Ρεκόρ εξαγωγών για την Ελλάδα το α’ πεντάμηνο του 2022

Οι εξαγωγές έκαναν νέο ρεκόρ και ανήλθαν σε 20,5 δισ. ευρώ, έναντι των 15,2 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα (+34,9%) και των 12,2 δισ. ευρώ το 2020 (+67,8%), σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, που γνωστοποίησε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.

Ρεκόρ εξαγωγών για την Ελλάδα το α’ πεντάμηνο του 2022

Θεαματική αύξηση κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές το α’ πεντάμηνο του 2022, τόσο έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος όσο και του 2020. Ωστόσο, προβληματισμός εκφράζεται για την αύξηση και των εισαγωγών και στην επίπτωση που θα έχουν στο εμπορικό έλλειμμα.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές έκαναν νέο ρεκόρ και ανήλθαν σε 20,5 δισ. ευρώ, έναντι των 15,2 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα (+34,9%) και των 12,2 δισ. ευρώ το 2020 (+67,8%), σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, που γνωστοποίησε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.

Πέραν των θετικών εξελίξεων σε επίπεδο εξαγωγών, ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει την ανησυχία του για την ταχύτητα με την οποία «τρέχουν» και οι εισαγωγές στη χώρα μας, οι οποίες στο πρώτο πεντάμηνο φέτος καταγράφηκαν αυξημένες σε ποσοστό κατά 50,1%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα στοιχεία για τις εισαγωγές στη χώρα μας «εντείνουν την ανησυχία που προκύπτει από τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς η αξία των εισαγωγών ξεπερνά σε ποσοστό άνω του 70% την αξία των εξαγωγών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒΕ στην ανακοίνωσή του.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Μάιο

Σε ό,τι αφορά την αξία των εξαγωγών για το μήνα Μάιο φέτος, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι αυτή διαμορφώθηκε στο ποσό των 4,7 δισ. ευρώ, από 3,2 δισ. ευρώ τον Μάϊο του 2021 και 2,1 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2020, «με την αύξηση σε απόλυτη τιμή να διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι και σε 2,6 δισ. ευρώ με πρόπερσι», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο ποσό των 7,8 δισ. ευρώ, από 4,9 δισ. ευρώ τον Μαϊο πέρυσι (+60,3%), με το εμπορικό έτσι έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 3,1 δισ. ευρώ, αυξημένο σε ποσοστό κατά 84,7% έναντι του Μαϊου του 2021, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές Μαΐου φέτος, ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ, από 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2021 και 1,7 δισ. ευρώ τον Μάϊο του 2020, με την ποσοστιαία αύξηση στο 33,8% και 69,7% αντίστοιχα. Οι εισαγωγές, ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ τον Μάϊο φέτος και το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,5 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, χαρακτηρίζει ο ΣΕΒΕ το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι κατέγραψαν αύξηση εξαγωγών στο πρώτο πεντάμηνο φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και συγκεκριμένα: βιομηχανικά κατά 43,5%, τρόφιμα +18,1%, χημικά +8%, μηχανήματα και οχήματα +33%, διάφορα βιομηχανικά προϊόντα+22,9%, πρώτες ύλες +13,5%, ποτά και καπνά +6,5%, λίπη και έλαια +6,7% και μη ταξινομημένα προϊόντα +41%. Υπογραμμίζεται ότι από το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, τα 11,3 δισ. ευρώ, ήτοι το 55%, απεστάλη στα κράτη-μέλη της ΕΈ.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρονικό κατάστημα πούλησε παπούτσια αξίας 2,8 εκατ. ευρώ χωρίς να εκδώσει αποδείξεις!
Power Pass - Fuel Pass: Μέχρι πότε γίνονται οι αιτήσεις για το επίδομα βενζίνης - Ερχεται έκτακτη πληρωμή για το επίδομα ρεύματος
Το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας- Τι θα αλλάξει από τις 20 Αυγούστου
Έρχεται νέο κουπόνι διακοπών έως 300 ευρώ - Πότε οι αιτήσεις στο vouchers.gov.gr