Ρεύμα: Πώς θα έρθει το «-30%» έως το 2029 – Τα 5 μέτρα για τους λογαριασμούς
Δεν πρόκειται για οριζόντια έκπτωση 30% από το 2027 – ΥΚΩ στο μισό, νέο «Εξοικονομώ», επιδοτήσεις για αντλίες θερμότητας και μπαταρίες στο σχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΝ
Το σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει σταδιακή μείωση της λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% έως το 2029 παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το κρίσιμο για τους καταναλωτές είναι ότι το 30% δεν αποτελεί οριζόντια έκπτωση που θα εμφανιστεί αυτομάτως στους λογαριασμούς από την 1η Ιανουαρίου 2027. Πρόκειται για τον κυβερνητικό στόχο της τριετίας 2027-2029, ο οποίος στηρίζεται σε συνδυασμό μειώσεων στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, επενδύσεων στα ηλεκτρικά δίκτυα, αποθήκευσης της ενέργειας από ΑΠΕ και προγραμμάτων που θα περιορίζουν την κατανάλωση.
«Δεν είναι ένα επιδοματικό σχέδιο», ανέφερε κατά την παρουσίαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, περιγράφοντάς το ως σχέδιο μόνιμων αλλαγών στην ενεργειακή αγορά.
Η πρώτη μείωση από τον Ιανουάριο
Το πρώτο μέτρο που θα περάσει απευθείας στον λογαριασμό είναι ήδη προσδιορισμένο.
Από την 1η Ιανουαρίου 2027 μειώνεται κατά 50% η πρώτη κλίμακα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, για κατανάλωση έως 500 kWh.
Η παρέμβαση αφορά περίπου 6 εκατομμύρια οικιακές παροχές, τόσο με ημερήσιο όσο και με διζωνικό τιμολόγιο. Η χρέωση μειώνεται από 6,9 ευρώ/MWh σε 3,45 ευρώ/MWh.
Ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύσει τον λογαριασμό των ΥΚΩ με 200 εκατ. ευρώ μέσα στο 2027.
Νέο «Εξοικονομώ» για 62.000 σπίτια
Σημαντικό τμήμα του σχεδίου δεν μειώνει απευθείας την τιμή της κιλοβατώρας, αλλά επιχειρεί να μειώσει την κατανάλωση των νοικοκυριών.
Προβλέπεται νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ύψους 1,2 δισ. ευρώ για 62.000 κατοικίες, με χρηματοδότηση από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο.
Παράλληλα σχεδιάζεται πρόγραμμα ύψους 930 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης, με εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και ηλιακών θερμοσιφώνων.
Μέσα στο 2027 προβλέπεται και ξεχωριστή δράση 200 εκατ. ευρώ για 100.000 δικαιούχους, επίσης για αγορά αντλιών θερμότητας και ηλιακών θερμοσιφώνων.
200 εκατ. ευρώ για μπαταρίες
Ένας από τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η αποθήκευση ενέργειας.
Για το 2027 και το 2028 προβλέπεται νέο πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ για μπαταρίες, το οποίο θα καλύπτει συστήματα αποθήκευσης σε συνδυασμό με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μπαταρίες για αυτοκατανάλωση αλλά και αυτόνομες μονάδες.
Ο στόχος είναι περισσότερη από τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά να μπορεί να αποθηκεύεται και να χρησιμοποιείται τις ώρες κατά τις οποίες η παραγωγή των ΑΠΕ υποχωρεί.
Πάνω από 6 δισ. στα ηλεκτρικά δίκτυα
Το τρίτο μεγάλο σκέλος αφορά τις διασυνδέσεις των νησιών και την ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς.
Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά σε επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 6 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η ολοκλήρωση των Κυκλάδων και νέα έργα στο ηπειρωτικό δίκτυο.
Η σύνδεση των νησιών περιορίζει τη χρήση ακριβών τοπικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εξέλιξη που ήδη δημιουργεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το περιθώριο για τη μείωση των ΥΚΩ.
Ενεργειακή αναβάθμιση και για επιχειρήσεις
Στο πακέτο περιλαμβάνεται ακόμη πρόγραμμα 395 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 12.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Προβλέπονται επίσης 50 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά στη στέγη, αντλίες θερμότητας και ηλιακούς θερμοσίφωνες για 10.000 δικαιούχους στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, καθώς και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια και σχολεία.
Το στοίχημα του σχεδίου βρίσκεται πλέον στο αποτέλεσμα: αν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση, δίκτυα και εξοικονόμηση θα μεταφραστούν πράγματι στη σωρευτική μείωση της λιανικής τιμής κατά 30% που έχει τεθεί ως στόχος για το τέλος του 2029.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Εγκαίνια της συλλογής πλαστινοποιημένων δειγμάτων του Εργαστηρίου Ανατομίας του Πανεπιστημίου Πατρών
Το Sony WH-CH730N και το WH-CH530 καταφθάνουν με εντυπωσιακή μπαταρία
Ύπνος με σουτιέν: Επιτρέπεται ή κάνει κακό στο στήθος;
Πρυτάνεις επισκέφθηκαν το περίπτερο του ΕΑΠ στην ΔΕΘ
Το Sony WH-1000XM4C φέρνει Bluetooth 6 και ανανεωμένο ήχο
