

Η παραγωγή έχει την επιστημονική συμπαράσταση του σκηνοθέτη των ιστορικών ταινιών «Εξοδος 1826» και «Πολιορκίας» Βασίλη Τσικάρα. Το επικό τραγούδι – ύμνος για την Βοστίτσα «Ηρθε η στιγμή» ερμηνεύει η Μαρία Φάκου από την Πάτρα. Πολύτιμοι συνεργάτες και συντελεστές είναι οι: Α. Τσάκωνας, Σ. Τσοκανά, Ε. Γυφτογιάννη, Κ. Μουρτάς, Π. Φουσέκης, Πολιτιστικός Σύλλογος «Προναία Αθηνά», Μουσείο Ιστορίας – Λαογραφίας Λόγγου, Β. Μπεντεβή – Σπυροπούλου, Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Φελλόης, Σύλλογος Αλυκής, Πατριωτικός Ομιλος Απογόνων Αγωνιστών και Ιστορικών γενών της Ελλάδος, Δ. Σταθακόπουλος (οθωμανολόγος) και κατεξοχήν ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσας 1821».
Εμφανίζονται μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου «Μωραΐτες εν χορώ Πάτρας» και αναβιωτές από Καλαμάτα, Ναύπλιο, Αθήνα, Πάτρα, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Γιαννιτσά κ.ά., με τη συμπαράσταση του κοινοτάρχη Κουλούρας Αιγίου Απ. Σωτηρόπουλου με ιππική παρέα «Τούρκων» στο ρέμα της Μηλιαγκούς.

Η «Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών» είναι συμπαραγωγός, ο Δήμος διευκόλυνε τεχνικά, η Ιερά Μητρόπολη παρείχε αρωγή και αιγίδα ο Εμπορικός Σύλλογος.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ