Πυρκαγιές Ηλεία: Στον Πύργο Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού

Στις έρευνες για την εξακρίβωση των αιτΙών εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Ηλεία, συμμετέχουν στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από την Αθήνα και της ΔΑΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

πυρκαγιές

Οι έρευνες του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και επίπεδο αρχηγείου, για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε κοινότητες του Δήμου Πύργου.

Ηλεία: Πλιάτσικο μετά τις φωτιές, «μπούκαραν» στο σπίτι του Τζόρτζεβιτς

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» στις έρευνες που ξεκίνησαν άμεσα για την εξακρίβωση των αιτών εκδήλωσης των πυρκαγιών και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό συμμετέχουν στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από την Αθήνα καθώς και του Κλιμακίου της ΔΑΕΕ της Δυτικής Ελλάδας.

Οι ερευνητές ΔΑΕΕ έχουν μεταβεί, στα πλαίσια του προανακριτικού τους έργου, στις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Πύργου, Αλποχώρι, Μυρτιά, αλλά και στην περιοχή των Χανακίων, και ειδικότερα στις καμένες εκτάσεις αυτών, αναζητώντας ίχνη και συλλέγοντας στοιχεία που θα μπορέσουν να τους οδηγήσουν, αρχικά στο σημείο έναρξης των πυρκαγιών καθώς και στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Παράλληλα, εκτός από την συλλογή στοιχείων, κατά το στάδιο των προανακριτικών ερευνών έχουν ληφθεί και μαρτυρικές καταθέσεις από κατοίκους.

Στο κάδρο των ερευνών, προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος εκδήλωσης της πυρκαγιάς, βρίσκεται φυσικά και το συμβάν στην περιοχή των Λαστεϊκων, στη θέση «Ντρόμπρινο» όπου η φωτιά ξέσπασε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής σε πευκόφυτη έκταση, την ώρα που οι πυροσβέστες επιχειρούσαν σε τρία μέτωπα στον Πύργο, αλλά και στην Πηνεία Ήλιδας.

Πάντως, επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζουν τουλάχιστον δύο εκδοχές, σχετικά με την εκδήλωση των πυρκαγιών στα χωριά του Πύργου. Όσον αφορά την καταστροφική φωτιά στα χωριά της Πηνείας του Δήμου Ήλιδας, οι έρευνες επικεντρώνονται σε πρώτη φάση στο Μαστραντώνη Αχαΐας και διεξάγονται από στελέχη της Πυροσβεστικής του γειτονικού νομού, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε από εκεί και μεταγενέστερα πέρασε τα σύνορα και εξαπλώθηκε και σε περιοχές της Ηλείας.

Σύλληψη ηλικιωμένου και «βαρύ» πρόστιμο στο Λάνθι

Στο μεταξύ, ακριβά πλήρωσε τη φωτιά που έβαλε σε ξερά χόρτα ένας 86χρονος στο Λάνθι. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ο ηλικιωμένος άνδρας συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, καθώς προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός μεταλλικού βαρελιού προκαλώντας πυρκαγιά, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Λάνθι, του Δήμου Πύργου.

Σε βάρος του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 4.150,78 ευρώ, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό από αμέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» μετά την κίνηση της ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος.