«RANIS»: Ενα πατρινό ελαιόλαδο «χρυσάφι»

«RANIS»: Ενα πατρινό ελαιόλαδο «χρυσάφι»

Πολλοί δεν το ξέρουν, αλλά η Πάτρα έχει τη δική της ποικιλία ελιάς, η οποία έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον των ειδικών γευσιγνωσίας, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγει.

Η ποικιλία ελιάς «Πατρινή» -γνωστή και ως «Κουτσουρελιά»- θα αποτελέσει το κύριο θέμα της  διαδικτυακής εκπομπής «Λάδι στη φωτιά», που θα προβληθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Ιnstagram, από το λογαριασμό της συμβουλευτικής ομάδας για την γαστρονομία του ελαιολάδου Oliverse (@oliverse.gr – https://www.instagram.com/oliversegr/).

Σκοπός του επεισοδίου αυτού, είναι η ανάδειξη της εν λόγω σπάνιας ποικιλίας και του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που παράγει, καθώς και η αναβάθμιση του στην ευρύτερη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού.

Οι «τηλεθεατές» θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά της «Πατρινής», μέσα από την παρουσίαση 17 ξεχωριστών, εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων από ισάριθμους παραγωγούς. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το νεοαφιχθέν ελαιόλαδο «Ranis», προϊόν  του πατρινού γεωπόνου Σπύρου Αναγνωστόπουλου.

Οπως εξήγησε ο ίδιος στην «Π», η ποικιλία ελιάς «Πατρινή», έχει τις ρίζες της στην περιοχή ήδη από τον 12ο αιώνα, στα χρόνια Φραγκοκρατίας. Σήμερα σώζονται δένδρα ηλικίας άνω των 800 ετών, στις περιοχές της Πλατανόβρυσης, στη Χαλανδρίτσα και στον κάμπο της.

Μέχρι πρότινος, η συγκεκριμένη ποικιλία βρισκόταν στην αφάνεια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι καταναλωτές να τη βρουν στα ράφια των καταστημάτων, ως επώνυμο εμφιαλωμένο, μονοποικιλιακό και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Ομως, το τελευταίο διάστημα, διάφοροι ελαιοπαραγωγοί «επένδυσαν» στην «Πατρινή», στοχεύοντας στην ποιότητα, τόσο του περιεχομένου όσο και της συσκευασίας των προϊόντων τους, ενώ ο ίδιος σε συνεργασία με τον Δήμου Ερυμάνθου, κάνουν μια προσπάθεια, για να πιστοποιήσουν τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς, ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης.

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ «RANIS»

Ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος είναι ένας παραγωγός που επένδυσε στην ποικιλία «Πατρινή» καθώς είδε την μεγάλη αξία του ελαιολάδου που παράγεται από αυτήν. Σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακογνωσίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δημιούργησε το ελαιόλαδο «Ranis», ένα αγουρέλαιο με πιστοποιημένες καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Προς το παρόν, η παραγωγή του είναι πολύ μικρή και εξειδικευμένη, γι΄αυτό και απευθύνεται σε επιλεγμένους πελάτες, με αντίληψη της αξίας της υγιεινής διατροφής.

Αξίζει να αναφερθεί πως, το καινοτόμο προϊόν του Σπύρου Αναγνωστόπουλου βραβεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Τρόφιμα και έχει λάβει πιστοποίηση του ΕΚΠΑ, για προστασία από καρδιολογικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως και επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η υψηλή προστιθέμενη αξία του προϊόντος, αντικατοπτρίζεται στην τιμή του. Η εξαιρετικής αισθητικής συσκευασία των 500 ml του ελαιόλαδου «Ranis», πωλείται στα 35 ευρώ και μέχρι ώρας, διατίθεται μόνο στη γερμανική αγορά, όμως, στους άμεσους στόχους του δημιουργού του, είναι η λειτουργία e-shop για την διάθεσή του και στην εγχώρια αγορά.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapandreou@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ