Ρεύμα: «Χτυπά» θανατηφόρα το 67% των επιχειρήσεων στην Αχαΐα

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Αχαΐας, που ζητά να πληρώνεται το 50% των λογαριασμών και το υπόλοιπο να «παγώνει» και να εξολφείται σε πολλές δόσεις.

Ρεύμα: «Χτυπά» θανατηφόρα το 67% των επιχειρήσεων στην Αχαΐα

Παρά τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση με επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να παραλαμβάνουν λογαριασμούς που πραγματικά, προκαλούν… ηλεκτροπληξία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί γνωστή επιχείρηση εστίασης στον κόμβο του πρώην ΤΕΙ της Πάτρας, όπου ο ιδιοκτήτης υπέστη… «ηλεκτροσόκ» όταν άνοιξε τον φάκελο του λογαριασμού.
Από ποσό περίπου 2.500 ευρώ που πλήρωνε υπό κανονικές συνθήκες, ο νέος λογαριασμός εκτοξεύθηκε στις 8.000 ευρώ, με τον ιδιοκτήτη της να δηλώνει αδυναμία να καλύψει αυτό το υπέρογκο ποσό.

ΡΥΘΜΙΣΗ
Το Επιμελητήριο Αχαΐας, έχοντας γίνει αποδέκτης το τελευταίο διάστημα, πολλών διαμαρτυριών, παρενέβη χθες προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα, ζητώντας να δοθεί στις ενήμερες επιχειρήσεις η δυνατότητα καταβολής του 50% της αξίας του ρεύματος και αναστολή της πληρωμής του υπολοίπου 50% των λογαριασμών.

Το ποσό της αναστολής να χρεωθεί συγκεντρωτικά στο τέλος της περιόδου κρίσης (balloon) που υπολογίζεται, (σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις), τον Απρίλιο 2022.

Η οφειλή που θα συγκεντρωθεί να εξοφληθεί σε περίοδο 24 μηνών με ισόποσες δόσεις, αφού προηγούμενα αφαιρεθεί οποιαδήποτε κυβερνητική επιδότηση.

Ρεύμα: «Χτυπά» θανατηφόρα το 67% των επιχειρήσεων στην Αχαΐα

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτων Μαρλαφέκας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πλάτωνα Μαρλαφλεκα, αυτή η λύση θα προσφέρει σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις, χωρίς αντίστοιχα να προκαλεί άλλου είδους προβλήματα.

Οπως εξηγεί, οι επιχειρήσεις, λόγω της μεγάλης διάρκειας οικονομικής κρίσης αλλά και της διετούς υγειονομικής κρίσης, εμφανίζονται εξαντλημένες, στοιχείο το οποίο αποτυπώνεται και στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται.

Σύμφωνα με μελέτη της ICAP που έγινε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Αχαΐας, η πανδημία το 2020 οδήγησε σε μείωση του ποσοστού των κερδοφόρων επιχειρήσεων στο νομό Αχαΐας από το 57% του συνόλου το 2019 στο 33% του συνόλου το 2020. Που σημαίνει πως το 67% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι σήμερα ζημιογόνες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι εμφανισθείσες υψηλές χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδείνωσαν τα προβλήματα βιωσιμότητας, συρρικνώνοντας επιπλέον και ραγδαία τα οικονομικά αποτελέσματα, αφαιρώντας χρήσιμα κεφάλαια για τον επιχειρηματικό κύκλο.

Επιπλέον, οι συνεχείς και απρόβλεπτες αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, επιβάρυναν το κόστος παραγωγής, με μη προβλέψιμη αναδρομικότητα, που σημαίνει πως θα αυξηθεί επιπλέον το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Με αργούς ρυθμούς η υποβολή, προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο
Καθημερινές αυξήσεις-σοκ στη βενζίνη - Σκέψεις της κυβέρνησης για επέκταση Fuel Pass και για νέα μέτρα
ΟΑΕΔ: Το άγνωστο επίδομα των 788 ευρώ – Ποιοι είναι δικαιούχοι
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά από μισθωτούς και συνταξιούχους