Προσοχή στην αδικαιολόγητη εμβολιοφοβία

image 615658
ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Σε μια κοινωνία όπου η διάχυση της πληροφορίας είναι ευρύτατη και ταχύτατη, είναι σημαντικό το περιεχόμενο να “φιλτράρεται” με μπόλικη λογική και γνώση. Σηκώθηκε λοιπόν ταχύτατα ένας κουρνιαχτός για ένα περιστατικό στην Κέρκυρα και πριν πανικοβληθεί ο κόσμος σε ένα κύμα εμβολιοφοβίας, καλό θα ήταν να υπάρξουν μερικές διευκρινίσεις και εξηγήσεις.
Μία νοσηλεύτρια εκδήλωσε Σύνδρομο Guillain-Barré μετά και την 2η δόση εμβολιασμού.
Πρόκειται για μια οξεία αυτοάνοση απομυελινωτική νευροπάθεια. Μπερδεύεται δηλαδή το ανοσοποιητικό και επιτίθεται στην μυελίνη (το “μονωτικό πλαστικό”, αν θέλετε) που περιβάλει τα περιφερικά νεύρα. Είναι μια κατάσταση κατά κανόνα αναστρέψιμη και ιάσιμη, ιδίως αν ανιχνευθεί εγκαίρως.
Συμβαίνει μετά από λοιμώξεις του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού, ιογενείς και μη, όπως και εξαιρετικά σπάνια μετά από εμβολιασμό (συμπεριλαμβανόμενου αυτού της γρίπης που κάνουμε κάθε χρόνο). Στη χώρα μας είναι το πρώτο ή 2ο περιστατικό που περιγράφεται σε περίπου 500.000 εμβολιαστικές πράξεις. Δεν αλλάζει σε τίποτα το γενικό προφίλ ασφαλείας του εμβολίου, όσο και να θέλουν να σας κατατρομάξουν οι “καλοθελητές”.
Και μια επιπλέον σκέψη: Αν η “φυτευτή” πρωτεΐνη Spike του εμβολίου προκάλεσε στη νοσηλεύτρια για κακή της τύχη αυτή την αυτοανοσία, η σαφώς αφθονότερη Spike μιας λοίμωξης από τον ίδιο τον SARS-CoV-2 στον ίδιο άνθρωπο που είχε αυτή την απρόβλεπτη “ανοσο-ιδιοσυγκρασία” τι θα μπορούσε να προκαλέσει; Σίγουρα και πέρα από όλα τα άλλα, ένα σύνδρομο Guillain-Barré, ενδεχομένως και πολύ βαρύτερο. Εξάλλου στην νόσηση από Covid-19 έχουν περιγραφεί με συχνότητα πολύ μεγαλύτερη αντίστοιχα περιστατικά στη διεθνή βιβλιογραφία (είναι αυτό που σας λέμε ότι δεν είναι “απλά ένας ιός” και ότι κάνει πολλές ζημιές και με πολλούς τρόπους).
Περαστικά, λοιπόν, στην συνάδελφο υγειονομικό και μην αφήνετε να σας τρομάξουν οι “πονηροί”!

* Ο Γεράσιμος Γραμματικόπουλος είναι ιατρός, νευρολόγος στο Neuron Πρότυπο Νευρολογικό Κέντρο.
Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

potamos peiros
ΚΟΥΝΙΝΑ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 780x436 1
ναρκωτικα
ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ