Προκαταρκτική έρευνα για τις πυρκαγιές στην Ηλεία – Στην “Π” ο Δικηγόρος που κίνησε τη διαδικασία

Από το γραφείο του Πταισματοδίκη Ηλείας, έχουν φύγει ήδη οι πρώτες κλήσεις προς αρμοδίους και υπευθύνους προκειμένου να προσέλθουν στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας και να καταθέσουν.

foties

Την κινητοποίηση των Δικαστικών Αρχών προκάλεσε η μηνυτήρια αναφορά για τις πυρκαγιές, την οποία κατέθεσε στον Εισαγγελέα Ηλείας ο δικηγόρος του Πύργου, Θοδωρής Αντωνόπουλος.

Η προκαταρκτική έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ξεκίνησε και διενεργείται απ’ τον Πταισματοδίκη Ηλείας κατόπιν σχετικής Εισαγγελικής εντολής. Η έρευνα αυτή επικεντρώνεται στην διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές.

ΚΛΗΣΕΙΣ

Από το γραφείο του Πταισματοδίκη Ηλείας, έχουν φύγει ήδη οι πρώτες κλήσεις προς αρμοδίους και υπευθύνους προκειμένου να προσέλθουν στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας και να καταθέσουν με αποδείξεις για τις ενέργειες αντιπυρικής προστασίας, στις οποίες έχουν προβεί. Ανάμεσα στους φορείς που έχουν κληθεί να καταθέσουν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, ο δήμαρχος του Πύργου, ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, αντιδήμαρχοι κ.α.

ΕΥΘΥΝΕΣ

Thodoris Antonopoylos

Ο Δικηγόρος Θοδωρής Αντωνόπουλος

Ο κ. Αντωνόπουλος, μέσω της μηνυτήριας αναφοράς ζητά απ’ τις Δικαστικές Αρχές της Ηλείας να διερευνήσουν σε βάθος εάν υπάρχουν αστοχίες και ευθύνες οι οποίες οδήγησαν στο αποτέλεσμα ο νομός Ηλείας να βρεθεί εκ νέου- ύστερα από 14 χρόνια – στο κέντρο του καταστροφικού μένους των πυρκαγιών. Μέσα από πέντε καίρια ερωτήματα που θέτει, ζητά στοιχεία για τον αντιπυρικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων, για το ύψος των χρηματοδοτήσεων αντιπυρικής προστασίας, καθώς και για το που διατέθηκαν τα κονδύλια και εάν υπάρχουν παραστατικά-τιμολόγια κ.α.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διεξοδικά, τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Αντωνόπουλος προς την Εισαγγελία μέσω της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε είναι τα εξής:

Ποιος ήταν ο αντιπυρικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας για την τρέχουσα θερινή περίοδο. Ποιες αποφάσεις είχαν ληφθεί, ποιοι και πότε τις έλαβαν και ποιοι τις υλοποίησαν.

Να διερευνηθεί ποιοι φορείς ζήτησαν, έλαβαν και εάν και πως αξιοποίησαν τους πόρους που τους διετέθησαν για να υλοποιήσουν την αντιπυρική προστασία.

Να διερευνηθεί σε ποιες ακριβώς περιοχές του Ν. Ηλείας εκτελέσθηκαν έργα αντιπυρικής προστασίας, ποιοι εργάσθηκαν εκεί, δυνάμει ποιών συμβάσεων και να επιδειχθούν τα οικεία παραστατικά (τιμολόγια παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) για τη δικαιολόγηση των αμοιβών τους, καθώς επίσης να προσκομισθούν τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής των έργων αυτών από τις αρμόδιες  Επιτροπές του κάθε Δήμου ή άλλου φορέα.

Να διερευνηθεί εάν τα κονδύλια που είχαν διατεθεί για την αντιπυρική προστασία διετέθησαν ακριβώς γι’ αυτήν ή για άλλους σκοπούς (π.χ. διορισμοί εποχιακών υπαλλήλων, απασχολούμενων σε άλλους τομείς).

Να διερευνηθεί εάν η Πολιτική Προστασία διέθετε το προσωπικό που είχε νόμιμα ενταχθεί σε αυτή ή εάν μέρος των υπαλλήλων της απασχολούντο σε άλλους τομείς (π.χ. γραμματειακή εργασία).

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

rapid tests koronoios
ΣΥΣΚΕΨΗ 1 e1632662454652
xasis 1
ΕΡΜΟΥ1