Προσωπικός Γιατρός: Τείχος αντίστασης από ιδιώτες γιατρούς της Πάτρας – Γιατί οξύνεται το πρόβλημα

Πατρινοί γιατροί δήλωσαν επιφυλακτικοί να αναλάβουν καθήκοντα Προσπωπικού Γιατρού διότι οι ειδικότητες που κατέχουν και το αντικείμενό τους αποτελούν εξειδίκευση της παθολογίας.

Προσωπικός Γιατρός: Τείχος αντίστασης από ιδιώτες γιατρούς της Πάτρας – Γιατί οξύνεται το πρόβλημα Υπάρχουν περιορισμοί στη συνταγογράφηση και προβλέψεις για πρόστιμα εάν κάποιος γιατρός γράψει φάρμακο που δεν είναι στο δικό του αντικείμενο

Η πρόσθεση δέκα ακόμα ιατρικών ειδικοτήτων στον κατάλογο των Προσωπικών Γιατρών, αντί να λύνει το πρόβλημα μάλλον το οξύνει.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρόσθεσε επιπλέον τις ειδικότητες αυτές ελπίζοντας ότι θα καλύψει τα ιατρικά κενά που δημιουργεί η μειωμένη συμμετοχή των παθολόγων και γενικών γιατρών στον θεσμό, κι έτσι να βρεθεί Προσωπικός Γιατρός για όλους τους πολίτες.

Θα βρεθεί;

Προσωπικός Γιατρός: Τείχος αντίστασης από ιδιώτες γιατρούς της Πάτρας – Γιατί οξύνεται το πρόβλημα«Υπάρχει πολύ μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των συναδέλφων» μας μεταφέρει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Αννα Μαστοράκου, και εξηγεί:

«Μου τηλεφώνησαν πολλοί συνάδελφοι μόλις έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις. Αρκετοί δήλωσαν επιφυλακτικοί διότι οι ειδικότητες που κατέχουν και το αντικείμενό τους αποτελούν εξειδίκευση της παθολογίας. Για να καταλάβουν και οι πολίτες η παθολογία είναι ένας βασικός κορμός στην εκπαίδευσή τους αλλά δεν είναι το αντικείμενο στο οποίο έχουν εξειδικευτεί».

Ρωτήσαμε την κ. Μαστοράκου τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

«Για παράδειγμα, όπως μου ανάφερε συνάδελφος, υπάρχουν περιορισμοί στη συνταγογράφηση. Υπάρχουν προβλέψεις για πρόστιμα εάν κάποιος γιατρός γράψει φάρμακο που δεν είναι στο δικό του αντικείμενο. Επομένως, πώς ένας Προσωπικός Γιατρός που δεν είναι παθολόγος θα συνταγραφήσει φάρμακα που του απαγορεύονται;»

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που έθεσαν γιατροί της πόλης στην κ. Μαστοράκου αφορά την «ιατρική ευθύνη απέναντι στον ασφαλισμένο. Μπορεί να υπάρξει συμβάν καθαρά παθολογικό πώς θα το αντιμετωπίσει ο μη αρμόδιος γιατρός; Για παράδειγμα, ένα φυσίατρος που είναι για την αποκατάσταση πώς μπορεί να αναλάβει ένα περιστατικό πυελονεφρίτιδας; Από τις πρώτες καταγραφές που έχω κάνει των αντιδράσεων των συναδέλφων δεν είναι θετικό το κλίμα για την ένταξή τους στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού κυρίως με την επισήμανση ότι η εξειδικευμένη γνώση δεν επιτρέπει να αναλάβουν υπό την ευθύνη τους και να κατευθύνουν ένα τόσο μεγάλο πληθυσμό που μπορεί να εμφανίσει τα πάντα».

Προσωπικός Γιατρός: Μέχρι πότε «παγώνουν» τα πέναλτι

Ωστόσο, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών έχει στείλει στους εμπλεκόμενους γιατρούς όλο το νομικό πλαίσιο που διέπει τον νέο θεσμό και τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν και πόσοι θα θελήσουν να τον πλαισιώσουν.

Οι ειδικότητες που προστέθηκαν

Σύμφωνα με την απόφαση, ως Προσωπικοί Ιατροί ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής ειδικότητες:

α) αιματολογίας,

β) γαστρεντερολογίας,

γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας,

δ) καρδιολογίας,

ε) νευρολογίας,

στ) νεφρολογίας,

ζ) ρευματολογίας,

η) παθολογικής ογκολογίας,

θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και

ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ