Reuters: Ο Τραμπ εντείνει την οικονομική πίεση στο Ιράν εν μέσω βαθιάς ύφεσης
Το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,4%, ενώ επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των Ιρανών
Η οικονομική πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν εντείνεται, την ώρα που η ιρανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση και αυξανόμενες κοινωνικές πιέσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμούσε ήδη, πριν από την τελευταία κλιμάκωση της έντασης, ότι η οικονομία του Ιράν θα συρρικνωθεί κατά 5,4% μέσα στο 2026. Η πρόβλεψη αυτή, όπως επισημαίνεται, ενδέχεται να επιδεινωθεί εφόσον συνεχιστεί η αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται οικονομικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες μόλις το 3% των ιρανικών νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα μπορεί πλέον να καλύψει το κόστος ενός πλήρους καλαθιού τροφίμων. Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει τη σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης και τις έντονες πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, το Reuters αναφέρεται σε πληροφορίες περί εσωτερικών διαφωνιών στους κόλπους της ιρανικής ηγεσίας για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ιρανικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη τέτοιων διαφωνιών μεταξύ πολιτικών ή στρατιωτικών παραγόντων.
Επιπλέον, δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από την Τεχεράνη σχετικά με δηλώσεις που αποδίδονται σε Ιρανό διπλωμάτη και περιλαμβάνονται στο ίδιο δημοσίευμα, με αποτέλεσμα οι σχετικές αναφορές να παραμένουν ανεπιβεβαίωτες από επίσημες πηγές.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Καθαρίστε φρούτα και λαχανικά όπως οι γιαγιάδες: Το κόλπο των 20 λεπτών που απομακρύνει έως 98% των βακτηρίων
Ήρθε το patch που μετρά τη χοληστερόλη από τον ιδρώτα σου
«Τζάμπολ» για το Τουρνουά Μπάσκετ 3Χ3 «Γιώργος Δημήτρουλας» στα Καλάβρυτα ΦΩΤΟ
Κάθε πότε πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση στο κινητό και γιατί είναι σωτήριο;
Το νέο Pixel Watch της Google έχει ανίχνευση αναπνευστικής έκτακτης ανάγκης και καλεί μόνο του ασθενοφόρο
Ο Πάνος Μουζουράκης σε μουσική βραδιά στο Αίγιο ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα πάρετε voucher 100 ευρώ για γυαλιά οράσεως
Το Claude διαβάζει πλέον τις καρτέλες σου και συνεχίζει τη δουλειά στον υπολογιστή
