RGC 2022 – Χατζηδάκης: Τελειώνουν οι εκκρεμείς συντάξεις – Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε για όλα στο Regional Growth Conference. Τι δήλωσε για τις εκκρεμείς συντάξεις, τα αναδρομικά, ενδεχόμενη αύξηση μισθών και την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

RGC 2022 - Χατζηδάκης: Τελειώνουν οι εκκρεμείς συντάξεις - Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να κλείσει η υπόθεση της έκδοσης συντάξεων που εκκρεμούν σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στη συζήτηση που είχε με τον Σωτήρη Μπέσκο, εκδότη της «OPINIONPOST» (Dnews, News4health) στο Regional Growth Conference στην Πάτρα.

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«Πότε δεν θα υπάρχει σύνταξη που να εκκρεμεί;» ρωτήθηκε ο Υπουργός Εργασίας και απάντησε: «Το 2021 όταν μπήκα στο Υπουργείο είχαμε 150.000 συντάξεις. Τώρα είμαστε στις 60.000 περίπου. Ετοιμάζουμε μια μεγάλη επίθεση για να κλείσει εντός του καλοκαιριού το θέμα των κύριων εκκρεμών συντάξεων. Όταν βγαίνει η κύρια, είναι πιο εύκολο να βγει και η επικουρική. Εμείς αλλάξαμε το σύστημα, τον τρόπο που δουλεύουμε και καταφέραμε να μειώσουμε τις συντάξεις που εκκρεμούσαν. Εκτιμώ πως θα τα καταφέρουμε».

ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Από το μενού της συζήτησης δεν έλλειψαν και άλλα θέματα, όπως οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω οδηγιών που αναμένεται να ψηφιστούν εντός των επόμενων ημερών. Με βάση αυτές τις οδηγίες, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούσαν ότι θα γίνει ένα ντόμινο αλλαγών που θα φέρει νέες αυξήσεις μισθών και στη χώρα μας και τις συλλογικές συμβάσεις. Ωστόσο παρά τα όσα έχουν ακουστεί, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως στην Ελλάδα ισχύει αυτό το καθεστώς από το 2013, οπότε δεν θα αλλάξει κάτι.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΡΙΕΤΙΕΣ

Οι τριετίες έχουν «παγώσει» από το 2012 και θα ενεργοποιηθούν ξανά εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Ο Κ. Χατζηδάκης είπε πως για φέτος δεν υφίσταται ζήτημα καθώς δεν προβλέπεται να πέσει η ανεργία κάτω από αυτό το ποσοστό. «Είμαστε υπέρ των θέσεων της ΓΣΕΕ και θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Εμείς εφαρμόζουμε μια πολιτική που στηρίζεται σε σύγχρονες καλές πρακτικές. Μέσα σε κρίσεις το ποσοστό ανεργίας έπεσε από το 17,2% στο 12,5%. Είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης και των παρεμβάσεων που έχουμε κάνει» ανέφερε.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ξεκινά σε λίγες ημέρες σε μια «πιλοτική» εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Τόνισε για αυτό το θέμα ο κ. Χατζηδάκης: «Όταν το πρόγραμμα περιλαμβάνει 130.000 εργαζομένους, δεν είναι πιλοτική η εφαρμογή. Είναι μια επανάσταση η ψηφιακή κάρτα εργασίας γιατί θα σταματήσουν τα 4ωρα να δηλώνονται ως 8ωρα. Είναι βήμα κοινωνικής δικαιοσύνης που θα στενοχωρήσει επιχειρηματίες που νοθεύουν τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας. Πέραν των μισθών, που είναι και θα είναι το πρώτο θέμα για τους εργαζομένους παντού, οι εργαζόμενοι πιστεύουν πως οι επιχειρήσεις κλέβουν το χρόνο τους. Γι’ αυτό θωρακίζουμε τους ελέγχους και κάνουμε το Σώμα Επιθεωρητών μια ανεξάρτητη αρχή και ετοιμάζεται το Προεδρικό Διάταγμα. Θα καταγράφεται ο χρόνος που δουλεύει ο εργαζόμενος και θα το βλέπουν όλοι για 10 χρόνια. Εχουμε μια εγγύηση που δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες, είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη».

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως από του χρόνου η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους όπως τις υπηρεσίες ασφαλείας, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τη βιομηχανία και τον επισιτισμό, όπου παρατηρείται μεγάλη παραβατικότητα στον κλάδο.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε και στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας. Αναφέρθηκε σε μια σύγχρονη πρακτική, μιλώντας για την «Ημέρες Καριέρας» που όπως τόνισε έχουν προσφέρει 10-15.000 θέσεις εργασίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Προβλέπεται ότι από το 2023 θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις. Οι όποιες αυξήσεις θα μπορούν να υπολογιστούν βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου. Επιπλέον, ρωτήθηκε ο Υπουργός αν προβλέπεται να καταργηθεί η «προσωπική διαφορά». «Ηδη έχουν δοθεί αυξήσεις που φτάνουν στο 7%, επομένως 224.000 συνταξιούχοι έχουν δει αυξήσεις. Εχουν δει παραπάνω λεφτά στην τσέπη τους πολλοί συνταξιούχοι, λόγω της μείωσης του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή. Εχουν δοθεί επίσης δύο έκτακτα βοηθήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι περισσότεροι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους και οι υπόλοιποι θα ροκανίσουν την προσωπική τους διαφορά και θα είναι σε καλύτερη θέση το 2024» τόνισε.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Τέλος, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στο θέμα των αναδρομικών. «Με τα αναδρομικά έχουμε τελειώσει με το 98% των υποθέσεων. Είχαμε να διαχειριστούμε 1 εκατ. φακέλους! Θα έχουμε πρόοδο και σε αυτό το ζήτημα το επόμενο διάστημα» κατέληξε.

RGC 2022 - Χατζηδάκης: Τελειώνουν οι εκκρεμείς συντάξεις - Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

ΠΑΤΡΑ.REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2021.ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ/EUROKINISSI .
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

RGC 2022 - Χατζηδάκης: Τελειώνουν οι εκκρεμείς συντάξεις - Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

ΠΑΤΡΑ.REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2021.ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ/EUROKINISSI .
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

RGC 2022 - Χατζηδάκης: Τελειώνουν οι εκκρεμείς συντάξεις - Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

ΠΑΤΡΑ.REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2021.ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ/EUROKINISSI .
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΥ Ελλάδος εγκαινίασε τα νέα της γραφεία στην Πάτρα
Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις τρίμηνες παρατάσεις των μέτρων για την πανδημία
Turkaegean: Ψάχνει για ευθύνες η κυβέρνηση – Αντιδρούν οι υπάλληλοι του υπ. Ανάπτυξης στην ΕΔΕ
Novartis: Στο Ειδικό Δικαστήριο με βούλευμα οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη