Ρωσία – Ουκρανία: Μπαράζ φονικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές εν μέσω διπλωματικού παρασκηνίου
Νεκροί από εκατέρωθεν πλήγματα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Σε ένα αδιέξοδο αιματηρό μπαράζ εκατέρωθεν πληγμάτων επιμένουν Ρωσία και Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν καθημερινά σφοδρές επιθέσεις, στοχεύοντας κυρίως κρίσιμες ενεργειακές και πολιτικές υποδομές. Το τελευταίο 24ωρο σημαδεύτηκε από νέες απώλειες αμάχων τόσο σε ρωσικά όσο και σε ουκρανικά εδάφη, επιβεβαιώνοντας ότι το μέτωπο παραμένει εξαιρετικά ενεργό.
Στη ρωσική επικράτεια, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μια ιδιαίτερα τολμηρή επιχείρηση με drones, καταφέρνοντας να πλήξουν την περιφέρεια Σαμάρα, σε βάθος περίπου 1.000 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης, Βιάτσεσλαβ Φεντορίστσεβ, στόχος της επίθεσης ήταν η πόλη Σιζράν, η οποία αποτελεί στρατηγικό κόμβο καθώς φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της περιοχής. Από το συγκεκριμένο πλήγμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αναφέρθηκαν και τραυματισμοί. Παράλληλα, στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από ανάλογη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέσα και γύρω από την πόλη Σεμπέκινο.
Η απάντηση της Μόσχας ήταν άμεση και εξίσου φονική. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συντονισμένες επιθέσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πληγμάτων στην επαρχία Τσερνίχιβ –κοντά στα βόρεια σύνορα– καθώς και στη νοτιοανατολική επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ.
Οι επιθέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα πληγμάτων κατά των ενεργειακών δικτύων της Ουκρανίας, τα οποία έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές τα τελευταία χρόνια.
Το διπλωματικό παρασκήνιο
Παρά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο πεδίο της μάχης, στο διπλωματικό προσκήνιο φαίνεται να καταγράφεται μια κινητικότητα. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο καθιερωμένο νυχτερινό του διάγγελμα, αναφέρθηκε σε «παραγωγικές επαφές» που είχε πρόσφατα με την Ουάσινγκτον, η οποία επιχειρεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
«Εάν τις επόμενες εβδομάδες καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε ουσιαστική τριμερή επικοινωνία και να εμπλέξουμε τους Ευρωπαίους, αυτό θα ήταν το σωστό αποτέλεσμα», επισήμανε ο Ζελένσκι, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα προς το Κρεμλίνο: «Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι για τέτοια βήματα. Ελπίζω ότι και οι εταίροι μας θα είναι έτοιμοι — και ότι οι Ρώσοι δεν θα κρυφτούν».
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
