Προϋπολογισμός 2027: «Ναι» από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αλλά με αστερίσκους για ανάπτυξη, επενδύσεις και πληθωρισμό
Το ΕΔΣ θεωρεί εφικτούς τους δημοσιονομικούς στόχους, βλέπει όμως χαμηλότερη ανάπτυξη το 2027 και προειδοποιεί για το επενδυτικό κενό μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και τις πιέσεις από την ενέργεια

Θετική είναι η αποτίμηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τις βασικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2027, χωρίς ωστόσο να λείπουν σημαντικές επιφυλάξεις για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τον πληθωρισμό και την πορεία του δημόσιου χρέους.
Το Συμβούλιο κρίνει ότι οι βασικές προβλέψεις του Προσχεδίου βρίσκονται μέσα σε αποδεκτό εύρος και διαπιστώνει παράλληλα συμμόρφωση με τους ειδικούς αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Η θετική αυτή αξιολόγηση συνοδεύεται, ωστόσο, από σειρά προειδοποιήσεων για τους κινδύνους που περιβάλλουν το βασικό οικονομικό σενάριο.
Χαμηλότερα βλέπει την ανάπτυξη το ΕΔΣ
Το Προσχέδιο προβλέπει ανάπτυξη 2% για το 2026 και 2,3% για το 2027.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εμφανίζεται πιο συγκρατημένο, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,9% το 2026 και 2% το 2027.
Η μεγαλύτερη απόκλιση εντοπίζεται επομένως στο 2027 και συνδέεται κυρίως με την επιφυλακτικότητα του Συμβουλίου για το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί η ισχυρή επενδυτική δυναμική μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Για το 2026, η πρόβλεψη του ΥΠΕΘΟ για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο 2%, ενώ το ΕΔΣ διατηρεί την εκτίμησή του στο 1,9%.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ρυθμό μεγέθυνσης 1,9%.
Το μεγάλο στοίχημα των επενδύσεων
Για το 2027, το οικονομικό σενάριο του Προσχεδίου βασίζεται σε αύξηση των επενδύσεων κατά 7,9%, της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,5% και της δημόσιας κατανάλωσης κατά 1,4%.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί καθοριστικής σημασίας την επίτευξη αυτού του επενδυτικού στόχου.
Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων που ενσωματώνεται στο Προσχέδιο είναι αισθητά υψηλότερος από τις διαθέσιμες προβλέψεις διεθνών οργανισμών, γεγονός που εξηγεί και τη μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα του ΕΔΣ για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2027.
Η ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης στο τέλος του 2026 καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη τη μετάβαση σε νέα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μη χαθεί η επενδυτική δυναμική.
Πληθωρισμός 3,6% το 2026 και 2,4% το 2027
Στο μέτωπο των τιμών, το Προσχέδιο προβλέπει πληθωρισμό, με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στο 3,6% για το 2026 και στο 2,4% για το 2027.
Το ΕΔΣ επισημαίνει ότι κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2026 ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώθηκε ήδη στο 3,6%.
Την ίδια περίοδο, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10,6% σε ετήσια βάση.
Η επιμονή των υψηλών ενεργειακών τιμών θεωρείται ένας από τους βασικούς κινδύνους, καθώς η αύξηση του κόστους παραγωγής μπορεί σταδιακά να μεταφερθεί στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών και να καθυστερήσει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3%
Οι δημοσιονομικές προβλέψεις προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2026 και 3,3% το 2027, μετά το 4,9% που καταγράφηκε το 2025.
Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται επίσης να παραμείνει πλεονασματικό, στο 0,6% του ΑΕΠ το 2026 και στο 0,3% το 2027.
Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι στόχοι αυτοί στηρίζονται στην καλύτερη πορεία των εσόδων και στη συγκρατημένη εξέλιξη των δαπανών.
«Η μέχρι σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει, σε σημαντικό βαθμό, τη θετική δημοσιονομική εικόνα και ενισχύει την εκτίμηση ότι ο αναθεωρημένος στόχος για το 2026 είναι εφικτός», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΔΣ.
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2026 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 8,9 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ, σε ταμειακή βάση.
Το Συμβούλιο σημειώνει, πάντως, ότι η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει να μην εμφανιστούν έκτακτες δημοσιονομικές πιέσεις και να συνεχιστεί η δημοσιονομική σύνεση.
Στο 128,8% του ΑΕΠ το χρέος το 2027
Η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους προβλέπεται να συνεχιστεί.
Από 146,1% του ΑΕΠ το 2025, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 136,8% το 2026 και στο 128,8% το 2027.
Το ΕΔΣ συνδέει την πτωτική πορεία με τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, την ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη και την ευνοϊκή διαφορά ανάμεσα στη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ και στο έμμεσο επιτόκιο δανεισμού.
Παρά τη σημαντική μείωση, όμως, επισημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να βρίσκεται πολύ πάνω από την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ.
Οι καθαρές δαπάνες πάνω από τα συνιστώμενα όρια
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον κανόνα των καθαρών δαπανών.
Η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών προβλέπεται στο 8% το 2026, έναντι συνιστώμενου ορίου 3,6%, και στο 3,6% το 2027, έναντι ορίου 3,1%.
Η υπέρβαση αυτή αποτυπώνεται σε σωρευτικό υπόλοιπο του λογαριασμού ελέγχου 0,3% του ΑΕΠ το 2026 και 0,5% το 2027.
Με την ενσωμάτωση, ωστόσο, της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες και την ενεργειακή ασφάλεια, το αντίστοιχο υπόλοιπο του ενισχυμένου λογαριασμού ελέγχου περιορίζεται σχεδόν στο μηδέν.
Οι τέσσερις μεγάλοι κίνδυνοι
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο εντοπίζει σειρά εξωτερικών και εσωτερικών κινδύνων που μπορούν να ανατρέψουν το βασικό σενάριο.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι γεωπολιτικές εντάσεις από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η αύξηση των επιτοκίων.
Στο εσωτερικό μέτωπο, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην πορεία των επενδύσεων μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το τελικό συμπέρασμα του Συμβουλίου είναι ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις του Προσχεδίου μπορούν να υιοθετηθούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι θεωρούνται εφικτοί, με συμμόρφωση προς τους αριθμητικούς κανόνες.
Την ίδια στιγμή, όμως, η μεγάλη εξάρτηση της ανάπτυξης από τις επενδύσεις, ο επίμονος πληθωρισμός, το υψηλό δημόσιο χρέος και η διεθνής αβεβαιότητα διατηρούν την ανάγκη για συνεχή δημοσιονομική επαγρύπνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- ΕΣΠΑ: Έως 5 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων
- Revolut: Η ψηφιακή τράπεζα που απειλεί τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κολοσσούς
- Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2027: Ανάπτυξη 2,3%, αλλά με «αγκάθι» τον πληθωρισμό και τα ακριβά καύσιμα
- Αφήνουν το ΙΧ, πιάνουν ΚΤΕΛ – Το ακριβό καύσιμο αλλάζει τις συνήθειες των επιβατών
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News