RGC 2026 – Κακλαμάνης: «Η περιφερειακή ανάπτυξη είναι βαθιά κοινωνική επιλογή» ΒΙΝΤΕΟ
Η Πάτρα στο επίκεντρο της περιφερειακής ανάπτυξης – Άνοιξε η αυλαία του 14ου Regional Growth Conference
Για το επόμενο τριήμερο, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών φιλοξενεί περισσότερους από 500 διακεκριμένους ομιλητές από τον χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καλούνται να αναδείξουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά συνολικά της ελληνικής περιφέρειας.
Δείτε το πρόγραμμα του RGC εδώ
Η φετινή διοργάνωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις γενικές διαπιστώσεις στις εφαρμόσιμες πολιτικές και στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με βασικό ζητούμενο τη μετάβαση «από τη θεωρία στα μετρήσιμα αποτελέσματα».
Κακλαμάνης: «Η περιφερειακή ανάπτυξη είναι βαθιά κοινωνική επιλογή»
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε το συνέδριο «γόνιμο βήμα διαλόγου για το μέλλον της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας», τονίζοντας ότι η αποκέντρωση και η ενίσχυση της περιφέρειας αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για την κοινωνική συνοχή.
«Η περιφερειακή ανάπτυξη δεν είναι ένας απλός στόχος. Είναι μια βαθιά κοινωνική επιλογή για την άρση των ανισοτήτων ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια και για τη δημιουργία ευκαιριών που κρατούν ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον ρόλο της ενημέρωσης και του δημόσιου διαλόγου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Εφημερίδα Πελοπόννησος και στον εκδότη της, υπογραμμίζοντας ότι η εφημερίδα «δεν περιορίζεται στην καταγραφή των γεγονότων, αλλά συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση προτάσεων και στην καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας».
Θεόδωρος Λουλούδης: «Η πραγματική ανάπτυξη θα κριθεί στις περιφέρειες»
Από την πλευρά του, ο εκδότης της «Πελοποννήσου» Θεόδωρος Λουλούδης στάθηκε στη διαδρομή του συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι ο αρχικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός σταθερού θεσμού δημόσιου διαλόγου για την περιφερειακή ανάπτυξη και την καινοτομία.
«Δημιουργήσαμε έναν χώρο όπου η περιφέρεια αποκτά φωνή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή εξαιτίας των γεωοικονομικών εξελίξεων και της ανάγκης παραγωγικού μετασχηματισμού.
Όπως σημείωσε, «η πραγματική ανάπτυξη της χώρας θα κριθεί από το πόσο οι περιφέρειες μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην πρόοδο», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στρατηγικής συνέχειας και ουσιαστικών πολιτικών παρεμβάσεων.

Φαρμάκης: «Η Δυτική Ελλάδα αλλάζει και αποκτά νέα ταυτότητα»
Με ιδιαίτερα αισιόδοξο τόνο εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το συνέδριο «τη συζήτηση για το μέλλον της χώρας».
Ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι η Δυτική Ελλάδα, μια περιοχή που επί δεκαετίες «άκουγε υποσχέσεις αντί για πράξεις», βρίσκεται πλέον σε τροχιά ουσιαστικής αλλαγής, μέσω του μεγαλύτερου αναπτυξιακού προγράμματος που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων έχει ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ εξασφαλίστηκαν επιπλέον 371 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2026-2030. Παράλληλα, σημείωσε ότι καθημερινά διοχετεύονται στην οικονομία περίπου 660.000 ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ, ενώ η Περιφέρεια βρίσκεται ήδη σε υπερκάλυψη προσκλήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μείωση της ανεργίας, η οποία –όπως είπε– από το 24% υποχώρησε σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα σε έξι χρόνια, καθώς και στη σημαντική ανάπτυξη κλάδων όπως ο τουρισμός και η αγροδιατροφή.
«Δεν υπάρχει εθνική συνοχή χωρίς περιφερειακή συνοχή», υπογράμμισε, ζητώντας ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς τις περιφέρειες, ώστε οι πολιτικές να σχεδιάζονται πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Μπούρας: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών επενδύει στην εξωστρέφεια και την καινοτομία»
Στο αναπτυξιακό αποτύπωμα του Πανεπιστήμιο Πατρών αναφέρθηκε ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας, επισημαίνοντας ότι το ίδρυμα έχει καταφέρει να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και ισχυρό brand name για ολόκληρη την περιφέρεια.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο επιδιώκει να λειτουργεί ως εξωστρεφές ίδρυμα, με άμεση σύνδεση με την τοπική κοινωνία και την έρευνα, ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος μέσω ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών.

Όπως ανακοίνωσε, από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει νέο ξενόγλωσσο πρόγραμμα, με στόχο την προσέλκυση δεκάδων φοιτητών ετησίως, ενώ το Πανεπιστήμιο συνεχίζει τις διεθνείς συνεργασίες, ακόμη και με νέα ανοίγματα προς την Κίνα.
Ο κ. Μπούρας στάθηκε ιδιαίτερα και στην καινοτομία, σημειώνοντας ότι ήδη πέντε τεχνοβλαστοί του Πανεπιστημίου έχουν προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, ενώ προανήγγειλε την παρουσίαση οδικού χάρτη για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
«Δεν σταθήκαμε φοβικά απέναντι στην καινοτομία», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας για το ακαδημαϊκό ίδρυμα και τον ρόλο του στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
