Ρόδος: Εντοπίστηκαν μέδουσες ενός μέτρου – Από πού ήρθαν

Ο εισβολέας από την Ερυθρά θάλασσα που εντοπίστηκε στη Ρόδο

Ρόδο

Ως εισβολέας από τις τροπικές θάλασσες του νότου, ήρθε η Ροφιλέμα Νομάντικα αυτή η υπερμεγέθης μέδουσα, που έκανε την εμφάνιση της στη Ρόδο, και έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 100 με 200.

Βρήκαν στο Αιγαίο που υπερθερμαίνεται από την κλιματική αλλαγή τις κατάλληλες συνθήκες για να επιβιώσουν.

«Σίγουρα η κλιματική αλλαγή παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτά τα θερμόφιλα είδη γιατί ευνοούν οι θερμοκρασίες οι υψηλές την αναπαραγωγή τους. Μπορεί να φθάσε σε μέγεθος εως και 90 εκατοστά και ένα μέτρο αλλα οι καταγραφές που έχουμε αφορούν άτομα 30-40 εκατοστα», σημείωσε η Παρασκευή Λουιζίδου, Βιολόγος υδροβιολογικού σταθμού Ρόδου – ΕΛΚΕΘΕ.

Εισβολή απο την Ερυθρά

Στο Ισραήλ οι μέδουσες αυτές έχουν εποικίσει τις θάλασσες εδώ και χρόνο δημιουργώντας προβλήματα και στον τουρισμό, ενώ σε μεγάλους πληθυσμούς καταγράφονται επίσης σε Συρία, Λίβανο Κύπρο και Τουρκία. Συνολικά στη Μεσόγειο έχουν μπει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 1000 ξενικά είδη από την Ερυθρά θάλασσα ,εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και της έλλειψη ουσιαστικής προστασίας των θαλασσών. Πολύ συχνά οι εισβολείς εκτοπίζουν τα ντόπια είδη.

Η Βιολόγος, Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» Αναστασία Μήλιου: «απόλυτη προτεραιότητα να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά μέτρα για τη βιώσιμη αλιεία για τη σωστή αλιεία και την προστασία των θαλασσών μας…αλλιώς την επόμενη σεζόν θα μιλάμε για ένα κόμη χειρότερο πρόβλημα που θα χειροτερέψει χρόνο με το χρόνο

Για την επικινδυνοτητά τους μίλησε η Βιολόγος υδροβιολογικού σταθμού Ρόδου-ΕΛΚΕΘΕ Παρασκευή Λουιζίδου : «αν μας τσιμπήσουνε το τσίμπημά τους είναι παρόμοιο με τις μέδουσες που έχουμε έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδ. Ευελπιστούμε μέχρι τον Ιούνιο να έχει καταλαγιάσει το φαινόμενο γι’ αυτό και το παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα»

Τις όποιες ανησυχίες για τον τουρισμό καθησυχάζει η δημοτική αρχή της Ρόδου. ««είναι κάτι παροδικό δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι σημαντικό και πρέπει να κινδυνολογήσουμε πάνω σε αυτό» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού Ρόδου Γιώργος Τοπος.

Αν όλα εξελιχθούν όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες τους επόμενους δυο μήνες οι μέδουσες εισβολείς θα αποχωρήσουν από τη Ρόδο αφού θα παρασυρθούν  από τα ρεύματα στην ανοιχτή θάλασσα.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop