Προαστιακός Πάτρας: «Σφυρίζει» πάλι σήμερα με συνεχές «τσεκ» στη γραμμή – Οι ταχύτητες που θα κινείται

Στις ράγες ξανά από σήμερα ο σιδηρόδρομος της Πάτρας, μετά την τραγωδία των Τεμπών. Το τελικό πρόγραμμα. Συντήρηση της γραμμής, από Ρίο μέχρι Κάτω Αχαΐα, για πολύ καιρό ακόμα. ΟΣΕ και Hellenic Train σε δοκιμασία

Προαστιακός Πάτρας: «Σφυρίζει» πάλι σήμερα με συνεχές «τσεκ» στη γραμμή - Οι ταχύτητες που θα κινείται

Στις ράγες μπήκε ξανά από σήμερα Τετάρτη 22/03/2023 νωρίς το πρωί ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Πάτρας, τρεις εβδομάδες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 57 ατόμων.

Οπως έγινε γνωστό, τα δρομολόγια του τρένου θα γίνονται από σήμερα πάλι κανονικά, με βάση το πρόγραμμα που προϋπήρχε, ωστόσο, οι εργασίες συντήρησης της γραμμής από το Ρίο μέχρι την Κάτω Αχαΐα θα συνεχιστούν για έναν μήνα ακόμα.

Χθες στις 4:30 το απόγευμα, τεχνικοί του ΟΣΕ μαζί με προσωπικό της Hellenic Train πραγματοποίησαν δοκιμαστικό δρομολόγιο για να ελέγξουν την κατάσταση της γραμμής.

Προαστιακός Πάτρας: «Σφυρίζει» πάλι σήμερα με συνεχές «τσεκ» στη γραμμή - Οι ταχύτητες που θα κινείται

Ο γραμματέας του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου Σταύρος Πήλιος, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι όλα ήταν έτοιμα, για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του τρένου από τις 6:30 το πρωί, με ασφάλεια και με μεγαλύτερη άνεση για το επιβατικό κοινό. Οι εργασίες για τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της γραμμής που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν για πολλές ημέρες ακόμα, θα ομαλοποιήσουν και την τροχοδρόμηση του συρμού, η οποία σε πολλά σημεία είχε διαταράξεις λόγω στρεβλώσεων και άλλων φθορών.

Οπως είπε ο κ. Πήλιος, οι εργασίες συντήρησης θα συνεχίσουν για έναν μήνα ακόμα και θα γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας που δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια, γιατί τα δύο μηχανήματα που διαθέτει το τοπικό συνεργείο του ΟΣΕ στελεχώθηκαν επιτέλους από μηχανοδηγούς που έστειλε η εταιρεία.

Ο κ. Πήλιος σημείωσε ότι μετά το περιστατικό της δολιοφθοράς με την κοπή καλωδίου που προκάλεσε πτώση των μπαρών σε δύο ισόπεδες διαβάσεις, δεν παρατηρήθηκε ξανά παρόμοιο περιστατικό, καθώς οι έλεγχοι στη γραμμή είναι συνεχείς. Χθες το βράδυ, επρόκειτο να γίνει νέος έλεγχος, καθαρά για προληπτικούς λόγους.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ

Ο Προαστιακός της Πάτρας θα κινείται από σήμερα με μικρότερη ταχύτητα κατά 10 χλμ., κυρίως για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στο επιβατικό κοινό παρά για κάποιους ουσιαστικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, από το Ρίο μέχρι τη στάση της Αγυιάς, το τρένο θα κινείται με ταχύτητα 60 χλμ. Από εκεί μέχρι το μηχανοστάσιο Αγίου Αλεξίου με 40 χλμ. την ώρα και στη συνέχεια θα μειώνει στα 10 χλμ. την ώρα μέχρι τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα. Στον νότιο κλάδο, το τρένο θα κινείται με ταχύτητα 55 χλμ. μέχρι το Μιντιλόγλι. Στη συνέχεια θα αυξάνει σε 65 χλμ. μέχρι την Κάτω Αχαΐα.Με το έργο της μεγάλης συντήρησης που δρομολογεί η διοίκηση του ΟΣΕ για το επόμενο διάστημα, η ταχύτητα του Προαστιακού της Πάτρας αναμένεται να φτάσει μέχρι τα 80 χλμ. σε κάποια τμήματα της γραμμής προς Κάτω Αχαΐα.

ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΙΑΤΟ 

Τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν σε συγκεκριμένα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου, ώστε να εκκινήσουν με ασφάλεια τα δρομολόγια, επισημαίνει με επιστολή στη διοίκηση της Hellenic Train το σωματείο των μηχανοδηγών.

Στην επανέναρξη της κίνησης των βαγονιών η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ), παραθέτει εννέα σημεία παρεμβάσεων, χωρίς την επίλυση των οποίων εκτιμά ότι δεν μπορεί να ξεκινήσουν δρομολόγια και σε αυτά τα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Το ΠΕΠΕ ζητά μεταξύ άλλων:

Γραπτή βεβαίωση για τη διέλευση από της σήραγγες στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα όπου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα από την πυροσβεστική και δυνατότητα επικοινωνίας εντός αυτών με πιστοποιημένο σύστημα.

Δυνατότητα φύλαξης όλων των αφύλακτων διαβάσεων σε Αλεξανδρούπολη-Ξάνθη, Λάρισα –Βόλο και απόσυρση των συρμών AEG καθώς παρουσιάζουν προβλήματα.

Οι μηχανοδηγοί ζητούν να διασφαλιστεί από την Hellenic Train ότι το τροχαίο υλικό που πρόκειται να κυκλοφορήσει είναι πλήρως λειτουργικό.

Ζητούν επίσης γραπτή βεβαίωση για τη διέλευση από σήραγγες στον προαστιακό Πειραιάς-Κιάτο μετά τα προβλήματα που έχει εντοπίσει η Πυροσβεστική, φωτισμό και δυνατότητα επικοινωνίας καθώς επίσης και λειτουργία του GSMR εφόσον έχει πιστοποιηθεί.

HELLENIC TRAIN: ΨΑΛΙΔΙΣΜΕΝΗ ΕΝΑΡΞΗ

Xωρίς εμπορευματικές μεταφορές και με ψαλιδισμένο το πρόγραμμα δρομολογίων θα γίνει η πρεμιέρα των τρένων στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Η Hellenic Train, με ανακοίνωση δηλώνει ότι σήμερα θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των τρένων μόνο στις γραμμές Πειραιάς–Αθήνα-Αεροδρόμιο, Αεροδρόμιο-Αθήνα- Πειραιάς, Ανω Λιόσια-Αεροδρόμιο, Αεροδρόμιο-Ανω Λιόσια, Ανω Λιόσια-Κάντζα, Κάντζα-Ανω Λιόσια, Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα, ο Προαστιακός Πάτρας, το Ολυμπία-Πύργος-Κατάκολο και το Διακοφτό-Καλάβρυτα.

Νωρίτερα, η εταιρεία απέστειλε επιστολή στους εμπορικούς της πελάτες που εξηγεί τις αιτίες της ακύρωσης κάποιων εμπορευματικών δρομολογίων, που ήταν προγραμματισμένα για σήμερα.

Η εταιρεία επικαλείται ανωτέρα βία για την ανατροπή του σχεδιασμού, η οποία όπως αναφέρει της στερεί πλήρως, τη δυνατότητα παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας εμπορευματικής μεταφοράς, σε εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων.

«Ωστόσο η εξέλιξη της κατάστασης είναι προς θετική κατεύθυνση και μπορούμε να πούμε ότι στις επόμενες μέρες θα λάβουμε από τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ τις ημερομηνίες έναρξης ανά διαδρομή, τα χαρακτηριστικά και τον αριθμό των εμπορευματικών τρένων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται κινήσεις για να πραγματοποιηθούν από άλλη ιδιωτική εταιρεία δρομολόγια προς το εξωτερικό λόγω της πολυήμερης ακινησίας των εμπορευματικών μεταφορών παρά το «απαγορευτικό» που έχουν βγάλει από το πρωί οι μηχανοδηγοί.

ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ – ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΞΑΝΑ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Οι αποφάσεις των πρωτοδικείων για τα θύματα από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας και επιζήσαντες θα κηρύσσονται άμεσα εκτελεστές, δηλαδή θα λαμβάνουν τα ποσά που θα επιδικάζονται, χωρίς να χρειάζεται να φθάνουν έως το συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο αυστηροποιείται από πλημμέλημα σε κακούργημα η νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Παράλληλα, θα παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντων που θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, διευκολύνσεις προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών ως προς την ικανοποίηση αστικών αξιώσεων που θα εγείρουν, ενώ τους παρέχεται, αν επιθυμούν δωρεάν νομική βοήθεια.

Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται να κηρύσσονται εκτελεστές οι πρωτόδικες αποφάσεις, οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας και επιζήσαντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η κήρυξη της πρωτόδικης απόφασης ως εκτελεστή, θα οδηγεί στην καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικαστούν σε συγγενείς και επιζήσαντες, ενώ παράλληλα δίδεται η δυνατότητα σε συζύγους, συμβίους και συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού, να προσφεύγουν στη διαδικασία της δωρεάν νομικής βοήθειας (νόμος 3226 του 2004) προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (αστικές αξιώσεις) ή να υποστηρίξουν την κατηγορία στα ποινικά δικαστήρια κατά των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ