Ρωσία: Σε ισχύ οι νέες πετρελαϊκές κυρώσεις

Από σήμερα (05/02) τίθενται σε ισχύ οι κυρώσεις που είχαν επιβάλλει τα μέλη της Ευρωπαϊκές κυρώσεις για τα πετρελαϊκά προϊόντα.

Ρωσία

Μετά το πλαφόν στο πετρέλαιο που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα (05/02) αρχίζει να ισχύει ο μηχανισμός που μπλοκάρει την εισαγωγή των πετρελαιοειδών προϊόντων από τη Ρωσία.

Η βάση για τον περιορισμό των εισαγωγών είναι ένας κανονισμός κυρώσεων που εγκρίθηκε από τα 27 κράτη μέλη τον περασμένο Ιούνιο λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά την απόφαση, αλλά προέβλεπε μια μακρά μεταβατική περίοδο για το εμπάργκο πετρελαιοειδών. Η εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου στην ΕΕ έχει σε μεγάλο βαθμό απαγορευτεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Το εμπάργκο πετρελαιοειδών προβλέπει εξαίρεση μόνο για την Κροατία.

Τι ισχύει

Επίσης, από αυτή την Κυριακή θα ισχύσει ένας κανονισμός που θα αναγκάσει τη Ρωσία να πωλεί στο μέλλον πετρελαιοειδή κάτω από την τιμή της αγοράς σε πελάτες άλλων κρατών. Προβλέπει ανώτατο όριο τιμών 100 δολάρια ΗΠΑ (περίπου 92 ευρώ) ανά βαρέλι για προϊόντα όπως το ντίζελ και 45 δολάρια (περίπου 41 ευρώ) ανά βαρέλι (159 λίτρα) για πετρελαιοειδή χαμηλότερης ποιότητας, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης. Συγκριτικά, ένα βαρέλι ντίζελ για παράδοση στην Ευρώπη διαπραγματεύτηκε πρόσφατα στα διεθνή χρηματιστήρια σε τιμές που αντιστοιχούν σε περίπου 100 έως 120 ευρώ.

Και τα δύο μέτρα έχουν ως στόχο να συμβάλουν στον περιορισμό των εμπορικών κερδών της Ρωσίας και, ως εκ τούτου, στον περιορισμό των πολεμικών δυνατοτήτων της Ρωσίας. Το ανώτατο όριο τιμών στις παραδόσεις ρωσικού αργού πετρελαίου σε τρίτες χώρες, το οποίο θεσπίστηκε ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο, κοστίζει ήδη στη Ρωσία περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμών είναι επίσης να αποτρέψει νέα άλματα τιμών στις διεθνείς αγορές, προστατεύοντας έτσι τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και τρίτες χώρες.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop