Προεκλογική περίοδος πολλών παραμέτρων
Ποιος θα απορροφήσει το 15% περίπου των αναποφάσιστων, μεγάλο ποσοστό των οποίων ήταν ή είναι κοντά στην ΝΔ;

Η προεκλογική περίοδος, λένε, ξεκινά ένα χρόνο πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία εκλογών. Και έτσι στην ουσία είμαστε πλέον στις αρχές της προεκλογικής περιόδου. Αν θα έχουμε νωρίτερα, είναι απόφαση του πρωθυπουργού.
Προφανώς τα πλεονάσματα και η ισχυρή ελληνική οικονομία,αλλά και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι assets για την ΝΔ. Που βλέπει σκάνδαλα και ακρίβεια -με την δικαιολογία και σωστά ότι είναι εισαγόμενη – να περνάνε χωρίς επιπτώσεις, προφανώς ελλείψει ισχυρού αντιπάλου αλλά και μεγέθους σαν προσωπικότητα του Μητσοτάκη που παραμένει με διαφορά ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός στα γκάλοπ.
Η ΝΔ έχει αντίπαλο βασικά τον εαυτό της αλλά αυτό που την καίει είναι η πιθανότητα αυτοδυναμίας. Από εκεί θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε αρκετά πρόωρες εκλογές ή κάπως πρόωρες καθώς υπάρχει και η Ευρωπαϊκή προεδρία της χώρας. Και ενώ αυξάνονται και εσωκομματικά ζητήματα. Αλλά μπορεί να την βολεύει η λήθη που παρατηρείται στην Ελλάδα για μεγάλα θέματα (πχ Τέμπη) σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων.
Η δυναμή της άλλωστε είναι το 30% της χώρας που έχει ισχυρά οικονομικά μεγέθη για διάφορους λόγους και αναζητά σταθερότητα και την υπάρχουσα κατάσταση σε ένα περίεργο διεθνές κλίμα. Και εδώ η κυβέρνηση παίρνει άριστα και το πιστώνεται.
Πολλές όμως οι παράμετροι. Καρυστιανού και ΠΑΣΟΚ, δια στόματος Γερουλάνου, προσδοκούν στο να ψηφίσουν όσοι δεν ψηφίζουν! Η μισή Ελλάδα δηλαδή! Και είδαμε ήδη σε διεθνές επίπεδο (Ουγγαρία) πώς αλλάζουν τα δεδομένα εις βάρος των κυβερνήσεων όταν αφυπνίζονται ψηφοφόροι.
Σημαντική παράμετρος για το βαλτωμένο ΠΑΣΟΚ αν ο κόσμος του πειστεί ότι δεν θα συνεργαστεί με την ΝΔ! Και από την άλλη η κυβέρνηση βλέπει μόνο με ΠΑΣΟΚ συνεργασία και εκεί θα παίξει ρέστα για αυτοδυναμία. Με παροχές προφανώς στην ΔΕΘ και το αφήγημα της ακυβερνησίας αν δεν βγει αυτοδύναμη και καθώς η φθορά παρόλα αυτά είναι μικρή!
Και εδώ έρχεται η άλλη παράμετρος. Ποιος θα απορροφήσει το 15% περίπου αναποφάσιστων, μεγάλο ποσοστό των οποίων ήταν ή είναι κοντά στην ΝΔ; Αυτό είναι και συνάρτηση με τα νέα κόμματα. Τσίπρας, Καρυστιανού έρχονται και ίσως και Σαμαράς.
Ο τελευταίος, αν κατέβει, θα ψαλιδίσει σημαντικά τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ! Και ας πάρει 4-5%. Η Καρυστιανού ήρθε με φόρα αλλά δεν δείχνει ανάλογη συνέχεια. Αλλά ένα 8-10% αλλάζει δεδομένα ειδικά αν πάρει ψήφους από τον …καναπέ στις περασμένες εκλογές.
Και τέλος Τσίπρας. Μπορεί να πάει στο 15%; Ή θα κινηθεί στο 10-12%; Και μπορεί να παίξει ρόλο ηγέτη της κεντροαριστεράς σε ευρύτερα σχήματα; Όλα αυτά βολεύουν την ΝΔ για να είναι άνετα πρώτη, αλλά της κόβουν αυτοδυναμία και πρέπει να βρει εταίρους!
Και τέλος; Ποιοι από όλους τους 10% αν κατέβουν άπαντες μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και με Βελόπουλο ή Κωνσταντοπούλου. Που αμφότεροι ο τελευταίοι χάνουν δυναμική από την κάθοδο των δύο ή τριών νέων κομμάτων!
* Ο Σωτήρης Γεωργίου είναι δημοσιογράφος-ραδιοφωνικός παραγωγός
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News