«Ράγισε» σπίτια η Πατρών-Πύργου, νέα προβλήματα στον αυτοκινητόδρομο

Αναφορές, από Μιντιλόγλι έως Κάτω Αχαΐα, για κατοικίες που έχουν υποστεί ρωγμές από τις δονήσεις οδοστρωτήρων και βαριά μηχανήματα, κατά την εκτέλεση απαραίτητων εργασιών. Ενημερώθηκε ο Δήμος Πατρέων και θα γίνει αυτοψία με «υποσχετική» του εργολάβου για κάλυψη των θιγόμενων ιδιοκτητών. Η πρόοδος του έργου, πάντως, πλησίασε στο 40%.

Ράγισε

Ρωγμές σε σπίτια που βρίσκονται πλησίον του εργοταξίου της Πατρών–Πύργου έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στα Βραχνέικα, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στην «Πελοπόννησο».

Τις ζημιές επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Παπαχρονόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι, υπάρχουν παρόμοιες αναφορές και από άλλους οικισμούς στην περιοχή όπου έχει αναπτυχθεί το εργοτάξιο της Πατρών–Πύργου, από το Μιντιλόγλι έως την Κάτω Αχαΐα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρονόπουλο, στα Βραχνέικα τρεις κατοικίες έχουν υποστεί ρωγμές από τις δονήσεις που προκαλούν οδοστρωτήρες και άλλα βαριά μηχανήματα που κάνουν στρώση αμμοχάλικου για να τοποθετηθεί ο ασφαλτοτάπητας.

Πρόκειται για παλιά σπίτια, που έχουν κατασκευαστεί με πλίνθους, ωστόσο δεν παύουν να είναι περιουσίες ανθρώπων που μένουν σε αυτά, γιατί προφανώς δεν έχουν που αλλού να πάνε.

Ράγισε

Οι βλάβες προκλήθηκαν σε παλιά οικήματα πλησίον του εργοταξίου

Για το θέμα ενημερώθηκε ο Δήμος Πατρέων και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», ζητήθηκε συνάντηση με τους εργολάβους από την αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού Τασία Τογιοπούλου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτοψία στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές για να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Πάντως, πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι ο εργολάβος έχει έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα αποζημιωθούν πλήρως από την ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει το έργο, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολυμπία Οδός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις απαλλοτριώσεις κατά μήκος του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου για να πάρει όσα παρακείμενα οικήματα βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από το εργοτάξιο.

Οι συγκεκριμένες «αβαρίες» δεν είναι οι μόνες που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο πρώτο εργοτάξιο της Πατρών–Πύργου.

Πρόσφατα, όπως αποκάλυψε πρώτη η «Π» και επιβεβαίωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αναστασία Κουμούση, στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής βρέθηκαν αρχαία σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπως και ένα ιταλικό πολυβολείο από τον πόλεμο του ΄40.

Από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών και της παραχωρησιούχου υπάρχει η διαβεβαίωση ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις δεν θα σταθούν εμπόδιο στην έγκαιρη παράδοση του έργου, το οποίο έχει ξεπεράσει σε ποσοστό το 40%. Η πρόοδος στο τμήμα Μιντιλόγλι – Κάτω Αχαϊα σκαρφάλωσε στο 37% από το 27% στις αρχές του έτους. Εδώ τρέχουν τα έργα σε βαθμό που υπάρχει η αισιοδοξία πως θα πιαστεί το 50% στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο. Αναφορικά με τις ασφαλτοστρώσεις, αυτές πραγματοποιούνται σε μήκος 4-5 χιλιομέτρων και θα επεκταθούν ακόμα περισσότερο μέχρι το καλοκαίρι.