Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για τους πίνακες κατάταξης

Οι πίνακες, που ανοίγουν ξανά μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, θα δώσουν την ευκαιρία στους νέους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν για πρώτη φορά τα «χαρτιά» τους και στους παλαιότερους να προσθέσουν τα «προσόντα» που έχουν αποκτήσει την τελευταία τριετία.

προσλήψεις εκπαιδευτικών

Ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια, ανοίγουν ξανά οι πίνακες κατάταξης για τους εκπαιδευτικούς, από όπου και θα προκύψουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της επόμενης χρονιάς.

Στάλθηκαν χτες στο Εθνικό Τυπογραφείο, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ του proson για το χρονοδιάγραμμα του ΑΣΕΠ, οι δύο προκηρύξεις (1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023) των εκπαιδευτικών, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για το άνοιγμα των πινάκων κατάταξης, των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι πίνακες, που ανοίγουν ξανά μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, θα δώσουν την ευκαιρία στους νέους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν για πρώτη φορά τα «χαρτιά» τους και στους παλαιότερους να προσθέσουν τα «προσόντα» που έχουν αποκτήσει την τελευταία τριετία.

Βάσει των πινάκων αυτών θα προκύψουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα σχολεία όλης της χώρα την επόμενη σχολική χρονιά. Να σημειώσουμε εδώ ότι στην περίπτωση που προκύψουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, αυτοί θα γίνουν από τους υπάρχοντες πίνακες, οι οποίοι έχον ισχύ έως τα τέλη Αυγούστου του 2023.

Τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα κατάταξης, κατά κλάδο και ειδικότητα για τις δύο προκηρύξεις των εκπαιδευτικών υπάρχουν αναλυτικά στα δύο συνοδευτικά αρχεία: 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023.

Πότε θα «τρέξουν» οι αιτήσεις

Από τη στιγμή που «έφυγαν» για το τυπογραφείο οι δύο προκηρύξεις, χρειάζονται ορισμένες ημέρες για να πάρουν ΦΕΚ. Το πιθανότερο σενάριο, είναι τα σχετικά ΦΕΚ να δημοσιευθούν εντός της επόμενης εβδομάδας και μάλιστα προς τα τέλη της.

Από τη στιγμή που θα πάρουν ΦΕΚ, θα μεσολαβήσουν περίπου 10 ημέρες μέχρι την έναρξη των αιτήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών στο ΑΣΕΠ θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου και θα διαρκέσουν για περίπου τρεις εβδομάδες.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί έχουν να αναμένουν και την πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας, για να καταθέσουν τα χαρτιά τους στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προκηρύξεις της ειδικής αγωγής, οι δύο προσκλήσεις είχαν «τρέξει» σχεδόν ταυτόχρονα.

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

Τα προσωρινά αποτελέσματα κατάταξης των εκπαιδευτικών αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του καλοκαιριού, εκτός εάν την ίδια περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι βουλευτικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, θα ανακοινωθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και σχηματιστεί η νέα Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, επειδή η στελέχωση των σχολείων είναι ένα καίριο ζήτημα, υπάρχει η πρόβλεψη για να παρακαμφθεί (μέσω απόφασης του ΣτΕ), το «πάγωμα» της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια των εκλογών.

«Ήξεις, αφήξεις» το θέμα των διορισμών

Όσον αφορά το ζήτημα των μόνιμων διορισμών, τόσο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όσο και η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων αποφεύγουν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση και απαντούν συνήθως με τη «γλώσσα του Μαντείου των Δελφών».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αφήνει ένα ανοικτό «παραθυράκι» για νέους μόνιμους διορισμούς. Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς άλλωστε, αφού βρισκόμαστε, σε μία άκρως «ζωντανή» προεκλογική περίοδο.

Λίγες μέρες πριν η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στο Mega και σε ερώτηση του δημοσιογράφου είπε ότι «οι μόνιμοι διορισμοί των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσουν, αλλά δεν θα ολοκληρωθούν, γιατί είναι εκλογική χρονιά και υπάρχουν συνταγματικές απαγορεύσεις και περιορισμοί».

Στις αρχές του Ιανουαρίου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο Mega, σε ερώτηση για πότε θα γίνουν οι επόμενοι διορισμοί εκπαιδευτικών είπε πως φέτος λόγω εκλογών δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ωστόσο οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών θα γίνουν κανονικά.

Όμως και στη συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, για τα τρέχοντα ζητήματα της εκπαίδευσης οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών το 2023 δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε και αποκλείστηκαν.

 

Πηγή: proson.gr