«Πρώτο ένσημο»: Τι προβλέπεται για τους μακροχρόνια ανέργους και τι αλλάζει

Αλλάζουν τα δεδομένα για το «πρώτο ένσημο» και στο πρόγραμμα επιδότησης σε ανέργους.

«Πρώτο ένσημο»: Τι προβλέπεται για τους μακροχρόνια ανέργους και τι αλλάζει

Αλλαγές σε μόλις δύο εκ των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να γίνουν, όπου στόχος είναι η πρόσληψη ανέργων. Αυτό προβλέπεται από το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Οι τροποποιήσεις αφορούν στο πρόγραμμα επιδότησης του 100% των εισφορών και το «πρώτο ένσημο» που αφορά στην πρόσληψη ανέργων νέων χωρίς προϋπηρεσία.

Με το νέο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, μεταξύ άλλων προτείνονται στο άρθρο 59 τα εξής:

Ειδικό προνομιακό φορολογικό καθεστώς

  • Της επιδότησης με διακόσια (200) ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο, στο πλαίσιο λειτουργίας του ανοιχτού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δημιουργία εκατό χιλιάδων (100.000) νέων θέσεων εργασίας,
  • Της επιδότησης με διακόσια (200) ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις-εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου,
  • Της επιδότησης με χίλια διακόσια (1.200) ευρώ, στο πλαίσιο λειτουργίας του ανοικτού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Πρώτο Ένσημο». (άρθρο 59).

Η επιδότηση των 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Πρώτο ένσημο»

Το ποσό της επιδότησης των 1.200 ευρώ καταβάλλεται ως εξής:

α) – Ποσό 600 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.

– Ποσό 600 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

β) Σε περίπτωση σύμβασης εργασίας μερικής απασχόλησης, για την καταβολή της επιδότησης της εφαρμόζεται αναλογικά η σχετική διάταξη.

γ) Η παραπάνω επιδότηση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η ισχύς της νέας διάταξης αυτής «τρέχει» από την έναρξη ισχύος των αρχικών σχετικών διατάξεων, δηλαδή από 12 Νοεμβρίου 2021.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Με αργούς ρυθμούς η υποβολή, προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο
Κατώτατος μισθός
Εξοχική κατοικία: Ανατροπές φέρνει το Airbnb – Ποιες είναι οι τιμές για τη σεζόν
Καθημερινές αυξήσεις-σοκ στη βενζίνη - Σκέψεις της κυβέρνησης για επέκταση Fuel Pass και για νέα μέτρα