Προτεραιότητα, αλλά όχι ακρωτηριασμός

Προτεραιότητα, αλλά όχι ακρωτηριασμός

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΓΙΑΝΝΗ *

Μεγάλη αύξηση εισαγωγών ασθενών με αιμορραγίες εγκεφάλου παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Ερευνα που ήδη δημοσιεύθηκε σε ξενόγλωσσο επιστημονικό περιοδικό προ ημερών αναφέρει πολλαπλάσιες εισαγωγές  υπαραχνοειδών  αιμορραγιών στη Δυτική Ελλάδα, συγκρινόμενες με παλαιότερες εποχές.

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία οφείλεται συνήθως σε ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου και είναι νόσος με μεγάλη θνητότητα που αγγίζει το 30%. Προδιαθεσικοί παράγοντες για τη δημιουργία και ρήξη ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος θεωρούνται η υπέρταση, η λήψη αλκοόλ, το κάπνισμα κ.ά. Η αντιμετώπισή της είναι με χειρουργείο ή εμβολισμό. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών είναι το μοναδικό κρατικό Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Ελλάδα που διαθέτει τμήμα νευροεπεμβατικής παρέμβασης (συνεργάτες οι κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής, και ο κ. Πέτρος Ζαμπάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας) σε συνδυασμό με πλήρη Νευροχειρουργική υποστήριξη σε 24ωρη βάση. Δέχεται δε όλα τα περιστατικά από τη Δυτική Ελλάδα (από Καλαμάτα μέχρι Ιωάννινα) ως μοναδικό κέντρο για την αντιμετώπιση της νόσου. Η Νευροχειρουργική κλινική είναι επίσης κέντρο για αντιμετώπση όγκων εγκεφάλου, τραύματος, κακώσεων και εκφυλιστικών νόσων της σπονδυλικής στήλης.

Στη μελέτη της Νευροχειρουργικής κλινικής, σε συνεργασία με τη Νευρολογική κλινική, που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό Neurological Sciences στο τεύχος Μαρτίου (Neurol Sci. 2021 Mar 21:1-6) αναφέρεται στατιστικά σημαντική αύξηση των εισαγωγών στη Νευροχειρουργική κλινική της επικίνδυνης αυτής νόσου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ήδη δημοσιευμένες μελέτες για τις εισαγωγές άλλων επειγόντων περιστατικών, για παράδειγμα καρδιολογικών (οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου, κ.ά.) ή τραύματος που φαίνεται να μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας  Covid.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 99 ασθενών παρατηρήθηκε ότι οι εισαγωγές με υπαραχνοειδή αιμορραγία ανά εβδομάδα, αυξήθηκαν κατά  64%, με αντίστοιχη αύξηση στα χειρουργεία και στους εμβολισμούς που πραγματοποιήθηκαν. Αυτό οδήγησε σε αυξημένο φορτίο νοσηλείας και είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος νοσηλευόμενων στην Νευροχειρουργική κλινική δεν μειώθηκε παρά την πλήρη αναστολή των τακτικών χειρουργείων.

Στην μελέτη δεν μελετήθηκαν πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των εισαγωγών (όπως πιθανολογούμενο αυξημένο stress με συνοδό υπέρταση, κάπνισμα ή άλλα), συνεπώς δεν ανεδείχθη σαφής αιτιολογική σχέση για το τι οδήγησε στην αύξηση των εγκεφαλικών αιμορραγιών.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εν μέσω της πανδημίας και άλλες νόσοι αποτελούν δυνητικό αίτιο θανάτου ή αναπηρίας πέραν του Covid, και άρα χρειάζεται αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα του συστήματος υγείας για την αντιμετώπισή τους. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες (ιατροί, προσωπικό, αίθουσες χειρουργείου και υλικοτεχνική υποδομή) πρέπει να διατίθενται χωρίς περιορισμούς ή περικοπές ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες.

Η προτεραιότητα που δίνεται στην αντιμετώπιση των ασθενών με Covid, αν και φαίνεται λογική, δεν πρέπει να οδηγεί σε ακρωτηριασμό άλλες ειδικότητες όπως η Νευροχειρουργική, γιατί τότε τα θύματα της πανδημίας θα είναι πολλαπλάσια και δεν θα αφορούν μόνο ασθενείς που νοσηλεύονται συνεπεία του κορονοϊού.

* Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντογιάννης είναι καθηγητής Νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ